Monografia

Estratégias de Suplementação Alimentar de Novilhas no Período de Transição Águas-seca.

The objective of this study was to evaluate the performance of Nelore heifers in Mombasa grass grazing receiving protein supplements with different levels of sodium chloride (6 and 12%) and protein-energetic supplements with different levels of crude protein (12 and 16%), . Twenty-four Nelore hei...

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Autor principal: Santos, Daynara Silva
Grau: Monografia
Idioma: pt_BR
Publicado em: Universidade Federal do Tocantins 2023
Assuntos:
Acesso em linha: http://hdl.handle.net/11612/5914
id ir-11612-5914
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spelling ir-11612-59142023-09-23T06:02:27Z Estratégias de Suplementação Alimentar de Novilhas no Período de Transição Águas-seca. Santos, Daynara Silva Neiva, José Neuman Miranda Desempenho animal. Novilha. Disponibilidade de forragem. Consumo. Suplementação proteica energética. CNPQ::CIENCIAS HUMANAS The objective of this study was to evaluate the performance of Nelore heifers in Mombasa grass grazing receiving protein supplements with different levels of sodium chloride (6 and 12%) and protein-energetic supplements with different levels of crude protein (12 and 16%), . Twenty-four Nelore heifers, 18 months old and weighing 231.54 kg, were randomly assigned to 4 treatments with six replicates (animals) per treatment, being: T1 = protein supplement with 20% CP and 12% sodium chloride (NaCl), T2 = protein supplement with 20% CP and 6% sodium chloride (NaCl), T3 = energy supplement with 12% CP, T4 = energy supplement with 16% CP. Four pastures of Mombaça grass were used, with an average stocking rate of 3.39 AU / ha. It was observed that during the study there was a reduction in pasture availability from 1,557.12 to 1,103.5 kg DM / ha from start to finish study. The CMS values of the animals that received protein energetic supplements, expressed in kg / animal / day, were superior to those that consumed only protein supplementation, however, the supply of energy protein supplement did not affect the variables related to the average weight gain and total weight gain. In addition, a difference of 0.62 kg of GMD was observed in the beginning to the end of the study, this result may be associated with less pasture availability. Thus, heifers kept on Mombasa grass pasture during the transition period showed similar gains, and the producer can opt for any supplement. Objetivou-se com neste trabalho avaliar o desempenho de novilhas Nelore em pasto de capim Mombaça recebendo suplementos proteicos com diferentes níveis de cloreto de sódio (6 e 12%) e suplementos proteico-energéticos com diferentes níveis de proteína bruta (12 e 16%). Foram utilizadas 24 Novilhas da raça Nelore, com 18 meses de idade e peso médio 231,54 kg, distribuídas ao acaso em 4 tratamentos com seis repetições (animais) por tratamento, sendo: T1= suplemento proteico com 20% de PB e 12% de cloreto de Sódio (NaCl), T2= suplemento proteico com 20% de PB e 6% de cloreto de sódio (NaCl), T3= suplemento proteico energético com 12% PB, T4= suplemento proteico energético com16% de PB. Foram utilizados 4 piquetes de capim Mombaça, com taxa de lotação média de 3,39 UA/ha. Observou-se que durante o estudo houve uma redução na disponibilidade de pasto de 1.557,12 para 1.103,5 kg MS/ha do início ao fim estudo. Os valores de CMS dos animais que receberam suplementos proteico energético, expressos em kg/animal/dia, foram superiores aos daqueles que consumiram apenas suplementação proteica, no entanto, o fornecimento de suplemento proteico energético não afetou as variáveis referentes aos ganhos de peso médio e ganho de peso total. Ademais foi observada uma diferença de 0,62 kg de GMD no início para o final do estudo, esse resultado pode estar associado a menor disponibilidade de pasto. Sendo assim Novilhas mantidas em pastagem de capim Mombaça durante o período de transição apresentaram ganhos semelhantes, podendo o produtor optar por qualquer suplemento. 2023-09-22T13:47:39Z 2023-09-22T13:47:39Z 2018 Monografia SANTOS, Daynara Silva. Estratégias de Suplementação Alimentar de Novilhas no Período de Transição Águas-seca. 2018. 29 f. TCC (Graduação) - Curso Zootecnia, Universidade Federal do Tocantins, Araguaína, 2018. http://hdl.handle.net/11612/5914 pt_BR Acesso Livre. application/pdf Universidade Federal do Tocantins Araguaína CURSO::ARAGUAÍNA::PRESENCIAL::BACHARELADO::ZOOTECNIA Araguaína Graduação
institution Repositório Institucional - Universidade Federal do Tocantins - UFT
collection RepositorioUFT
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Santos, Daynara Silva
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description The objective of this study was to evaluate the performance of Nelore heifers in Mombasa grass grazing receiving protein supplements with different levels of sodium chloride (6 and 12%) and protein-energetic supplements with different levels of crude protein (12 and 16%), . Twenty-four Nelore heifers, 18 months old and weighing 231.54 kg, were randomly assigned to 4 treatments with six replicates (animals) per treatment, being: T1 = protein supplement with 20% CP and 12% sodium chloride (NaCl), T2 = protein supplement with 20% CP and 6% sodium chloride (NaCl), T3 = energy supplement with 12% CP, T4 = energy supplement with 16% CP. Four pastures of Mombaça grass were used, with an average stocking rate of 3.39 AU / ha. It was observed that during the study there was a reduction in pasture availability from 1,557.12 to 1,103.5 kg DM / ha from start to finish study. The CMS values of the animals that received protein energetic supplements, expressed in kg / animal / day, were superior to those that consumed only protein supplementation, however, the supply of energy protein supplement did not affect the variables related to the average weight gain and total weight gain. In addition, a difference of 0.62 kg of GMD was observed in the beginning to the end of the study, this result may be associated with less pasture availability. Thus, heifers kept on Mombasa grass pasture during the transition period showed similar gains, and the producer can opt for any supplement.
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