As manifestações culturais indígenas no ensino de Arte em uma escola indígena Tikuna do Município de Benjamin Constant/AM - Felix, Leyda Pinto (Brasil, 2023)
Nha’ã tchori puracuni’i i norü gú’ i nha’ã ngugürü rü nhumatchi ngue’e͂e͂taeruu͂gü nagu a͂cümaü͂ i Nagagüca’ Íngue’ü͂, tagucüa͂’ güga rü to i nagagüca’ rü Ticunagügaca’ i Benjamiwa i Constantiwagü. Ngema i nügüna naa͂güü͂ i nacüma i maiyugüca’, tü’ü͂ naca’ ínicua’ee͂ i natchiga i wü’itchigü i ngu’gü. Rü ngema nua͂ ngemagüü͂ rü ta’acü i ngema nguepataü͂wa ya puracügüwa ínguutchiü͂ ni’i͂, rü nangugüü͂ i nawa nü’ü͂ i cua’ü͂, nhama íiü’ü͂ i nü’ü͂ iu’ü͂ i cua’. Ngema nawa naca’ idau’ü͂ rü guu͂ma i wü’iwa ngemagüü͂ i nguetanüü͂gü ni’i͂gü, papagü, nguee͂e͂taeruu͂gü, namaa͂ icua’güü͂, nguetanüü͂gü rü ae͂’gacügü i namaa͂ i cua’güü͂ ya i͂anegü. Rü nawa nangugüü͂ ngema ngemagüü͂ i íyauuü͂ rü nangema na nhama mea nü’ü͂ idauü͂ i nguee͂taetchia͂wa i guü͂ i nguneügu, rü ngegumarüü͂ na nagu i u͂’ü͂ i nacümagü i ngue’e͂e͂taeruu͂gü nagu ípuracüeü͂, ngegumarüü͂ ta ya nguepata íngemaü͂wa rü norü düeetüwa. Rü ngema puracüwa inguutchiü͂ i yatoraü͂tchigüü͂ i nawa nü’ü͂ i cua’ü͂ namaa͂ i ngu’e taeru’gü rü nü’ü͂ i u’ü͂ wü’itchigü i nguneü͂gu i nguee͂taetchia͂wa i nagu írüinüü͂ i tama meegaü͂ namaa͂ i ngema inügü nü’ iumareü͂ rü i ü’ü͂ rü nü’ü͂ i cua’ü͂ i namaa͂ cugü cuwe’ü͂ nawa i natücumügü arü ngueepata’ü.