Dissertação

Uso dos recursos naturais e sazonalidade no estuário amazônico: estratégias e gestão dos produtores de açaí

The dissertation includes a socio-economic and ecological-environmental perspective in order to identify and understand the answers found by the producers of açaí to improve the way of life to social, natural, and environmental disturbances in the Amazon estuary ecosystem. The research was conducted...

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Autor principal: SOLIS, Karol Natalie Lavado
Grau: Dissertação
Idioma: por
Publicado em: Universidade Federal do Pará 2017
Assuntos:
Acesso em linha: http://repositorio.ufpa.br/jspui/handle/2011/7862
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spelling ir-2011-78622017-10-16T12:45:46Z Uso dos recursos naturais e sazonalidade no estuário amazônico: estratégias e gestão dos produtores de açaí SOLIS, Karol Natalie Lavado ALMEIDA, Oriana Trindade de http://lattes.cnpq.br/0325909843645279 Recursos naturais Açaí Consumo de açaí Cultivo Desenvolvimento sustentável Sazonalidade Recursos naturais Estuários CNPQ::CIENCIAS BIOLOGICAS::ECOLOGIA::ECOLOGIA DE ECOSSISTEMAS CNPQ::CIENCIAS HUMANAS::SOCIOLOGIA::SOCIOLOGIA DO DESENVOLVIMENTO CNPQ::CIENCIAS SOCIAIS APLICADAS::ECONOMIA::ECONOMIA AMBIENTAL::ECONOMIA DOS RECURSOS NATURAIS The dissertation includes a socio-economic and ecological-environmental perspective in order to identify and understand the answers found by the producers of açaí to improve the way of life to social, natural, and environmental disturbances in the Amazon estuary ecosystem. The research was conducted in five communities in the Islands Abaetetuba, Pará - Brazil. The sample was obtained by the technique of snowball, and consisted of 120 riverine families. The various procedures (right observation, semi-structured and open interviews, information sheets daily production activities, and development of eco-seasonal calendar), were used to support the analysis, which focused on analyzing the economic strategies of uses natural resources by producers of açaí as adaptive response to seasonal ecosystem. The data reveal that the exploitation and sale of açaí fruits (78%) are the main economic activities of the estuarine floodplain, followed by fishing livelihoods activities (fish: 64% shrimp and 63%), and the extraction of Buriti (36%), which are considered complementary activities in the coastal economy. Situation that at risk by intensifying the cultivation of açaí and tendency to monoculture of the palm and services changing the diversity of the estuarine ecosystem. But these activities are not, however, developed in isolation, but are part of a complex and integrated system of production and diverse use of natural resources, in view of generating more income for families. By adaptation (resilience) generated from living with the changes or environmental and economic (intensification of cultivation of açaí, increasing temperatures, intensification of rainfall, air and water pollution), the disruption strategy of diversifying economic activities will allow riparians have higher annual gross income and improve the quality of ecosystem services (good local climate regulation, increased production of nutrients to the soil, and have higher carbon stocks). CAPES - Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior CNPq - Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico FADESP - Fundação de Amparo e Desenvolvimento da Pesquisa IDRC - International Development Research Centre A dissertação abarca uma perspectiva sócio-econômica, ecológica e ambiental, com a finalidade de identificar e entender as respostas encontradas pelos produtores de açaí para melhorar o modo de vida frente às perturbações sociais, naturais e ambientais no ecossistema do Estuário Amazônico. A pesquisa foi realizada em cinco comunidades da região das Ilhas de Abaetetuba, Pará – Brasil. A amostra foi obtida mediante a técnica de bola de neve, e composta por 120 famílias ribeirinhas. Os diversos procedimentos (observação direta, entrevistas semi-estruturadas e abertas, fichas de informação diária de atividades de produção e elaboração de calendário ecológico sazonal) foram usados para subsidiar as análises, que se concentraram em analisar as estratégias econômicas de usos dos recursos naturais pelos produtores de açaí, como resposta de adaptação à sazonalidade do ecossistema. Os dados revelam que a exploração e venda dos frutos de açaí (78%) são as principais atividades econômicas da várzea estuarina, seguidas pelas atividades de pesca de subsistência (peixe: 64% e camarão: 63%), e pelo extrativismo de buriti (36%), que são consideradas atividades complementares na economia dos ribeirinhos. Essa situação está em risco pela intensificação do cultivo do açaí e pela tendência ao monocultivo desta palmeira, alterando a diversidade e os serviços do ecossistema estuarino. Porém, essas atividades não são desenvolvidas de forma isolada, mas fazem parte de um sistema complexo e integrado de produção e uso diversificado dos recursos naturais existentes, em vistas de gerar mais renda para as famílias. Mediante a adaptação (resiliência) gerada da convivência com as mudanças ou perturbações ambientais e econômicas (intensificação do cultivo do açaí, incremento da temperatura, intensificação das chuvas, poluição do ar e da água), a estratégia de diversificação das atividades econômicas vai permitir aos ribeirinhos ter maior renda bruta anual e melhorar a qualidade dos serviços ecossistêmicos (boa regulação do clima local, maior produção de nutrientes para o solo, e ter maiores estoques de carbono). 2017-03-13T11:40:27Z 2017-03-13T11:40:27Z 2014-03-07 Dissertação SOLIS, Karol Natalie Lavado. Uso dos recursos naturais e sazonalidade no estuário amazônico: estratégias e gestão dos produtores de açaí. 2014. 139 f. Dissertação (Mestrado) – Universidade Federal do Pará, Núcleo de Altos Estudos Amazônicos, Belém, 2014. Programa de Pós-Graduação em Desenvolvimento Sustentável do Trópico Úmido. http://repositorio.ufpa.br/jspui/handle/2011/7862 por Acesso Aberto application/pdf Universidade Federal do Pará Brasil Núcleo de Altos Estudos Amazônicos UFPA Programa de Pós-Graduação em Desenvolvimento Sustentável do Trópico Úmido
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description The dissertation includes a socio-economic and ecological-environmental perspective in order to identify and understand the answers found by the producers of açaí to improve the way of life to social, natural, and environmental disturbances in the Amazon estuary ecosystem. The research was conducted in five communities in the Islands Abaetetuba, Pará - Brazil. The sample was obtained by the technique of snowball, and consisted of 120 riverine families. The various procedures (right observation, semi-structured and open interviews, information sheets daily production activities, and development of eco-seasonal calendar), were used to support the analysis, which focused on analyzing the economic strategies of uses natural resources by producers of açaí as adaptive response to seasonal ecosystem. The data reveal that the exploitation and sale of açaí fruits (78%) are the main economic activities of the estuarine floodplain, followed by fishing livelihoods activities (fish: 64% shrimp and 63%), and the extraction of Buriti (36%), which are considered complementary activities in the coastal economy. Situation that at risk by intensifying the cultivation of açaí and tendency to monoculture of the palm and services changing the diversity of the estuarine ecosystem. But these activities are not, however, developed in isolation, but are part of a complex and integrated system of production and diverse use of natural resources, in view of generating more income for families. By adaptation (resilience) generated from living with the changes or environmental and economic (intensification of cultivation of açaí, increasing temperatures, intensification of rainfall, air and water pollution), the disruption strategy of diversifying economic activities will allow riparians have higher annual gross income and improve the quality of ecosystem services (good local climate regulation, increased production of nutrients to the soil, and have higher carbon stocks).
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