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Composição química e atividade antibacteriana do óleo essencial dos frutos da pimenta dioica

In this study we describe the extraction, chemical composition, and antibacterial activity of the essential oil extracted from fruits of Pimenta dioica. For this, we extracted the oil by hydrodistillation; we identified the compounds by Gas Chromatography coupled to the Mass Spectrometer (CG/MS);...

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Autor principal: GOMES, Paulo Roberto Barros
Outros Autores: RIBEIRO, Joelkson Diniz, COSTA, Myrcéia Carolyne Guimarães da, CASTRO, Marcelo Werneck da Silva, BUZAR NETO, Nagib, MELO, Andréa Vasconcelos, EVERTON, Gustavo Oliveira, LOUZEIRO, Hilton Costa, FONTENELE, Maria Alves, LIMA, Helson Souza de, SILVA, Eduardo Fonseca, PAULA, Maria do Livramento de, MOUCHREK FILHO, Victor Elias, MOUCHREK, Adenilde Nascimento
Grau: Artigo
Idioma: por
Publicado em: Universidad Nacional de Colombia 2022
Assuntos:
Acesso em linha: https://repositorio.ifpa.edu.br/jspui/handle/prefix/367
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spelling oai:10.0.2.15:prefix-3672023-06-26T23:40:43Z Composição química e atividade antibacteriana do óleo essencial dos frutos da pimenta dioica Chemical composition and antibacterial activity of essential oil from fruits of Pimenta dioica GOMES, Paulo Roberto Barros RIBEIRO, Joelkson Diniz COSTA, Myrcéia Carolyne Guimarães da CASTRO, Marcelo Werneck da Silva BUZAR NETO, Nagib MELO, Andréa Vasconcelos EVERTON, Gustavo Oliveira LOUZEIRO, Hilton Costa FONTENELE, Maria Alves LIMA, Helson Souza de SILVA, Eduardo Fonseca PAULA, Maria do Livramento de MOUCHREK FILHO, Victor Elias MOUCHREK, Adenilde Nascimento Eugenol Hidrodestilação Composto volátil Pimenta dioica Bactéria Hydrodistillation Volatile compound Bacteria CNPQ::CIENCIAS EXATAS E DA TERRA::QUIMICA In this study we describe the extraction, chemical composition, and antibacterial activity of the essential oil extracted from fruits of Pimenta dioica. For this, we extracted the oil by hydrodistillation; we identified the compounds by Gas Chromatography coupled to the Mass Spectrometer (CG/MS); we quantified the major component by vis-UV Spectrometry and Voltammetry; and we determined the antibacterial activity against Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Proteus mirabilis, Pseudomonas aeruginosa, and Serratia odorifera, using the disk diffusion method. The results showed that the oil is composed mostly of eugenol and its quantity is approximately 78.15%, whose predominant class was that of monoterpenes. In addition, the bacteria tested with the essential oil showed inhibition halos, ranging from 11 to 21 mm. Therefore, the oil is a potential antibacterial agent. Neste estudo descrevemos a extração, composição química e a atividade antibacteriana do óleo essencial extraído dos frutos da Pimenta dioica. Para isso, extraímos o óleo por hidrodestilação; identificamos os compostos por cromatografia gasosa acoplada ao espectrômetro de massa (CG/EM); quantificamos o componente majoritário por espectrometria UV-vis e voltametria; e determinamos a atividade antibacteriana contra Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Proteus mirabilis, Pseudomonas aeruginosa e Serratia odorifera pelo método de difusão em disco. Os resultados mostraram que o óleo é composto em sua maioria por eugenol e sua quantidade está em, aproximadamente, 78,15%, cuja classe predominante foi a dos monoterpenos. Além disso, as bactérias testadas com o óleo essencial apresentaram halos de inibição, variando de 11 a 21 mm. Portanto, o óleo é um potencial agente antibacteriano. Instituto federal de educação, ciência e tecnologia do Pará Universidade Federal do Maranhão Instituto federal de educação, ciência e tecnologia do Pará Instituto federal de educação, ciência e tecnologia do Pará Instituto federal de educação, ciência e tecnologia do Pará Universidade Federal do Maranhão Universidade Federal do Maranhão Universidade Federal do Maranhão Universidade Federal do Maranhão Universidade Federal do Maranhão Universidade Federal do Maranhão Universidade Federal do Maranhão Universidade Federal do Maranhão Universidade Federal do Maranhão 2022-10-20T20:40:31Z 2022-10-20T20:40:31Z 2020 Artigo de Periódico GOMES, Paulo Roberto Barros; RIBEIRO, Joelkson Diniz; COSTA, Myrcéia Carolyne Guimarães da; CASTRO, Marcelo Werneck da Silva; BUZAR NETO, Nagib; MELO, Andréa Vasconcelos; EVERTON, Gustavo Oliveira; LOUZEIRO, Hilton Costa; FONTENELE, Maria Alves; LIMA, Helson Souza de; SILVA, Eduardo Fonseca; PAULA, Maria do Livramento de; MOUCHREK FILHO, Victor Elias; MOUCHREK, Adenilde Nascimento. Composição química e atividade antibacteriana do óleo essencial dos frutos da Pimenta dioica. Revista Colombiana de Ciencias Químico-farmacéuticas, Bogotá, v. 49, n. 3, p. 656-674, set./dez. 2020. Disponível em: https://repositorio.ifpa.edu.br/jspui/handle/prefix/367.Acesso em:. 10.15446/rcciquifa.v49n3.91336 1909-6356 https://repositorio.ifpa.edu.br/jspui/handle/prefix/367 por Revista Colombiana de Ciencias Químico-farmacéuticas Acesso aberto Universidad Nacional de Colombia Colombia https://revistas.unal.edu.co/index.php/rccquifa/article/view/91336/77688
institution Repositório Institucional - Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Pará
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