Trabalho de Conclusão de Curso

Modelo prognóstico para rendimento do “Café da roça” em diferentes clones híbridos de Coffea Canephora no Amazonas

The objective of this work was to evaluate the performance of “coffee from the countryside” in different cultivars of coffea canephora (conilon and robusta) using a prognostic model in the municipality of Humaitá - Am. The work was carried out at the Experimental Farm Mangabeiras, belonging to the I...

ver descrição completa

Autor principal: Santos, Luiz Fernando Gois dos
Grau: Trabalho de Conclusão de Curso
Idioma: por
Publicado em: Brasil 2023
Assuntos:
Acesso em linha: http://riu.ufam.edu.br/handle/prefix/6966
id oai:localhost:prefix-6966
recordtype dspace
spelling oai:localhost:prefix-69662025-03-10T21:02:26Z Modelo prognóstico para rendimento do “Café da roça” em diferentes clones híbridos de Coffea Canephora no Amazonas Prognostic model for yield of “Café da roça” in different hybrid clones of Coffea Canephora in Amazonas Santos, Luiz Fernando Gois dos Souza, Moisés Santos de http://lattes.cnpq.br/4969889596653461 Maranhão, Deyvid Diego Carvalho Bello, Ozias da Cunha Melhoramento genético Amazonas Cultivares Rendimento produtivo CIENCIAS AGRARIAS: AGRONOMIA Café - Melhoramento genético Café - Cultivo The objective of this work was to evaluate the performance of “coffee from the countryside” in different cultivars of coffea canephora (conilon and robusta) using a prognostic model in the municipality of Humaitá - Am. The work was carried out at the Experimental Farm Mangabeiras, belonging to the Institute of Education and Agriculture of Amazonas - IEAA, Federal University of Amazonas - UFAM, Humaitá campus. The experimental unit is composed of ten hybrids ('Conilon' x 'Robusta') from the Coffea canephora Improvement Program of Embrapa Rondônia and five clones that make up the cultivar adapted to tropical and low-altitude conditions, Conilon cv. BRS Ouro Preto. A randomized block design was used, with fifteen treatments, four replications, each replication consisting of eight plants. The crop is arranged in 3.0 x 1.0 m spacing, with a total area of 1,638m2. Productive data refer to the first years of coffee crop production, which corresponded to the first harvest – 2020/2021 harvest and the second harvest – 2021/2022 harvest. Harvesting was carried out manually by stripping all the fruits when they reached 80% of the ripe fruits (cherry). For productive evaluation, the average production of kilograms per plant was calculated and later, based on calculations and the correction factor, the production of bags per hectare was estimated. Data were subjected to analysis of variance (ANOVA) and means compared by Tukey's test at 5% probability. The most productive cultivars were BRS 3193, BRS 2336, BRS 2299, BRS 3220 and BRS 2314 with average production of (42, 38, 35, 34, 32 and 31, respectively) bags per hectare. While the other cultivars showed intermediate results. Thus, it is concluded that all cultivars except for cultivar 3213 showed satisfactory results, reaching the average production of bags per hectare for the state of Amazonas, which suggests a high productive potential even in the first years of production. O presente trabalho teve como objetivo Avaliar o rendimento do “café da roça” em diferentes cultivares de Coffea canephora (conilon e robusta) utilizando um modelo prognóstico no município de Humaitá - Am. O trabalho foi realizado na Fazenda Experimental Mangabeiras, pertencente ao Instituto de Educação e Agricultura do Amazonas – IEAA, Universidade Federal do Amazonas - UFAM, campus de Humaitá. A unidade experimental é composta de dez híbridos (‘Conilon’ x ‘Robusta’) oriundos do Programa de Melhoramento de Coffea canephora da Embrapa Rondônia e cinco clones que compõem a cultivar adaptada as condições tropicais e de baixa altitude, Conilon cv. BRS Ouro Preto. Utilizou-se delineamento em blocos ao acaso, com quinze tratamentos, quatro repetições, sendo cada repetição composta de oito plantas. A lavoura encontra-se disposta em espaçamento 3,0 x 1,0 m, apresentando, em uma área total de 1.638m2. Os dados produtivos são referentes aos primeiros anos de produção da lavoura cafeeira, que corresponderam a primeira colheita – safra 2020/2021 e a segunda colheita – safra 2021/2022. A colheita foi realizada manualmente com derriça de todos os frutos quando atingiram 80% dos frutos maduros (cereja). Para avaliação produtiva, calculou-se a produção média de quilo por planta e posteriormente estimou-se a partir de cálculos e fator de correção a produção de sacas por hectare. Os dados foram submetidos a análise de variância (ANOVA) e as médias comparadas pelo teste de Tukey a 5% de probabilidade. As cultivares mais produtivos foram a BRS 3193, BRS 2336, BRS 2299, BRS 3220 e BRS 2314 com produção média de (42, 38, 35, 34, 32 e 31, respectivamente) de sacas por hectare. Enquanto, as demais cultivares apresentaram resultados intermediários. Assim, conclui-se que todas cultivares exceto para a cultivar 3213 apresentaram resultados satisfatórios, alcançando a produção média de sacas por hectare para o estado do Amazonas, o que sugere um alto potencial produtivo mesmo nos primeiros anos de produção. 3 Informações repetidas Não 2023-10-02T15:20:44Z 2023-10-02T15:20:44Z 2023-06-23 Trabalho de Conclusão de Curso SANTOS, Luiz Fernando Gois dos. Modelo prognóstico para rendimento do “café da roça” em diferentes clones híbridos de coffea canephora no Amazonas. 2023. 43 f. (Trabalho de Conclusão de Curso), (Bacharelado em Agronomia) - Universidade Federal do Amazonas, Humaitá (AM), 2023. http://riu.ufam.edu.br/handle/prefix/6966 por Acesso Aberto Brasil IEAA - Instituto de Educação, Agricultura e Ambiente (Humaitá) Humaitá (AM) Agronomia - Bacharelado - Humaitá
institution Repositório Institucional - Universidade Federal do Amazonas
collection RI-UFAM
language por
topic Melhoramento genético
Amazonas
Cultivares
Rendimento produtivo
CIENCIAS AGRARIAS: AGRONOMIA
Café - Melhoramento genético
Café - Cultivo
spellingShingle Melhoramento genético
Amazonas
Cultivares
Rendimento produtivo
CIENCIAS AGRARIAS: AGRONOMIA
Café - Melhoramento genético
Café - Cultivo
Santos, Luiz Fernando Gois dos
Modelo prognóstico para rendimento do “Café da roça” em diferentes clones híbridos de Coffea Canephora no Amazonas
topic_facet Melhoramento genético
Amazonas
Cultivares
Rendimento produtivo
CIENCIAS AGRARIAS: AGRONOMIA
Café - Melhoramento genético
Café - Cultivo
description The objective of this work was to evaluate the performance of “coffee from the countryside” in different cultivars of coffea canephora (conilon and robusta) using a prognostic model in the municipality of Humaitá - Am. The work was carried out at the Experimental Farm Mangabeiras, belonging to the Institute of Education and Agriculture of Amazonas - IEAA, Federal University of Amazonas - UFAM, Humaitá campus. The experimental unit is composed of ten hybrids ('Conilon' x 'Robusta') from the Coffea canephora Improvement Program of Embrapa Rondônia and five clones that make up the cultivar adapted to tropical and low-altitude conditions, Conilon cv. BRS Ouro Preto. A randomized block design was used, with fifteen treatments, four replications, each replication consisting of eight plants. The crop is arranged in 3.0 x 1.0 m spacing, with a total area of 1,638m2. Productive data refer to the first years of coffee crop production, which corresponded to the first harvest – 2020/2021 harvest and the second harvest – 2021/2022 harvest. Harvesting was carried out manually by stripping all the fruits when they reached 80% of the ripe fruits (cherry). For productive evaluation, the average production of kilograms per plant was calculated and later, based on calculations and the correction factor, the production of bags per hectare was estimated. Data were subjected to analysis of variance (ANOVA) and means compared by Tukey's test at 5% probability. The most productive cultivars were BRS 3193, BRS 2336, BRS 2299, BRS 3220 and BRS 2314 with average production of (42, 38, 35, 34, 32 and 31, respectively) bags per hectare. While the other cultivars showed intermediate results. Thus, it is concluded that all cultivars except for cultivar 3213 showed satisfactory results, reaching the average production of bags per hectare for the state of Amazonas, which suggests a high productive potential even in the first years of production.
author_additional Souza, Moisés Santos de
author_additionalStr Souza, Moisés Santos de
format Trabalho de Conclusão de Curso
author Santos, Luiz Fernando Gois dos
title Modelo prognóstico para rendimento do “Café da roça” em diferentes clones híbridos de Coffea Canephora no Amazonas
title_short Modelo prognóstico para rendimento do “Café da roça” em diferentes clones híbridos de Coffea Canephora no Amazonas
title_full Modelo prognóstico para rendimento do “Café da roça” em diferentes clones híbridos de Coffea Canephora no Amazonas
title_fullStr Modelo prognóstico para rendimento do “Café da roça” em diferentes clones híbridos de Coffea Canephora no Amazonas
title_full_unstemmed Modelo prognóstico para rendimento do “Café da roça” em diferentes clones híbridos de Coffea Canephora no Amazonas
title_sort modelo prognóstico para rendimento do “café da roça” em diferentes clones híbridos de coffea canephora no amazonas
publisher Brasil
publishDate 2023
url http://riu.ufam.edu.br/handle/prefix/6966
_version_ 1831969955724132352
score 11.755432