Dissertação

Potencial nutritivo da torta de dendê na alimentação de ruminantes no estado do Pará

Assesses the effects of inclusion of palm kernel cake in the diet of growing sheep reared under tropical conditions, with emphasis on effects on intake, digestibility and performance of ruminants. For testing the intake and digestibility was used 16 Santa Inês sheep, with a mean age of 3 months a...

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Autor principal: VASCONCELOS, Helbilena Gildeli Rodrigues
Grau: Dissertação
Idioma: por
Publicado em: Universidade Federal do Pará 2014
Assuntos:
Acesso em linha: http://repositorio.ufpa.br/jspui/handle/2011/4719
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spelling ir-2011-47192019-05-22T15:59:54Z Potencial nutritivo da torta de dendê na alimentação de ruminantes no estado do Pará VASCONCELOS, Helbilena Gildeli Rodrigues FATURI, Cristian http://lattes.cnpq.br/8389692203753236 ÁVILA, Sandra Cristina de http://lattes.cnpq.br/9683521652094464 Ruminantes Ovinos Alimentação Digestão Dieta Valor nutritivo Torta de dendê Pará - Estado Amazônia brasileira CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::ZOOTECNIA::NUTRICAO E ALIMENTACAO ANIMAL::AVALIACAO DE ALIMENTOS PARA ANIMAIS Assesses the effects of inclusion of palm kernel cake in the diet of growing sheep reared under tropical conditions, with emphasis on effects on intake, digestibility and performance of ruminants. For testing the intake and digestibility was used 16 Santa Inês sheep, with a mean age of 3 months and weighing approximately 19 kg during 19 days, 14 of adaptation and five days of collecting data and samples from metabolic cages. And for performance, with 15 male 4 months old, the same breed, weighing approximately 20 kg for 56 days, distributed in a randomized blocks with four treatments: 0, 25, 50 and 75% inclusion of palm kernel cake in the concentrate, diets composed of 40% (dry matter basis) of silage, elephant grass (Pennisetum purpureum) and 60% concentrate consisting of corn, soybean, palm kernel cake and minerals. The result showed a linear reduction in dry matter intake with the inclusion of palm kernel cake, but there was no statistically significant difference in dry matter digestibility. It was also noted an increase in digestibility of NDF and ADF in diets with higher proportions of palm kernel cake. In the performance test, there was a linear reduction in weight gain of animals as it raised the level of palm kernel cake in the diet, the result of lower dry matter intake (p <0.05) and worse feed conversion. The palm kernel cake is potentially productive, with high dry matter availability and good nutritional value. It is a good alternative to be used as a food supplement for sheep, but at higher levels can reduce animal performance, and its use depends on the purchase price and cost: benefit. CNPq - Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico Avalia os efeitos da inclusão de torta de dendê na dieta de ovinos em crescimento, criados sob condições tropicais, com ênfase para efeitos sob o consumo, a digestibilidade aparente e o desempenho desses ruminantes. Para o ensaio do consumo e da digestibilidade aparente utilizou-se 16 ovinos da raça Santa Inês, com idade média de 3 meses e peso aproximado de 19 kg, durante 19 dias, sendo 14 de adaptação e cinco dias de coleta de dados e amostras em gaiolas metabólicas. E para o desempenho, 15 machos com 4 meses de idade, da mesma raça, com peso aproximado de 20 kg por 56 dias, distribuídos em um delineamento em blocos ao acaso em quatro tratamentos : 0, 25, 50 e 75% de inclusão da torta de dendê no concentrado, com dietas compostas por 40% (base matéria seca) de silagem de capim-elefante (Pennisetum purpureum Schum) e 60% de concentrado composto por grão de milho, farelo de soja, torta de dendê e minerais. Analisando os dados verificou-se redução linear no consumo de matéria seca com a inclusão da torta de dendê, porém não houve diferença estatística significativa na digestibilidade da matéria seca. Notou-se ainda um aumento da digestibilidade da FDN e FDA em dietas com maior proporção de torta de dendê. No ensaio de desempenho, observou-se redução linear no ganho de peso dos animais conforme se aumentou o teor de torta de dendê na dieta, resultado do menor consumo de matéria seca (p<0,05), piorando a conversão alimentar. A torta de dendê é potencialmente produtiva, com alta disponibilidade de matéria seca e bom valor nutritivo. Constitui uma boa alternativa para ser utilizada como suplemento alimentar para ovinos, porém em níveis mais elevados pode reduzir o desempenho animal, sendo a sua utilização dependente do preço de aquisição e da relação custo: beneficío. 2014-02-05T14:33:22Z 2014-02-05T14:33:22Z 2010-06-23 Dissertação VASCONCELOS, Helbilena Gildeli Rodrigues. Potencial nutritivo da torta de dendê na alimentação de ruminantes no estado do Pará. 2010. 56 f. Dissertação (Mestrado) - Universidade Federal do Pará, Núcleo de Ciências Agrárias e Desenvolvimento Rural, Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária, Universidade Federal Rural da Amazônia, Belém, 2010. Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal. http://repositorio.ufpa.br/jspui/handle/2011/4719 por Acesso Aberto application/pdf Universidade Federal do Pará Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária Universidade Federal Rural da Amazônia Brasil Campus Universitário de Castanhal UFPA EMBRAPA UFRA Programa de Pós-Graduação em Ciência Animal
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description Assesses the effects of inclusion of palm kernel cake in the diet of growing sheep reared under tropical conditions, with emphasis on effects on intake, digestibility and performance of ruminants. For testing the intake and digestibility was used 16 Santa Inês sheep, with a mean age of 3 months and weighing approximately 19 kg during 19 days, 14 of adaptation and five days of collecting data and samples from metabolic cages. And for performance, with 15 male 4 months old, the same breed, weighing approximately 20 kg for 56 days, distributed in a randomized blocks with four treatments: 0, 25, 50 and 75% inclusion of palm kernel cake in the concentrate, diets composed of 40% (dry matter basis) of silage, elephant grass (Pennisetum purpureum) and 60% concentrate consisting of corn, soybean, palm kernel cake and minerals. The result showed a linear reduction in dry matter intake with the inclusion of palm kernel cake, but there was no statistically significant difference in dry matter digestibility. It was also noted an increase in digestibility of NDF and ADF in diets with higher proportions of palm kernel cake. In the performance test, there was a linear reduction in weight gain of animals as it raised the level of palm kernel cake in the diet, the result of lower dry matter intake (p <0.05) and worse feed conversion. The palm kernel cake is potentially productive, with high dry matter availability and good nutritional value. It is a good alternative to be used as a food supplement for sheep, but at higher levels can reduce animal performance, and its use depends on the purchase price and cost: benefit.
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