Trabalho de Conclusão de Curso

Avaliação do consumo de carboidratos em praticantes de atividade física do município de Coari-AM

Introduction: Adequate carbohydrate intake is essential for the physical performance and health of exercisers, directly influencing available energy, muscle glycogen and the preservation of lean mass. Objective: This study aimed to evaluate the carbohydrate consumption and possible dietary restricti...

ver descrição completa

Autor principal: Marinho, Luana Ketlen Moura
Grau: Trabalho de Conclusão de Curso
Idioma: por
Publicado em: Brasil 2024
Assuntos:
.
.
Acesso em linha: http://riu.ufam.edu.br/handle/prefix/7686
id oai:localhost:prefix-7686
recordtype dspace
spelling oai:localhost:prefix-76862025-03-10T21:29:40Z Avaliação do consumo de carboidratos em praticantes de atividade física do município de Coari-AM Marinho, Luana Ketlen Moura Fanaro, Gustavo Bernardes http://lattes.cnpq.br/1073979587601548 Suarez, Tayna Ofelia Freitas Oliveira, Adriana Carvalho de Lima, Verena Silva Vieira, Regina Coeli da Silva Consumo de alimentos Carboidratos da dieta Exercício físico Eating Dietary carbohydrates Exercise CIENCIAS DA SAUDE: NUTRIÇÃO . . Introduction: Adequate carbohydrate intake is essential for the physical performance and health of exercisers, directly influencing available energy, muscle glycogen and the preservation of lean mass. Objective: This study aimed to evaluate the carbohydrate consumption and possible dietary restrictions among physical activity practitioners in the city of Coari (AM). Methods: A cross-sectional observational study was carried out with members of three gyms in the city. A semi-structured questionnaire was used to collect data on socioeconomic aspects, physical activity patterns and eating habits. Results: 140 participants aged between 18 and 52 took part in the study. The majority had been practicing physical activity for more than 3 years, with an average of 5 workouts a week, focusing mainly on muscle hypertrophy. Approximately 53.7% of women and 43.1% of men consider their diet to be regular. Women tended to restrict carbohydrates (32.7%), while men preferred to avoid ultra-processed foods (25.0%). Carbohydrate restriction and fasted training showed no significant association with adverse symptoms. Conclusion: The majority of participants adopt nutritional strategies that combine carbohydrates and proteins before and after training, highlighting the importance of diet in physical performance. A significant proportion of those interviewed, especially women, restrict carbohydrate-rich foods. These variations in diet highlight the need for personalized nutritional guidance for physical activity practitioners. Introdução: O consumo adequado de carboidratos é fundamental para o desempenho físico e saúde de praticantes de exercício física, influenciando diretamente a energia disponível, o glicogênio muscular e a preservação da massa magra. Objetivo: Este estudo buscou avaliar o consumo de carboidratos e possíveis restrições alimentares entre praticantes de exercício física em Coari (AM). Métodos: Foi conduzido um estudo observacional transversal com frequentadores de três academias na cidade. Utilizou-se um questionário semiestruturado para coletar dados sobre aspectos socioeconômicos, padrões de exercício física e hábitos alimentares. Resultados: Participaram do estudo 140 participantes com idades entre 18 e 52 anos. A maioria pratica exercício física há mais de 3 anos, com uma média de 5 treinos por semana, focando principalmente na hipertrofia muscular. Aproximadamente 53,7% das mulheres e 43,1% dos homens consideram sua alimentação regular. Mulheres tendem mais a restringir carboidratos (32,7%), enquanto homens preferem evitar ultraprocessados (25%). Restrição de carboidratos e treino em jejum não mostraram associação significativa com sintomas adversos. Conclusão: A maioria dos participantes adota estratégias nutricionais que combinam carboidratos e proteínas antes e após os treinos, ressaltando a relevância da dieta no desempenho físico. Uma parte significativa dos entrevistados, especialmente mulheres, restringe alimentos ricos em carboidratos. Essas variações na alimentação destacam a necessidade de orientações nutricionais personalizadas para praticantes de exercício física. 3 Não 2024-09-03T18:51:57Z 2024-09-03T18:51:57Z 2024-08-09 Trabalho de Conclusão de Curso http://riu.ufam.edu.br/handle/prefix/7686 por Acesso Aberto https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ Brasil ISB - Instituto de Saúde e Biotecnologia (Coari) Coari (AM) Nutrição - Bacharelado - Coari
institution Repositório Institucional - Universidade Federal do Amazonas
collection RI-UFAM
language por
topic Consumo de alimentos
Carboidratos da dieta
Exercício físico
Eating
Dietary carbohydrates
Exercise
CIENCIAS DA SAUDE: NUTRIÇÃO
.
.
spellingShingle Consumo de alimentos
Carboidratos da dieta
Exercício físico
Eating
Dietary carbohydrates
Exercise
CIENCIAS DA SAUDE: NUTRIÇÃO
.
.
Marinho, Luana Ketlen Moura
Avaliação do consumo de carboidratos em praticantes de atividade física do município de Coari-AM
topic_facet Consumo de alimentos
Carboidratos da dieta
Exercício físico
Eating
Dietary carbohydrates
Exercise
CIENCIAS DA SAUDE: NUTRIÇÃO
.
.
description Introduction: Adequate carbohydrate intake is essential for the physical performance and health of exercisers, directly influencing available energy, muscle glycogen and the preservation of lean mass. Objective: This study aimed to evaluate the carbohydrate consumption and possible dietary restrictions among physical activity practitioners in the city of Coari (AM). Methods: A cross-sectional observational study was carried out with members of three gyms in the city. A semi-structured questionnaire was used to collect data on socioeconomic aspects, physical activity patterns and eating habits. Results: 140 participants aged between 18 and 52 took part in the study. The majority had been practicing physical activity for more than 3 years, with an average of 5 workouts a week, focusing mainly on muscle hypertrophy. Approximately 53.7% of women and 43.1% of men consider their diet to be regular. Women tended to restrict carbohydrates (32.7%), while men preferred to avoid ultra-processed foods (25.0%). Carbohydrate restriction and fasted training showed no significant association with adverse symptoms. Conclusion: The majority of participants adopt nutritional strategies that combine carbohydrates and proteins before and after training, highlighting the importance of diet in physical performance. A significant proportion of those interviewed, especially women, restrict carbohydrate-rich foods. These variations in diet highlight the need for personalized nutritional guidance for physical activity practitioners.
author_additional Fanaro, Gustavo Bernardes
author_additionalStr Fanaro, Gustavo Bernardes
format Trabalho de Conclusão de Curso
author Marinho, Luana Ketlen Moura
title Avaliação do consumo de carboidratos em praticantes de atividade física do município de Coari-AM
title_short Avaliação do consumo de carboidratos em praticantes de atividade física do município de Coari-AM
title_full Avaliação do consumo de carboidratos em praticantes de atividade física do município de Coari-AM
title_fullStr Avaliação do consumo de carboidratos em praticantes de atividade física do município de Coari-AM
title_full_unstemmed Avaliação do consumo de carboidratos em praticantes de atividade física do município de Coari-AM
title_sort avaliação do consumo de carboidratos em praticantes de atividade física do município de coari-am
publisher Brasil
publishDate 2024
url http://riu.ufam.edu.br/handle/prefix/7686
_version_ 1831970151916896256
score 11.755432