/img alt="Imagem da capa" class="recordcover" src="""/>
Artigo
Qualidade microbiológica de méis de abelhas-sem-ferrão comercializados em Coari e Tefé, Amazonas, Brasil
Stingless bees (SB) are native to tropical and subtropical areas of the planet, but the great-est diversity is found in the Amazon region. SB honey may present common hive micro-organisms or unwanted ones, due to lack of hygiene during collection, storage and/or marketing. The objective of the resea...
Autor principal: | Batista, Adiane Souza |
---|---|
Grau: | Artigo |
Idioma: | por |
Publicado em: |
Brasil
2023
|
Assuntos: | |
Acesso em linha: |
http://riu.ufam.edu.br/handle/prefix/6644 |
id |
oai:localhost:prefix-6644 |
---|---|
recordtype |
dspace |
spelling |
oai:localhost:prefix-66442025-03-10T21:06:44Z Qualidade microbiológica de méis de abelhas-sem-ferrão comercializados em Coari e Tefé, Amazonas, Brasil Batista, Adiane Souza Rebelo, Kemilla Sarmento http://lattes.cnpq.br/7837867523183369 Chamy, Michel Nasser Corrêa Lima Fanaro, Gustavo Bernardes Gravena, Waleska Lima, Uátyla de Oliveira Meliponíneos Condições higiênico-sanitárias Microrganismos Parâ-metros microbiológicos Meliponines Hygienic-sanitary conditions Microorganisms Microbiologi-cal parameters CIENCIAS DA SAUDE: NUTRICAO Abelhas sem ferrão Melipona Mel - Controle de qualidade Stingless bees (SB) are native to tropical and subtropical areas of the planet, but the great-est diversity is found in the Amazon region. SB honey may present common hive micro-organisms or unwanted ones, due to lack of hygiene during collection, storage and/or marketing. The objective of the research was to evaluate the microbiological quality pa-rameters of stingless bee honey sold in the interior of the Amazon. Nine samples of hon-eys were collected, five in the municipality of Tefé and four in the municipality of Coari, both purchased from street vendors. These were subjected to analysis as described in Or-dinance 253 of 2016 of the Agricultural and Forestry Defense Agency of the State of Amazonas, which establishes the Technical Regulation of Identity and Quality of sting-less bee honey, for coliforms at 45 °C, Salmonella spp. and molds and yeasts. In the ana-lyzes for molds and yeasts, the nine samples were within the quality standard, the test for Coliforms showed negative results in all samples, however four samples showed positive results for Salmonella spp, making them unfit for human consumption. Contamination by Salmonella indicates hygienic-sanitary flaws in the honey harvesting and/or processing process. As abelhas-sem-ferrão (ASF) são nativas das áreas tropicais e subtropicais do planeta, sendo que a maior diversidade é encontrada na região amazônica. O mel de ASF pode apresentar microrganismos comuns da colmeia ou indesejados, devido à falta de higiene durante a coleta, armazenamento e/ou comercialização. O objetivo deste estudo foi avaliar os parâmetros microbiológicos de qualidade de méis de abelhas-sem-ferrão comercializados nos municípios de Coari e Tefé, Amazonas, Brasil. Foram coletadas nove amostras de méis, sendo cinco no município de Tefé e quatro no município de Coari, todas adquiridas no comércio ambulante. Estas foram submetidas às análises de coliformes a 45 °C, Salmonella spp. e bolores e leveduras, conforme determina a Portaria n° 253, de 2016, da Agência de Defesa Agropecuária e Florestal do Estado do Amazonas, que estabelece o Regulamento Técnico de Identidade e Qualidade do mel de abelha-sem-ferrão. Nas análises de bolores e leveduras, as nove amostras encontravam-se dentro do padrão de qualidade. O teste para coliformes apresentou resultados negativos para todas as amostras; contudo, quatro amostras apresentaram Salmonella spp, indicando que estavam im-próprias para consumo humano. A contaminação por Salmonella indica falhas higiênico-sanitárias no processo de colheita e/ou beneficiamento do mel. 1 Não 2023-05-29T18:06:33Z 2023-05-29T18:06:33Z 2023-02-13 Trabalho de Conclusão de Curso - Artigo http://riu.ufam.edu.br/handle/prefix/6644 por Acesso Aberto Brasil ISB - Instituto de Saúde e Biotecnologia (Coari) Coari (AM) Nutrição - Bacharelado - Coari |
institution |
Repositório Institucional - Universidade Federal do Amazonas |
collection |
RI-UFAM |
language |
por |
topic |
Meliponíneos Condições higiênico-sanitárias Microrganismos Parâ-metros microbiológicos Meliponines Hygienic-sanitary conditions Microorganisms Microbiologi-cal parameters CIENCIAS DA SAUDE: NUTRICAO Abelhas sem ferrão Melipona Mel - Controle de qualidade |
spellingShingle |
Meliponíneos Condições higiênico-sanitárias Microrganismos Parâ-metros microbiológicos Meliponines Hygienic-sanitary conditions Microorganisms Microbiologi-cal parameters CIENCIAS DA SAUDE: NUTRICAO Abelhas sem ferrão Melipona Mel - Controle de qualidade Batista, Adiane Souza Qualidade microbiológica de méis de abelhas-sem-ferrão comercializados em Coari e Tefé, Amazonas, Brasil |
topic_facet |
Meliponíneos Condições higiênico-sanitárias Microrganismos Parâ-metros microbiológicos Meliponines Hygienic-sanitary conditions Microorganisms Microbiologi-cal parameters CIENCIAS DA SAUDE: NUTRICAO Abelhas sem ferrão Melipona Mel - Controle de qualidade |
description |
Stingless bees (SB) are native to tropical and subtropical areas of the planet, but the great-est diversity is found in the Amazon region. SB honey may present common hive micro-organisms or unwanted ones, due to lack of hygiene during collection, storage and/or marketing. The objective of the research was to evaluate the microbiological quality pa-rameters of stingless bee honey sold in the interior of the Amazon. Nine samples of hon-eys were collected, five in the municipality of Tefé and four in the municipality of Coari, both purchased from street vendors. These were subjected to analysis as described in Or-dinance 253 of 2016 of the Agricultural and Forestry Defense Agency of the State of Amazonas, which establishes the Technical Regulation of Identity and Quality of sting-less bee honey, for coliforms at 45 °C, Salmonella spp. and molds and yeasts. In the ana-lyzes for molds and yeasts, the nine samples were within the quality standard, the test for Coliforms showed negative results in all samples, however four samples showed positive results for Salmonella spp, making them unfit for human consumption. Contamination by Salmonella indicates hygienic-sanitary flaws in the honey harvesting and/or processing process. |
author_additional |
Rebelo, Kemilla Sarmento |
author_additionalStr |
Rebelo, Kemilla Sarmento |
format |
Artigo |
author |
Batista, Adiane Souza |
title |
Qualidade microbiológica de méis de abelhas-sem-ferrão comercializados em Coari e Tefé, Amazonas, Brasil |
title_short |
Qualidade microbiológica de méis de abelhas-sem-ferrão comercializados em Coari e Tefé, Amazonas, Brasil |
title_full |
Qualidade microbiológica de méis de abelhas-sem-ferrão comercializados em Coari e Tefé, Amazonas, Brasil |
title_fullStr |
Qualidade microbiológica de méis de abelhas-sem-ferrão comercializados em Coari e Tefé, Amazonas, Brasil |
title_full_unstemmed |
Qualidade microbiológica de méis de abelhas-sem-ferrão comercializados em Coari e Tefé, Amazonas, Brasil |
title_sort |
qualidade microbiológica de méis de abelhas-sem-ferrão comercializados em coari e tefé, amazonas, brasil |
publisher |
Brasil |
publishDate |
2023 |
url |
http://riu.ufam.edu.br/handle/prefix/6644 |
_version_ |
1831969901477101568 |
score |
11.755432 |