Dissertação

Balanço de água em área de cultivo de soja no Leste da Amazônia

The expansion of the agricultural frontier, driven mainly by soy cultivation (Glycine max (L) Merrill), covers a large regional extent and is highly important to understanding the changing face of Amazonia. A field observation experiment was established to study water balance components of the soy a...

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Autor principal: BISPO, Carlos José Capela
Grau: Dissertação
Idioma: por
Publicado em: Universidade Federal do Pará 2012
Assuntos:
Acesso em linha: http://repositorio.ufpa.br/jspui/handle/2011/2869
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spelling ir-2011-28692018-10-05T17:42:27Z Balanço de água em área de cultivo de soja no Leste da Amazônia BISPO, Carlos José Capela ROCHA, Edson José Paulino da http://lattes.cnpq.br/2313369423727020 RIBEIRO, Aristides http://lattes.cnpq.br/8652338930029697 Meteorologia agrícola Agroecossistema Cultura de soja Ecossistema Fronteira agrícola Paragominas - PA Pará - Estado CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::RECURSOS FLORESTAIS E ENGENHARIA FLORESTAL::CONSERVACAO DA NATUREZA::HIDROLOGIA FLORESTAL ECOSSISTEMAS AMAZÔNICOS E DINÂMICAS SOCIOAMBIENTAIS CLIMA E DINÂMICA SOCIOAMBIENTAL NA AMAZÔNIA The expansion of the agricultural frontier, driven mainly by soy cultivation (Glycine max (L) Merrill), covers a large regional extent and is highly important to understanding the changing face of Amazonia. A field observation experiment was established to study water balance components of the soy agriculture ecosystem and analyze the impact of the water balance associated with forest conversion. The experiment also evaluated the crop’s need for water according to its development phase. For the water balance study, the BRS Candeia cultivar was used along with its respective phenological phases. The experiment measured soil water storage, precipitation, plant cover water interception, superficial drainage of soil water, evapotranspiration (Etc), and water content retained by the soy plant. Water infiltration in the soil was also measured. Interception and superficial drainage were 45,9% and 1% of the precipitation, respectively. The greatest evapotranspiration occurred during the flowering phase (R1-R2) with a gradual decline in values until crop harvest and a cycle average of 3,80mm.day-1, which was very similar to that found in forest. The period between the vegetative phase (V) and fruiting (R3-R4) was when the plant presents the greatest percentage of water, declining gradually during the grain-forming phase (R5). Overall, no water deficiency occured in the mean soil water balance. Precipitation was greater than the amount necessary to compensate for evapotranspiration and supply adequate water storage, creating a surplus of water in the soil. ADA - Agência de Desenvolvimento da Amazônia CNPq - Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico A expansão da fronteira agrícola, motivada principalmente pelo cultivo de soja (Glycine max (L) Merrill), possui grande extensão regional e reveste-se de elevada importância. Sendo assim, foi implantado um experimento de campo observacional visando-se estudar os componentes do balanço hídrico do agroecossistema de agricultura da soja, para analisar o impacto no balanço de água associado à conversão de floresta, assim como avaliar a necessidade hídrica da cultura de acordo com sua fase de desenvolvimento. Utilizou-se a cultivar BRS Candeia e suas respectivas fases fenológicas para o estudo do balanço de água, analisado através de médias do armazenamento de água no solo, precipitação, interceptação de água pelo dossel, escoamento superficial de água do solo, evapotranspiração (Etc) e conteúdo de água retido pela planta de soja. Também foi avaliado a infiltração de água no solo. A interceptação e o escoamento superficial medidos foram de 45,9% e 1% da precipitação, respectivamente. A maior evapotranspiração ocorreu na fase de floração (R1-R2) com queda gradativa até a colheita, com média para o ciclo de 3,80mm.dia-1, resultado este próximo encontrado para floresta. O período compreendido entre a fase vegetativa (V) e a frutificação (R3-R4), é o período em que a planta apresenta maior porcentagem de água, decaindo gradativamente a partir da fase de enchimento de grãos (R5). De um modo geral não ocorreu deficiência de água no solo no balanço de água médio, pois a precipitação foi maior que a quantidade necessária para suprir a evapotranspiração e completar armazenamento, havendo assim, excedente de água no solo. 2012-07-25T14:45:34Z 2012-07-25T14:45:34Z 2007 Dissertação BISPO, Carlos José Capela. Balanço de água em área de cultivo de soja no Leste da Amazônia. 2007. 147 f. Dissertação (Mestrado) – Universidade Federal do Pará, Museu Paraense Emílio Goeldi, Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária, Belém, 2007. Programa de Pós-Graduação em Ciências Ambientais. Disponível em: <http://repositorio.ufpa.br/jspui/handle/2011/2869>. Acesso em:. http://repositorio.ufpa.br/jspui/handle/2011/2869 por Acesso Aberto application/pdf Universidade Federal do Pará Museu Paraense Emílio Goeldi Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária Brasil Instituto de Geociências UFPA MPEG EMBRAPA Programa de Pós-Graduação em Ciências Ambientais 1 CD-ROM
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description The expansion of the agricultural frontier, driven mainly by soy cultivation (Glycine max (L) Merrill), covers a large regional extent and is highly important to understanding the changing face of Amazonia. A field observation experiment was established to study water balance components of the soy agriculture ecosystem and analyze the impact of the water balance associated with forest conversion. The experiment also evaluated the crop’s need for water according to its development phase. For the water balance study, the BRS Candeia cultivar was used along with its respective phenological phases. The experiment measured soil water storage, precipitation, plant cover water interception, superficial drainage of soil water, evapotranspiration (Etc), and water content retained by the soy plant. Water infiltration in the soil was also measured. Interception and superficial drainage were 45,9% and 1% of the precipitation, respectively. The greatest evapotranspiration occurred during the flowering phase (R1-R2) with a gradual decline in values until crop harvest and a cycle average of 3,80mm.day-1, which was very similar to that found in forest. The period between the vegetative phase (V) and fruiting (R3-R4) was when the plant presents the greatest percentage of water, declining gradually during the grain-forming phase (R5). Overall, no water deficiency occured in the mean soil water balance. Precipitation was greater than the amount necessary to compensate for evapotranspiration and supply adequate water storage, creating a surplus of water in the soil.
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