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Trabalho de Conclusão de Curso - Graduação
Análise da rotulagem nutricional de biscoitos sem glúten
Objective: To analyze the nutritional information contained in labels of glutenfree cookies. Method: The survey was carried out during the month of January 2019 in specialized specifications of the city of Belém, as well as on the internet. Information on calor...
Autor principal: | ABREU, Alan Kardec da Silveira |
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Grau: | Trabalho de Conclusão de Curso - Graduação |
Publicado em: |
2023
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Assuntos: | |
Acesso em linha: |
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oai:https:--bdm.ufpa.br:8443:prefix-58062023-09-19T14:13:05Z Análise da rotulagem nutricional de biscoitos sem glúten ABREU, Alan Kardec da Silveira BEZERRA, Carolina Vieira http://lattes.cnpq.br/4220877664593885 https://orcid.org/0000-0002-0243-8941 https://orcid.org/0000-0003-3374-5597 Sem glúten Rotulagem nutricional Biscoitos Gluten-free Nutritional labeling Cookies CNPQ::CIENCIAS DA SAUDE::NUTRIÇÃO Objective: To analyze the nutritional information contained in labels of glutenfree cookies. Method: The survey was carried out during the month of January 2019 in specialized specifications of the city of Belém, as well as on the internet. Information on calories, carbohydrate, protein, fat (total, saturated and trans), fiber and sodium were produced for 142 glutenfree products, organized into 12 categories: starch; sweet sequilho; wafer; cookie; candy; stuffed; cookie; integral of the cookie; donut; grissini; salty and rice. Descriptive statistics (mean, deviation and variation coefficient) were applied to the data. Results: There were large variations in the content of macronutrients between and within the categories, as variations found were 43.3 g / 100 g to 94 g / 100 g for carbohydrates; 0g / 100g to 16.4g / 100g for as proteins; 0g / 100g to 18.3g / 100g for saturated fat; 0mg / 100g to 1410mg / 100g for sodium and 0g / 100g to 16g / 100g for fiber. Conclusion: Although the products are in the same category, very different values of nutrients can be found, being essential, for the choice of the product in face of the individual needs, the reading of the nutritional information. In addition, in the “cracker” and “powder” categories, the sodium content needed to be reassessed, with reduction targets. Objetivo: Analisar as informações nutricionais contidas em rótulos de biscoitos sem glúten. Método: O levantamento foi realizado durante o mês de janeiro de 2019 em estabelecimentos especializados da cidade de Belém, assim como na internet. Foram registradas informações de calorias, carboidrato, proteína, gordura (total, saturada e trans), fibra e sódio de 142 produtos sem glúten, organizados em 12 categorias: polvilho; sequilho doce; wafer; cracker; doce; recheado; cookie; cookie integral; rosquinha; grissini; salgado e arroz. Aos dados foi aplicada a estatística descritiva (média, desvio e coeficiente de variação). Resultados: Observaramse grandes variações dos conteúdos dos macronutrientes entre e dentro das categorias, as variações encontradas foram de 43,3g/100g a 94g/100g para os carboidratos; 0g/100g a 16,4g/100g para as proteínas; 0g/100g a 18,3g/100g para gordura saturada; 0mg/100g a 1410mg/100g para sódio e 0g/100g a 16g/100g para fibra. Conclusão: Apesar de os produtos estarem em uma mesma categoria, podem ser encontrados valores bem distintos de nutrientes, sendo essencial, para uma adequada escolha do produto diante das necessidades individuais, a leitura da informação nutricional. Adicionalmente, nas categorias “cracker” e “polvilho” o teor de sódio necessita ser reavaliado, com metas de reduções. 2023-06-29T14:20:46Z 2023-06-29T14:20:46Z 2021 Trabalho de Conclusão de Curso - Graduação ABREU, Alan Kardec da Silveira. Análise da rotulagem nutricional de biscoitos sem glúten. Orientadora: Carolina Vieira Bezerra Moreira. 2021. 37 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Bacharelado em Nutrição) - Faculdade de Nutrição, Instituto de Ciências da Saúde, Universidade Federal do Pará, Belém, 2021. Disponível em: https://bdm.ufpa.br:8443/jspui/handle/prefix/5806. Acesso em:. https://bdm.ufpa.br:8443/jspui/handle/prefix/5806 Acesso Aberto Disponível na internet via correio eletrônico: bibsaude@ufpa.br |
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Biblioteca Digital de Monografias - UFPA |
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Method: The survey was carried out during the month of January 2019 in specialized
specifications of the city of Belém, as well as on the internet. Information on calories,
carbohydrate, protein, fat (total, saturated and trans), fiber and sodium were produced for
142 glutenfree products, organized into 12 categories: starch; sweet sequilho; wafer; cookie;
candy; stuffed; cookie; integral of the cookie; donut; grissini; salty and rice. Descriptive
statistics (mean, deviation and variation coefficient) were applied to the data. Results: There
were large variations in the content of macronutrients between and within the categories, as
variations found were 43.3 g / 100 g to 94 g / 100 g for carbohydrates; 0g / 100g to 16.4g /
100g for as proteins; 0g / 100g to 18.3g / 100g for saturated fat; 0mg / 100g to 1410mg /
100g for sodium and 0g / 100g to 16g / 100g for fiber. Conclusion: Although the products are
in the same category, very different values of nutrients can be found, being essential, for the
choice of the product in face of the individual needs, the reading of the nutritional information.
In addition, in the “cracker” and “powder” categories, the sodium content needed to be
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