Educação e inclusão: narrativas autobiográficas de uma acadêmica jovem indígena do Curso de Pedagogia em Arraias/TO - Xerente, Nair Predi (Universidade Federal do Tocantins, 2024)
Tãkãhã hêsuka it kmã krãnistuze, it wasku tô ahâmãhã hêsuka kuTkre kwai nõrT tê waskuzem hawi wat kuTkre. Are waza dure Tn siwasku ro krTmtui mnõ. Wa tô Akwé wapte tô 600 km nã ro instõ tô cinco nã wahu, are wahum kamõ nõkmõ ku wat romhânã krTsimãsisi Tn zakrui kupanã, ktãwankõ nõrai waikwa. Kãtô TI wasku, are dure kahâsnã romkmãdkâ wa Tza, nmãhã romkmãdâ tô siwa waza kmãto, are dure Tsimãzusze zatô TkwanT, tahã kmã Tzapka, tahã kmã izapka kõ, tahã it sãmrwé, tahã Tt sãmrwé kõ are wasiméhã hêsuka zanãmrkwai nõri mãtô Tzaparpsê. Hêsuka tê kuTkre mnõ tô simã tkrê wasku mnõ hawi, tahã hêsuka tê kuikre mnõ nõri. Xerente (2012) mãtô akwé Tn romkmãdkâ nã kuikre, are dure akwé hêsuka tmé zas mnõ nãhã kuikre, hêsuka tê kuikre mnõ nõrai isisize tô Abrahão (2003), ikamõ Souza Santos (1987) are ikamõ Soares (2001) ikamõ Ribeiro (2022). Tanõri mãt waptem kmãhã rowasku kuikrekwa