Dissertação

Caracterização físico-químico e termográfica do biochar de partes do coco de babaçu (Orbygnia Phalerata) e avaliação do potencial aplicação em atividades agrícolas

Coconut Babaçu (Orbignya phalerata) is a fruit native to Brazil, found mainly in the North and Northeast regions of the country, and also in countries that make up the Amazon region such as Bolivia, Colombia and Suriname. The biomass of this fruit contains a variety of lignocellulosic, starchy an...

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Autor principal: Moraes Júnior, Agemiro de Sousa
Grau: Dissertação
Idioma: pt_BR
Publicado em: Universidade Federal do Tocantins 2024
Assuntos:
Acesso em linha: http://hdl.handle.net/11612/6762
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spelling ir-11612-67622024-06-24T06:24:38Z Caracterização físico-químico e termográfica do biochar de partes do coco de babaçu (Orbygnia Phalerata) e avaliação do potencial aplicação em atividades agrícolas Moraes Júnior, Agemiro de Sousa Vieira, Gláucia Eliza Gama Babaçu. Pirólise. Biochar. Termogravimetria. Pyrolysis. Thermogravimetry CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS Coconut Babaçu (Orbignya phalerata) is a fruit native to Brazil, found mainly in the North and Northeast regions of the country, and also in countries that make up the Amazon region such as Bolivia, Colombia and Suriname. The biomass of this fruit contains a variety of lignocellulosic, starchy and oleaginous organic components, with great potential for obtaining biofuels and biochar. To this end, technological routes for the use of biomass are sought, such as the pyrolysis process, a promising technique capable of generating bio-products with high added value. In this sense, the present study aims to evaluate the thermogravimetric profile of specific parts of the babassu coconut: epicarp, mesocarp and almond and associate it with the study of the application of the pyrolysis process on a bench scale to obtain biochar. The analysis immediately indicated that the epicarp has the highest content of volatile materials (94.46%) among the studied and low contents of fixed carbon (0.97%) and ash (1.13%), while the mesocarp it had high volatile material and fixed carbon contents, respectively, 85.47% and 7.9%, and low ash content, 1.55%. The almond, as well as the epicarp, has a high content of volatile material (94.28%), low moisture content (1.82%) and fixed carbon (0.33%). From thermogravimetric analyzes of biomass and biochar, it was possible to identify and understand the main events that occurred in the thermal conversion process. The results of the study indicate that parts of the babassu are characterized as biomass eligible for the production of bioenergy and bioproducts such as biochar, in particular, the babassu epicarp and mesocarp. O Coco Babaçu (Orbignya phalerata) é uma fruta nativa do Brasil, encontrada principalmente nas regiões Norte e Nordeste do país, e também em países que compõem a região Amazônica como a Bolívia, Colômbia e Suriname. A biomassa dessa fruta contém uma diversidade de componentes orgânicos lignocelulósicos, amiláceos e oleaginosos, com grande potencial para obtenção de biocombustíveis e biocarvões. Para tanto, busca-se por rotas tecnológicas de aproveitamento de biomassa como o processo de pirólise, uma técnica promissora capaz de gerar bio-produtos com alto valor agregado. Nesse sentido, o presente estudo tem o objetivo de avaliar o perfil termogravimétrico de partes específicas do coco de babaçu: epicarpo, mesocarpo e amêndoa e associar ao estudo de aplicação de processo de pirólise em escala de bancada para obtenção de biochar. A análise imediata indicou o epicarpo possui o mais elevado teor de materiais voláteis (94,46%) entre o estudado e baixos teores de carbono fixo (0,97%) e de cinzas (1,13%), enquanto que o mesocarpo apresentou altos teores de material volátil e carbono fixo, respectivamente, 85,47% e 7,9%, e baixo teor de cinzas 1,55%. Já a amêndoa, assim como epicarpo, possui alto teor de material volátil (94,28%), baixo teor de umidade (1,82%) e carbono fixo (0,33%). A partir das análises termogravimétrica das biomassas e do biochar, foi possível identificar e entender os principais eventos ocorridos no processo de conversão térmica. Os resultados do estudo apontam as partes do babaçu se caracterizam como biomassas elegíveis à produção de bioenergia e bioprodutos como biocarvão, em especial, o epicarpo e o mesocarpo do babaçu. 2024-05-13T13:39:15Z 2024-05-13T13:39:15Z 2022-12-21 Dissertação MORAES JÚNIOR, Agemiro de Sousa. Caracterização físico-químico e termográfica do biochar de partes do coco de babaçu (Orbygnia Phalerata) e avaliação do potencial aplicação em atividades agrícolas.2022. 58. Dissertação (Mestrado em Agroenergia) – Universidade Federal do Tocantins, Programa de Pós-Graduação em Agroenergia, Palmas, 2022. http://hdl.handle.net/11612/6762 pt_BR Open Access application/pdf application/pdf Universidade Federal do Tocantins BR Programa de Pós-Graduação em Agroenergia - PPGA Palmas
institution Repositório Institucional - Universidade Federal do Tocantins - UFT
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description Coconut Babaçu (Orbignya phalerata) is a fruit native to Brazil, found mainly in the North and Northeast regions of the country, and also in countries that make up the Amazon region such as Bolivia, Colombia and Suriname. The biomass of this fruit contains a variety of lignocellulosic, starchy and oleaginous organic components, with great potential for obtaining biofuels and biochar. To this end, technological routes for the use of biomass are sought, such as the pyrolysis process, a promising technique capable of generating bio-products with high added value. In this sense, the present study aims to evaluate the thermogravimetric profile of specific parts of the babassu coconut: epicarp, mesocarp and almond and associate it with the study of the application of the pyrolysis process on a bench scale to obtain biochar. The analysis immediately indicated that the epicarp has the highest content of volatile materials (94.46%) among the studied and low contents of fixed carbon (0.97%) and ash (1.13%), while the mesocarp it had high volatile material and fixed carbon contents, respectively, 85.47% and 7.9%, and low ash content, 1.55%. The almond, as well as the epicarp, has a high content of volatile material (94.28%), low moisture content (1.82%) and fixed carbon (0.33%). From thermogravimetric analyzes of biomass and biochar, it was possible to identify and understand the main events that occurred in the thermal conversion process. The results of the study indicate that parts of the babassu are characterized as biomass eligible for the production of bioenergy and bioproducts such as biochar, in particular, the babassu epicarp and mesocarp.
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