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Dissertação
Respostas fisiológicas e agronômicas da cultura de batata-doce desenvolvida para produção de etanol em função da aplicação de herbicidas
The objective of this work was to evaluate the physiological and agronomic effects of post-emergent herbicides on sweet potato crop. The experiment was conducted in the LASPER experimental area of the Federal University of Tocantins, Palmas campus. Two experiments were set up: in the field and in...
Autor principal: | Lima, Dawyson de |
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Grau: | Dissertação |
Idioma: | pt_BR |
Publicado em: |
Universidade Federal do Tocantins
2020
|
Assuntos: | |
Acesso em linha: |
http://hdl.handle.net/11612/1920 |
id |
ir-11612-1920 |
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ir-11612-19202020-03-19T06:01:09Z Respostas fisiológicas e agronômicas da cultura de batata-doce desenvolvida para produção de etanol em função da aplicação de herbicidas Lima, Dawyson de Ságio, Solange Aparecida Erasmo, Eduardo Andrea Lemus Ipomoea batatas; Seletividade; Tecnologia de plantas invasoras; Ipomoea batatas; Selectivity; Technology weeds CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS The objective of this work was to evaluate the physiological and agronomic effects of post-emergent herbicides on sweet potato crop. The experiment was conducted in the LASPER experimental area of the Federal University of Tocantins, Palmas campus. Two experiments were set up: in the field and in pots. In the field experiment, a randomized complete block design (DBC) with one cultivar (Duda) was used, five treatments being: control (weed), atrazine + S-metolachlor (3,5 L.ha-1), nicosulfuron , 25 f.ha-1), fomesafem + fluazifop (1.8 L.ha-1 + 1 L.ha-1) and carfentrazone (0.75 L.ha-1) and four replicates. For the experiment in pots, to the physiological analyzes, the factorial design was 5x3 being: five treatments and three times (14, 21 and 27 DAA) with three replications; for the agronomic analysis in pots, the experiment was designed in the field. The means of the treatments were compared by the Tukey test at 5% probability. It was observed that herbicide treatments significantly reduced to US, A, Ci in the periods of 24 and 48 HAA, whereas only treatment with carfetrazone dramatically reduced E and gs to 24 HAA in approximately 73 and 88% , respectively, relative to the control. The treatment atrazine + S-metolachlor did not differentiate from the control, for most agronomic parameters evaluated, mainly, Productivity (70.1 ton.ha-1); (17.72%) and ethanol productivity (6,554 L.ha-1), showing that this herbicide can be used with selective potential for sweet potato crop in control of broad-leaved plants in application postemergence Objetivou-se, neste trabalho, avaliar os efeitos fisiológicos e agronômicos dos herbicidas pós-emergentes na cultura da batata-doce. O experimento foi conduzido na área experimental do LASPER da Universidade Federal do Tocantins, campus Palmas. Foram montados dois experimentos: a campo e em vasos. No experimento em campo, foi utilizado delineamento em blocos ao acaso (DBC) com uma cultivar (Duda), cinco tratamentos sendo: testemunha (capinada), atrazina+S-metolacloro (3,5 L.ha-1 ), nicossulfurom (1,25 L.ha-1 ), fomesafem+fluazifope (1,8 L.ha-1 + 1 L.ha-1 ) e carfentrazona (0,75 L.ha-1 ) e quatro repetições. Para o experimento em vasos, às análises fisiológicas,o delineamento fatorial foi 5x3 sendo: cinco tratamentos e três tempos (14, 21 e 27 DAA) com três repetições; para as análises agronômicas em vasos, seguiu-se o delineamento do experimento a campo. As médias dos tratamentos foram comparadas pelo teste Tukey a 5% de probabilidade. Observou-se que os tratamentos com herbicidas reduziram, significativamente, a EUA, A, Ci, nos períodos de 24 e 48 HAA, enquanto apenas o tratamento com carfetrazona reduziu drasticamente a E e gs as 24 HAA em, aproximadamente, 73 e 88%, respectivamente, em relação à testemunha. O tratamento atrazina+S-metolacloro não diferenciou da testemunha, para a maioria do parâmetros agronômicos avaliados, principalmente, Produtividade (70,1 ton.ha-1 ); teor de amido (17,72%) e estimativa de produtividade de etanol (6,554 L.ha-1 ), mostrando que este herbicida pode ser utilizado com potencial seletivo para a cultura da batata-doce em controle de plantas de folhas largas em aplicação pós-emergentes. 2020-03-18T11:08:19Z 2020-03-18T11:08:19Z 2018-03-24 Dissertação LIMA, Dawyson de. Respostas fisiológicas e agronômicas da cultura de batata-doce desenvolvida para produção de etanol em função da aplicação de herbicidas. 2018.107f. Dissertação (Mestrado em Agroenergia) – Universidade Federal do Tocantins, Programa de Pós-Graduação em Agroenergia, Palmas, 2018. http://hdl.handle.net/11612/1920 pt_BR Open Access application/pdf application/pdf Universidade Federal do Tocantins BR Programa de Pós-Graduação em Agroenergia - PPGA Palmas |
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Repositório Institucional - Universidade Federal do Tocantins - UFT |
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RepositorioUFT |
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Ipomoea batatas; Seletividade; Tecnologia de plantas invasoras; Ipomoea batatas; Selectivity; Technology weeds CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS Lima, Dawyson de Respostas fisiológicas e agronômicas da cultura de batata-doce desenvolvida para produção de etanol em função da aplicação de herbicidas |
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The objective of this work was to evaluate the physiological and agronomic effects of
post-emergent herbicides on sweet potato crop. The experiment was conducted in the
LASPER experimental area of the Federal University of Tocantins, Palmas campus. Two
experiments were set up: in the field and in pots. In the field experiment, a randomized
complete block design (DBC) with one cultivar (Duda) was used, five treatments being:
control (weed), atrazine + S-metolachlor (3,5 L.ha-1), nicosulfuron , 25 f.ha-1),
fomesafem + fluazifop (1.8 L.ha-1 + 1 L.ha-1) and carfentrazone (0.75 L.ha-1) and four
replicates. For the experiment in pots, to the physiological analyzes, the factorial design
was 5x3 being: five treatments and three times (14, 21 and 27 DAA) with three
replications; for the agronomic analysis in pots, the experiment was designed in the field.
The means of the treatments were compared by the Tukey test at 5% probability. It was
observed that herbicide treatments significantly reduced to US, A, Ci in the periods of 24
and 48 HAA, whereas only treatment with carfetrazone dramatically reduced E and gs to
24 HAA in approximately 73 and 88% , respectively, relative to the control. The treatment
atrazine + S-metolachlor did not differentiate from the control, for most agronomic
parameters evaluated, mainly, Productivity (70.1 ton.ha-1); (17.72%) and ethanol
productivity (6,554 L.ha-1), showing that this herbicide can be used with selective
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