Artigo

A mão-de-obra da indústria pesqueira na Amazônia

Fishery is a very important sector in the Amazon area. Commercial and subsistence fishing activities account for the main job opportunities in the sector, and fishing industries are the greatest income generators for the local population. The fishing industry in Amazon, however, struggles with seve...

ver descrição completa

Autor principal: AMARAL, Lucilene Oliveira da Silva
Outros Autores: ALMEIDA, Oriana Trindade de, RIVERO, Sérgio Luiz de Medeiros
Grau: Artigo
Idioma: por
Publicado em: 2012
Assuntos:
Acesso em linha: http://repositorio.ufpa.br/jspui/handle/2011/3208
id ir-2011-3208
recordtype dspace
spelling ir-2011-32082019-05-22T13:15:57Z A mão-de-obra da indústria pesqueira na Amazônia AMARAL, Lucilene Oliveira da Silva ALMEIDA, Oriana Trindade de RIVERO, Sérgio Luiz de Medeiros Pesca Indústria pesqueira Mão-de-obra Santarém - PA Belém - PA Manaus - AM Pará - Estado Amazonas - Estado Amazônia brasileira Fishery is a very important sector in the Amazon area. Commercial and subsistence fishing activities account for the main job opportunities in the sector, and fishing industries are the greatest income generators for the local population. The fishing industry in Amazon, however, struggles with several difficulties regarding raw-material and training. The seasonality of the species affects the production systems of the companies, which, in their turn, must shift their staff according to the commercial species. Because of this dynamics, some fishing companies use a rotation system, hiring during the harvest season and firing during the period between harvests; other companies use a working load system, keeping a steady staff and making up for the extra working hours during harvest by granting non working hours during the period between harvests. In general, due to this seasonality, fishing companies staff are low qualified and have lower hygiene standards. Uncertainty in keeping jobs, on the other hand, does not motivate employees to training. Some companies policy include keeping a steady staff. Such companies waste less raw material and their employees are better trained and are adapted to higher hygiene standards. In order to maintain a steady staff, these companies must develop a broader fishing strategy during the period between harvests. O setor pesqueiro tem grande importância em termos de geração de emprego e renda para a Amazônia, sendo a atividade de pesca comercial e de subsistência a maior fonte geradora de empregos do setor e a indústria pesqueira a grande fonte geradora de renda. Contudo, a indústria pesqueira na Amazônia apresenta diversas dificuldades em relação ao abastecimento de matéria-prima e treinamento da mão-deobra. A sazonalidade das espécies influencia o sistema produtivo das empresas que mantém seu quadro funcional variando devido a safra das espécies comerciais. Esta dinâmica do setor faz com que algumas empresas de pescado adotem sistemas rotativos, contratando funcionários na safra e demitindo-os na entressafra, enquanto que outras adotam o sistema de banco de horas, mantendo o quadro fixo de funcionários e compensando as horas trabalhadas a mais no período da safra por horas não trabalhadas no período da entressafra. Em razão desta sazonalidade, em geral, as empresas de pescado apresentam funcionários com baixa qualificação e com difícil adequação aos padrões de higiene. A instabilidade do emprego por outro lado, desestimula o funcionário ao treinamento. Manter o quadro fixo de empregados é política de algumas empresas. Essas apresentam menor desperdício de matéria-prima, maior rendimento do empregado, funcionários mais treinados e adaptados aos padrões de higiene exigidos. Contudo, a contratação de empregados permanentes exige que a empresa tenha uma estratégia mais ampla para o abastecimento de pescado na entressafra de forma que seja possível manter a mão-de-obra contratada nesse período. 2012-11-22T13:43:59Z 2012-11-22T13:43:59Z 2006 Artigo de Periódico AMARAL, Lucilene; ALMEIDA, Oriana; RIVERO, Sérgio. A mão-de-obra da indústria pesqueira na Amazônia. Novos Cadernos NAEA, Belém, v. 9, n. 2, p. 5-24, dez. 2006. Disponível em: <http://www.periodicos.ufpa.br/index.php/ncn/article/view/62/126>. Acesso em: 21 nov. 2012. 2179-7536 http://repositorio.ufpa.br/jspui/handle/2011/3208 por Acesso Aberto application/pdf
institution Repositório Institucional - Universidade Federal do Pará
collection RI-UFPA
language por
topic Pesca
Indústria pesqueira
Mão-de-obra
Santarém - PA
Belém - PA
Manaus - AM
Pará - Estado
Amazonas - Estado
Amazônia brasileira
spellingShingle Pesca
Indústria pesqueira
Mão-de-obra
Santarém - PA
Belém - PA
Manaus - AM
Pará - Estado
Amazonas - Estado
Amazônia brasileira
AMARAL, Lucilene Oliveira da Silva
A mão-de-obra da indústria pesqueira na Amazônia
topic_facet Pesca
Indústria pesqueira
Mão-de-obra
Santarém - PA
Belém - PA
Manaus - AM
Pará - Estado
Amazonas - Estado
Amazônia brasileira
description Fishery is a very important sector in the Amazon area. Commercial and subsistence fishing activities account for the main job opportunities in the sector, and fishing industries are the greatest income generators for the local population. The fishing industry in Amazon, however, struggles with several difficulties regarding raw-material and training. The seasonality of the species affects the production systems of the companies, which, in their turn, must shift their staff according to the commercial species. Because of this dynamics, some fishing companies use a rotation system, hiring during the harvest season and firing during the period between harvests; other companies use a working load system, keeping a steady staff and making up for the extra working hours during harvest by granting non working hours during the period between harvests. In general, due to this seasonality, fishing companies staff are low qualified and have lower hygiene standards. Uncertainty in keeping jobs, on the other hand, does not motivate employees to training. Some companies policy include keeping a steady staff. Such companies waste less raw material and their employees are better trained and are adapted to higher hygiene standards. In order to maintain a steady staff, these companies must develop a broader fishing strategy during the period between harvests.
format Artigo
author AMARAL, Lucilene Oliveira da Silva
author2 ALMEIDA, Oriana Trindade de
RIVERO, Sérgio Luiz de Medeiros
author2Str ALMEIDA, Oriana Trindade de
RIVERO, Sérgio Luiz de Medeiros
title A mão-de-obra da indústria pesqueira na Amazônia
title_short A mão-de-obra da indústria pesqueira na Amazônia
title_full A mão-de-obra da indústria pesqueira na Amazônia
title_fullStr A mão-de-obra da indústria pesqueira na Amazônia
title_full_unstemmed A mão-de-obra da indústria pesqueira na Amazônia
title_sort mão-de-obra da indústria pesqueira na amazônia
publishDate 2012
url http://repositorio.ufpa.br/jspui/handle/2011/3208
_version_ 1832602336345718784
score 11.755432