Trabalho de Conclusão de Curso

Filmes biodegradáveis de mandioca (Manihot esculenta Crantz): uma revisão

Plastic is the most used material in the production of packaging and can be made from different polymers. An ecological manufacturing alternative is to use materials that result in a biodegradable packaging, which is absorbed through the action of microorganisms, being produced with starch, pl...

ver descrição completa

Autor principal: Gomes, Maria Letícia de Sousa
Grau: Trabalho de Conclusão de Curso
Idioma: por
Publicado em: Brasil 2023
Assuntos:
Acesso em linha: http://riu.ufam.edu.br/handle/prefix/6580
id oai:localhost:prefix-6580
recordtype dspace
spelling oai:localhost:prefix-65802025-03-10T20:55:29Z Filmes biodegradáveis de mandioca (Manihot esculenta Crantz): uma revisão Biodegradable cassava films (Manihot esculenta Crantz): a review Gomes, Maria Letícia de Sousa Pereira, Carlos Victor Lamarão http://lattes.cnpq.br/4615032888485093 Lobato, Ana Cecília Nina Rolim, Charline Soares dos Santos Pereira, Anderson Mathias Embalagens Plástico biodegradável Amido Packaging Starch Biodegradable plastic CIENCIAS AGRARIAS CIENCIAS AGRARIAS: CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS CIENCIAS AGRARIAS: CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS: ENGENHARIA DE ALIMENTOS Embalagens - Biodegradação Polímeros - Biodegradação Plásticos biodegradáveis Mandioca Plastic is the most used material in the production of packaging and can be made from different polymers. An ecological manufacturing alternative is to use materials that result in a biodegradable packaging, which is absorbed through the action of microorganisms, being produced with starch, plasticizer and heat. Brazil has several starchy species, among which cassava (Manihot esculenta Crantz) stands out and several authors demonstrate its potential in the bioplastics industry. Thus, the present work aims to analyze techniques applied in the production of biofilms from cassava, their modes of characterization and conclusions about formulations and incorporations. All through bibliographic review with searches using specific terms in Google Scholar, without restriction on the chronology of the material, but they were selected through exploratory and selective reading to verify which ones contained the necessary information to achieve the objectives of this research. The authors elaborate different formulations using water, starch, glycerol, sorbitol, fruit pulp, pullulan, cellulose and many other materials, casting stands out among the techniques for preparing biofilms, but tape casting, extrusion and convection are also used. To characterize the films, the authors usually evaluate thickness, mechanical properties and barrier properties, which allow comparing the performance of the formulations and verifying if they serve a certain desired purpose. The application of biofilms is already a reality in the form of a biodegradable bag produced by Avani Eco, but authors also study the direct application in food and even advantages that the film can provide to the product. In addition, cassava has a low cost, but some incorporations can make its manufacture more expensive and the packaging must follow the legislative norms of the region where it will be marketed. Therefore, film components influence in all aspects, like in properties, durability, application and even economically. O plástico é o material mais utilizado na produção de embalagens e pode ser elaborado a partir de diferentes polímeros. Uma alternativa ecológica de fabricação é usar materiais que resultem em uma embalagem biodegradável, a qual é absorvida por meio da ação de microrganismos, sendo produzida com amido, plastificante e calor. O Brasil dispõe de diversas espécies amiláceas, dentre as quais a mandioca (Manihot esculenta Crantz) se destaca e vários autores demonstram seu potencial na indústria de bioplásticos. Deste modo, o presente trabalho objetiva analisar técnicas aplicadas na produção de biofilmes a partir da mandioca e ainda seus modos de caracterização e conclusões sobre formulações e incorporações, tudo através de revisão bibliográfica com buscas utilizando termos específicos no Google Acadêmico, não existindo restrição quanto à cronologia do material, porém foram selecionados mediante a leitura exploratória e seletiva para constatar quais continham as informações necessárias para atingir os objetivos dessa pesquisa. Os autores elaboram diversas formulações utilizando água, amido, glicerol, sorbitol, polpa de frutas, pululana, celulose e muitos outros materiais, o casting se destaca entre as técnicas de elaboração dos biofilmes, mas também se utilizam tape-casting, extrusão e convecção. Para caracterizar os filmes, os autores costumam avaliar espessura, propriedades mecânicas e propriedades de barreira, as quais permitem comparar os desempenhos das formulações e verificar se servem para determinada finalidade almejada. A aplicação dos biofilmes já é uma realidade em forma de sacola biodegradável produzida pela Avani Eco, porém autores também estudam a aplicação direta nos alimentos e até mesmo vantagens que a película possa fornecer ao produto. Além disso, a mandioca possui baixo custo, mas algumas incorporações podem encarecer sua fabricação, a qual deve seguir as normas legislativas da região onde será comercializada. Portanto, os componentes dos filmes influenciam em todos os aspectos, sejam nas propriedades, durabilidade, aplicação e até economicamente. 2 Gostei muito de ter um material PDF com o passo a passo do autodepósito, mantendo o mesmo atualizado já é excelente! Não 2023-01-11T19:29:02Z 2023-01-10 2023-01-11T19:29:02Z 2022-09-20 Trabalho de Conclusão de Curso http://riu.ufam.edu.br/handle/prefix/6580 por Acesso Aberto Brasil FCA - Faculdade de Ciências Agrárias Manaus (AM) Engenharia de Alimentos - Bacharelado - Manaus
institution Repositório Institucional - Universidade Federal do Amazonas
collection RI-UFAM
language por
topic Embalagens
Plástico biodegradável
Amido
Packaging
Starch
Biodegradable plastic
CIENCIAS AGRARIAS
CIENCIAS AGRARIAS: CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS
CIENCIAS AGRARIAS: CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS: ENGENHARIA DE ALIMENTOS
Embalagens - Biodegradação
Polímeros - Biodegradação
Plásticos biodegradáveis
Mandioca
spellingShingle Embalagens
Plástico biodegradável
Amido
Packaging
Starch
Biodegradable plastic
CIENCIAS AGRARIAS
CIENCIAS AGRARIAS: CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS
CIENCIAS AGRARIAS: CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS: ENGENHARIA DE ALIMENTOS
Embalagens - Biodegradação
Polímeros - Biodegradação
Plásticos biodegradáveis
Mandioca
Gomes, Maria Letícia de Sousa
Filmes biodegradáveis de mandioca (Manihot esculenta Crantz): uma revisão
topic_facet Embalagens
Plástico biodegradável
Amido
Packaging
Starch
Biodegradable plastic
CIENCIAS AGRARIAS
CIENCIAS AGRARIAS: CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS
CIENCIAS AGRARIAS: CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS: ENGENHARIA DE ALIMENTOS
Embalagens - Biodegradação
Polímeros - Biodegradação
Plásticos biodegradáveis
Mandioca
description Plastic is the most used material in the production of packaging and can be made from different polymers. An ecological manufacturing alternative is to use materials that result in a biodegradable packaging, which is absorbed through the action of microorganisms, being produced with starch, plasticizer and heat. Brazil has several starchy species, among which cassava (Manihot esculenta Crantz) stands out and several authors demonstrate its potential in the bioplastics industry. Thus, the present work aims to analyze techniques applied in the production of biofilms from cassava, their modes of characterization and conclusions about formulations and incorporations. All through bibliographic review with searches using specific terms in Google Scholar, without restriction on the chronology of the material, but they were selected through exploratory and selective reading to verify which ones contained the necessary information to achieve the objectives of this research. The authors elaborate different formulations using water, starch, glycerol, sorbitol, fruit pulp, pullulan, cellulose and many other materials, casting stands out among the techniques for preparing biofilms, but tape casting, extrusion and convection are also used. To characterize the films, the authors usually evaluate thickness, mechanical properties and barrier properties, which allow comparing the performance of the formulations and verifying if they serve a certain desired purpose. The application of biofilms is already a reality in the form of a biodegradable bag produced by Avani Eco, but authors also study the direct application in food and even advantages that the film can provide to the product. In addition, cassava has a low cost, but some incorporations can make its manufacture more expensive and the packaging must follow the legislative norms of the region where it will be marketed. Therefore, film components influence in all aspects, like in properties, durability, application and even economically.
author_additional Pereira, Carlos Victor Lamarão
author_additionalStr Pereira, Carlos Victor Lamarão
format Trabalho de Conclusão de Curso
author Gomes, Maria Letícia de Sousa
title Filmes biodegradáveis de mandioca (Manihot esculenta Crantz): uma revisão
title_short Filmes biodegradáveis de mandioca (Manihot esculenta Crantz): uma revisão
title_full Filmes biodegradáveis de mandioca (Manihot esculenta Crantz): uma revisão
title_fullStr Filmes biodegradáveis de mandioca (Manihot esculenta Crantz): uma revisão
title_full_unstemmed Filmes biodegradáveis de mandioca (Manihot esculenta Crantz): uma revisão
title_sort filmes biodegradáveis de mandioca (manihot esculenta crantz): uma revisão
publisher Brasil
publishDate 2023
url http://riu.ufam.edu.br/handle/prefix/6580
_version_ 1831969890205958144
score 11.755432