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Trabalho de Conclusão de Curso
Produção e composição química de capins do gênero Urochloa (Brs Piatã, Marandú e Xaraés) em diferentes tempos de desfolha
The objective of this work was to evaluate the forage production and nutritive value of three cultivars of Urochloa brizantha (BRS Piatã, Marandú and Xaraés) in three functions of various defoliation intervals, introduced in the conditions and edaphoclimatic situations of Parintins-AM. The experimen...
Autor principal: | Carvalho, Julio Santos |
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Grau: | Trabalho de Conclusão de Curso |
Idioma: | por |
Publicado em: |
Brasil
2024
|
Assuntos: | |
Acesso em linha: |
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oai:localhost:prefix-73802025-03-10T21:19:40Z Produção e composição química de capins do gênero Urochloa (Brs Piatã, Marandú e Xaraés) em diferentes tempos de desfolha Carvalho, Julio Santos Maciel, Michel do Vale http://lattes.cnpq.br/2602596311898420 Maciel, Laura Priscila Araújo Amaro Macedo, Jeferson Luis Vasconcelos de Urochloa brizantha Cultivares Produção de forragem Frações proteicas CIENCIAS AGRARIAS The objective of this work was to evaluate the forage production and nutritive value of three cultivars of Urochloa brizantha (BRS Piatã, Marandú and Xaraés) in three functions of various defoliation intervals, introduced in the conditions and edaphoclimatic situations of Parintins-AM. The experiment was conducted in an area of 60 square meters for each cultivar, adopting an entirely randomized design (DIC), in a factorial scheme 3 X 3 (3 cultivars and 3 cutting intervals), with five repetitions. The forage samples were cut at 10 cm from the ground and an area of 0.25 m2 was used as a sampling unit. The cutting intervals evaluated were at 21, 28 and 35 days. The parameters analyzed were: fresh mass, dry mass, plant height, protein fractions, fiber and energy composition and phosphorus, potassium, calcium, magnesium and sulfur contents. The samples were stored in paper bags and , taken to the laboratory of Animal Nutrition of the Institute of Social Sciences, Education and Animal Science (ICSEZ) of the Federal University of Amazonas (UFAM). After drying in an oven for three days at 55°C, the samples were sent for analysis at the laboratory of the Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz (Esalq-USP), for bromatological analysis using the near infrared reflectance spectroscopy (NIRS) method. The data were submitted to Analysis of Variance (ANOVA) and Tukey's mean test at 5% probability. The forage availability of the cultivars increased with age. The crude protein contents of the cultivars BRS Piatã and Xaraés decreased with age, and increased in the cultivar Xaraés. There was an increase in the contents of neutral detergent fiber (NDF), acid detergent fiber (ADF) and total digestible nutrients (TDI) increased with age in all cultivars. O objetivo deste trabalho foi avaliar a produção de forragem e o valor nutritivo de três cultivares de Urochloa brizantha (BRS Piatã, Marandú e Xaraés) em três intervalos de desfolha, introduzidas nas condições edafoclimáticas de Parintins-AM. O experimento foi conduzido em uma área de 60 metros quadrados para cada cultivar, sendo adotado o delineamento inteiramente casualizado, em esquema fatorial 3 X 3 (3 cultivares e 3 intervalos de corte), com cinco repetições. As amostras de forragem foram cortadas a 10 cm do solo e utilizou-se uma área de 0,25 m2 como unidade amostral. Os intervalos de corte avaliados foram aos 21, 28 e 35 dias. Os parâmetros analisados foram: massa fresca, massa seca, altura das plantas, frações proteicas, composição de fibras e energia e teores de fósforo, potássio, cálcio, magnésio e enxofre. As amostras foram armazenadas em sacos de papel e levadas para o laboratório de Nutrição Animal de Zootecnia do Instituto de Ciências Sociais, Educação e Zootecnia da Universidade Federal do Amazonas. Após secagem em estufa por 72 horas a 65°C, as amostras foram enviadas para análise no laboratório da Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz para a realização da análise bromatológica com a utilização do método de espectroscopia no infravermelho próximo por reflectância. Os dados foram submetidos à Análise de Variância e teste de média de Tukey, a 5% de probabilidade. A disponibilidade de forragem das cultivares aumentou com a idade. Os teores de proteína bruta das cultivares BRS Piatã e Xaraés diminuíram com a idade, e aumentaram na cultivar Xaraés. Os teores de fibra em detergente neutro, fibra em detergente ácido e nutrientes digestíveis totais aumentaram com a idade em todas as cultivares. 1 Não 2024-02-06T23:45:08Z 2024-02-06T23:45:08Z 2023-07-05 Trabalho de Conclusão de Curso http://riu.ufam.edu.br/handle/prefix/7380 por Acesso Aberto https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ Brasil ICSEZ - Instituto de Ciências Sociais, Educação e Zootecnia (Parintins) Parintins (AM) Zootecnia - Bacharelado - Parintins |
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Repositório Institucional - Universidade Federal do Amazonas |
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The objective of this work was to evaluate the forage production and nutritive value of three cultivars of Urochloa brizantha (BRS Piatã, Marandú and Xaraés) in three functions of various defoliation intervals, introduced in the conditions and edaphoclimatic situations of Parintins-AM. The experiment was conducted in an area of 60 square meters for each cultivar, adopting an entirely randomized design (DIC), in a factorial scheme 3 X 3 (3 cultivars and 3 cutting intervals), with five repetitions. The forage samples were cut at 10 cm from the ground and an area of 0.25 m2 was used as a sampling unit. The cutting intervals evaluated were at 21, 28 and 35 days. The parameters analyzed were: fresh mass, dry mass, plant height, protein fractions, fiber and energy composition and phosphorus, potassium, calcium, magnesium and sulfur contents. The samples were stored in paper bags and , taken to the laboratory of Animal Nutrition of the Institute of Social Sciences, Education and Animal Science (ICSEZ) of the Federal University of Amazonas (UFAM). After drying in an oven for three days at 55°C, the samples were sent for analysis at the laboratory of the Escola Superior de Agricultura Luiz de Queiroz (Esalq-USP), for bromatological analysis using the near infrared reflectance spectroscopy (NIRS) method. The data were submitted to Analysis of Variance (ANOVA) and Tukey's mean test at 5% probability. The forage availability of the cultivars increased with age. The crude protein contents of the cultivars BRS Piatã and Xaraés decreased with age, and increased in the cultivar Xaraés. There was an increase in the contents of neutral detergent fiber (NDF), acid detergent fiber (ADF) and total digestible nutrients (TDI) increased with age in all cultivars. |
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