Povo Kokama: formação dos professores indígenas Kokama no processo ensino-aprendizagem e vitalização da língua materna - Mapiama, Tatiana Samias (Brasil, 2022)
Ajanka kamatawara uchika Kurtso kumitsa uwakapu Prowetsurunu tapɨy+anu Kukamɨe y+anukata ikun yumita ikuachiru tapɨy+a riai ikuachiru ikun, tsani yumita- tseta ikuakuara Ikuachiru Ritamapura Tapɨy+a Kukamɨe ANTIRI AWANARI TSAMIA ritamakuara Penjamin Kuntstanika-AM. Ikun ɨmɨntsarapu tapɨy+a Kukamɨe ɨwata tsurimue mutsapuruka-wrunteira riai ka ikuachiru territuriu ritamaka, kumitsa ikuachiru rukutshka ikun puraraka ikuachiru tapɨy+a, tuata ukuarinkuara interkuturaritati riai ikuatupa iruataka. Ini tsanata ikuachirutsui yaukitsen puritika ikuachirunu tapɨy+a, itika kurikuru Kukamɨe, kuntratar Prowetsurunu mukuika-kumitsa riai kakɨrɨ kuturapu riai kumitsa kukamɨe na ikuachirupan ikuachiru tapɨy+a umi rekra. Kamatatara ikuanrinpu wenumenurukiku, eran iluachirua umipa ikuachiru kuatiaran. Nurma aipukatun putuka ɨpɨtsatsu pekuara ikuachiru y+umita mukuika-kumitsa riai kutura yanukata tapɨy+a kukamɨe. kauki ikun, umi y+umita-tseta ikuakuara ikuachiru, tɨma y+umɨratsupe ikuachurubu.. amatska riai pruyetu petakukiku ikua ritamakuara kukamɨe. Ikuachiru pupe, tsuwa eran ikuachiru tseta ini, aipa wepe Petakukia Kukamɨe.