Ensaio sobre a violação de direitos ao povo indígena guarany mbyá: uma busca de reconhecimento da identidade, da terra e de acesso aos serviços públicos - Silva, Ivan Luiz Guarany (Universidade Federal do Tocantins, 2022)
Kó ambopara waemã Mbyá Kery Tocantins pyguá ojé kwaá xé estado py, mbyá kwery oikó kwaá ramim, oaywu py aé ijaywu okwapy, inheem aé okwapy, teyi kery rentã rupi oikó okwapy jepé. Aé awamã, juruá kwery lei py roeká arandú estado Tocantins oré rexá awã. Manrã Constituição Federal Brasil pyguá, artigo 231 rembypy py oipówaé mã, direito mã teyi kwery ejaví pe mã, Organização Mundial do Trabalho-OIT, aeramim aví omombeú, direito ejaví pe, raminramõ aé Mbyá kery pe aví. Aé kery oipo iá ramim mã, natikontenven Lei omombeú awá pá Mbyá ekonym á, awá pá Mbyá é ym, daeiri jurua kwery ta omombeú ndeé má Mbyá ndeé mã Mbyá é ym, aeramim ym jukó. Mbyá kery aetemã oipoiram am, xeé mã Mbyá, xeé apy aikó ymã guaré, Brasil rembypy gui ajuwaé kwé, juruá kwery apy onwaem jawé xeé aikó mã aikowy waekwé apy. Aipó waepá inyn waé mã kowaé ambopará waé objetivo imporã mba inyn awã. Juruá kwery oremõim awã conselhos oim waepy, oparupi Mbyá rugaré oim apy Mbyá kwery oguapy xé. Aé awã mã, juruá lei rupi ranhen o gueru xé okwapy nacionais raminwy internacionais awy. Aé awaamã, Mbyá kwery ojejauka xé okwapy estado do Tocantins py, Tocantins py guá eté irami oikwai xé okwapy.