Artigo

Qualidade microbiológica de méis de abelhas-sem-ferrão comercializados em Coari e Tefé, Amazonas, Brasil

Stingless bees (SB) are native to tropical and subtropical areas of the planet, but the great-est diversity is found in the Amazon region. SB honey may present common hive micro-organisms or unwanted ones, due to lack of hygiene during collection, storage and/or marketing. The objective of the resea...

ver descrição completa

Autor principal: Batista, Adiane Souza
Grau: Artigo
Idioma: por
Publicado em: Brasil 2023
Assuntos:
Acesso em linha: http://riu.ufam.edu.br/handle/prefix/6644
id oai:localhost:prefix-6644
recordtype dspace
spelling oai:localhost:prefix-66442025-03-10T21:06:44Z Qualidade microbiológica de méis de abelhas-sem-ferrão comercializados em Coari e Tefé, Amazonas, Brasil Batista, Adiane Souza Rebelo, Kemilla Sarmento http://lattes.cnpq.br/7837867523183369 Chamy, Michel Nasser Corrêa Lima Fanaro, Gustavo Bernardes Gravena, Waleska Lima, Uátyla de Oliveira Meliponíneos Condições higiênico-sanitárias Microrganismos Parâ-metros microbiológicos Meliponines Hygienic-sanitary conditions Microorganisms Microbiologi-cal parameters CIENCIAS DA SAUDE: NUTRICAO Abelhas sem ferrão Melipona Mel - Controle de qualidade Stingless bees (SB) are native to tropical and subtropical areas of the planet, but the great-est diversity is found in the Amazon region. SB honey may present common hive micro-organisms or unwanted ones, due to lack of hygiene during collection, storage and/or marketing. The objective of the research was to evaluate the microbiological quality pa-rameters of stingless bee honey sold in the interior of the Amazon. Nine samples of hon-eys were collected, five in the municipality of Tefé and four in the municipality of Coari, both purchased from street vendors. These were subjected to analysis as described in Or-dinance 253 of 2016 of the Agricultural and Forestry Defense Agency of the State of Amazonas, which establishes the Technical Regulation of Identity and Quality of sting-less bee honey, for coliforms at 45 °C, Salmonella spp. and molds and yeasts. In the ana-lyzes for molds and yeasts, the nine samples were within the quality standard, the test for Coliforms showed negative results in all samples, however four samples showed positive results for Salmonella spp, making them unfit for human consumption. Contamination by Salmonella indicates hygienic-sanitary flaws in the honey harvesting and/or processing process. As abelhas-sem-ferrão (ASF) são nativas das áreas tropicais e subtropicais do planeta, sendo que a maior diversidade é encontrada na região amazônica. O mel de ASF pode apresentar microrganismos comuns da colmeia ou indesejados, devido à falta de higiene durante a coleta, armazenamento e/ou comercialização. O objetivo deste estudo foi avaliar os parâmetros microbiológicos de qualidade de méis de abelhas-sem-ferrão comercializados nos municípios de Coari e Tefé, Amazonas, Brasil. Foram coletadas nove amostras de méis, sendo cinco no município de Tefé e quatro no município de Coari, todas adquiridas no comércio ambulante. Estas foram submetidas às análises de coliformes a 45 °C, Salmonella spp. e bolores e leveduras, conforme determina a Portaria n° 253, de 2016, da Agência de Defesa Agropecuária e Florestal do Estado do Amazonas, que estabelece o Regulamento Técnico de Identidade e Qualidade do mel de abelha-sem-ferrão. Nas análises de bolores e leveduras, as nove amostras encontravam-se dentro do padrão de qualidade. O teste para coliformes apresentou resultados negativos para todas as amostras; contudo, quatro amostras apresentaram Salmonella spp, indicando que estavam im-próprias para consumo humano. A contaminação por Salmonella indica falhas higiênico-sanitárias no processo de colheita e/ou beneficiamento do mel. 1 Não 2023-05-29T18:06:33Z 2023-05-29T18:06:33Z 2023-02-13 Trabalho de Conclusão de Curso - Artigo http://riu.ufam.edu.br/handle/prefix/6644 por Acesso Aberto Brasil ISB - Instituto de Saúde e Biotecnologia (Coari) Coari (AM) Nutrição - Bacharelado - Coari
institution Repositório Institucional - Universidade Federal do Amazonas
collection RI-UFAM
language por
topic Meliponíneos
Condições higiênico-sanitárias
Microrganismos
Parâ-metros microbiológicos
Meliponines
Hygienic-sanitary conditions
Microorganisms
Microbiologi-cal parameters
CIENCIAS DA SAUDE: NUTRICAO
Abelhas sem ferrão
Melipona
Mel - Controle de qualidade
spellingShingle Meliponíneos
Condições higiênico-sanitárias
Microrganismos
Parâ-metros microbiológicos
Meliponines
Hygienic-sanitary conditions
Microorganisms
Microbiologi-cal parameters
CIENCIAS DA SAUDE: NUTRICAO
Abelhas sem ferrão
Melipona
Mel - Controle de qualidade
Batista, Adiane Souza
Qualidade microbiológica de méis de abelhas-sem-ferrão comercializados em Coari e Tefé, Amazonas, Brasil
topic_facet Meliponíneos
Condições higiênico-sanitárias
Microrganismos
Parâ-metros microbiológicos
Meliponines
Hygienic-sanitary conditions
Microorganisms
Microbiologi-cal parameters
CIENCIAS DA SAUDE: NUTRICAO
Abelhas sem ferrão
Melipona
Mel - Controle de qualidade
description Stingless bees (SB) are native to tropical and subtropical areas of the planet, but the great-est diversity is found in the Amazon region. SB honey may present common hive micro-organisms or unwanted ones, due to lack of hygiene during collection, storage and/or marketing. The objective of the research was to evaluate the microbiological quality pa-rameters of stingless bee honey sold in the interior of the Amazon. Nine samples of hon-eys were collected, five in the municipality of Tefé and four in the municipality of Coari, both purchased from street vendors. These were subjected to analysis as described in Or-dinance 253 of 2016 of the Agricultural and Forestry Defense Agency of the State of Amazonas, which establishes the Technical Regulation of Identity and Quality of sting-less bee honey, for coliforms at 45 °C, Salmonella spp. and molds and yeasts. In the ana-lyzes for molds and yeasts, the nine samples were within the quality standard, the test for Coliforms showed negative results in all samples, however four samples showed positive results for Salmonella spp, making them unfit for human consumption. Contamination by Salmonella indicates hygienic-sanitary flaws in the honey harvesting and/or processing process.
author_additional Rebelo, Kemilla Sarmento
author_additionalStr Rebelo, Kemilla Sarmento
format Artigo
author Batista, Adiane Souza
title Qualidade microbiológica de méis de abelhas-sem-ferrão comercializados em Coari e Tefé, Amazonas, Brasil
title_short Qualidade microbiológica de méis de abelhas-sem-ferrão comercializados em Coari e Tefé, Amazonas, Brasil
title_full Qualidade microbiológica de méis de abelhas-sem-ferrão comercializados em Coari e Tefé, Amazonas, Brasil
title_fullStr Qualidade microbiológica de méis de abelhas-sem-ferrão comercializados em Coari e Tefé, Amazonas, Brasil
title_full_unstemmed Qualidade microbiológica de méis de abelhas-sem-ferrão comercializados em Coari e Tefé, Amazonas, Brasil
title_sort qualidade microbiológica de méis de abelhas-sem-ferrão comercializados em coari e tefé, amazonas, brasil
publisher Brasil
publishDate 2023
url http://riu.ufam.edu.br/handle/prefix/6644
_version_ 1831969901477101568
score 11.755432