A formação de professores indígenas tikuna: constituição histórico-cultural, profissional e acadêmica em Pedagogia no PARFOR/BC/AM - Martins, Silvio Manoel (Brasil, 2024)
Noʾrü guʾ i nhaʾã ngu’ rü nanaweʾ i wüʾi noʾrü mugü i ngema i üʾǖ academikawa rü nüʾǖ na ngema i norü na nhuʾãcü na ütchaʾǖ rü na weʾǖ i wüʾi na nhuʾãcü na ngugüʾǖ na meʾǖ i deagü rü nhuãcü nagu rü inüʾǖ rü nügüna na uʾǖ ya nguẽʾtaeru ya tikuna nawa i norü mugü rü oregüwa rü nacümagüwagü nawa nüʾũ i cuaʾãü. Rü academikawa nüna na ãʾǖãcü ngema taʾãẽ nawa i ngema estayiu rü tüʾǖ nüʾǖ na cuaʾẽǖ na nhuãcü taya uʾẽǖ i nhaʾã yaguʾũ i nguʾgü i pedagoyiawa i PAFORWA naya nguʾũca i academika rü nhemaʾãcü aicuma tüʾǖ na ngutchaʾǖẽʾǖ i ngema nawa nhuacü nuã nüʾǖ na cuaʾǖ i nhema oregü i nhaʾã natucumügü arü nacümagü rü aicumaʾãcüma tümaca nana ngoʾẽǖ i nawa i ngema nguʾgü i nüʾǖ i cuaʾǖ rü ngemaetüwa rü i aicumae ya maiyugü a tikuna. Rü norü weʾwa i nhema nguʾgü i pedagoyia rü meüma i nhema nama i nagu ti ũʾũ niʾi i nawa i nhema nguʾgü na nhuacü mea naca i nguʾũ rü inügü tüna na ãʾǖ rü naca i nacüma i duüügü i natchica tüna na ãʾǖ rü na nguũpuaẽʾǖ rü nhema na nhuacü na üpetüẽẽǖ ya iane rü nguepataʾǖ rü natchica namaʾã i inü rü nguʾẽẽtae namaa ta ya Tchãtu (2006), ga Baniwa (2015) togüegü rü ta ngema na nüʾna ta cuaʾãtchiʾi na nhguacü naüʾǖ ngema nama tümaca ya ngueruʾǖ i norü yora i nhaã puracü nhuʾguãcü ya ngueruʾũ rü tümaʾãrü cuaʾwa na tanguʾǖãcüma rü nüʾǖ ta üʾǖ norima ta buʾgu rü nhuʾmata nhaʾã nguneʾǖwa namaʾã i nhema cuaʾgü i nawa ta puracüʾǖ rü nawa i academiku rü nawa ta inagütanüʾǖ namaʾã i nhema puracü, nhuʾmata estayiuwa yigüʾẽẽ nawa i cuaʾǖ ya buatagü rü norü taunecü ya nawa ügüne i ngema ngueʾẽtae i fũdametau rü gestãu ya nguepataü arü toʾye rü nawa tüʾǖ i ngugüʾǖ rü nawa na ãcunü i nhema puracü i üʾǖ rü nhuãcü nagu i ücuʾǖ nawa ngema marü na ngupetüʾǖ i ngema nguʾgü na nhuacü yigü i nawa i üʾaǖ rü nüʾǖ i cuaʾǖ na nhemaũ rü nhuacü ya nguʾũ. Rü ngia mea nagutarü inü% rü nhuãcü nagu curü inüʾǖ inhema curü nama i cuaʾgü nanaügüʾǖ rü na weʾǖ na nhuãcü ya nguepataʾǖwa nüʾǖ na cuaʾǖ ya maiyugüarü i tikunagü na porá rü nacümagü na nhuacü nhema nena ũʾǖ rü nayatchigüʾǖ nawa na meʾǖca i taʾǖ i aicumaü itorü meʾ i pedagoyica rü nhuãcü na puracüʾǖ a gestur ya wüʾi nguepataǖwa guʾũguma rü na nawaʾe i nhaʾã arü yeʾera i inügü nawena tümaca ya ngueruʾũ rü namaʾa ya ngeʾe i tomaʾacü ya nacümagü.