Trabalho de Conclusão de Curso

Caracterização do óleo de tucumã por RMN-DT

The tucuman fruit is found in the Amazon region, and whose epicarp-mesocarp has an oil rich in oleic acid. The endosperm has a high content of lauric and myristic acids and can render a vegetable fat with attractive properties to the food and cosmetic industries. The tucuman pulp is a product with a...

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Autor principal: Marinho, Matheus Oliveira
Grau: Trabalho de Conclusão de Curso
Idioma: por
Publicado em: Brasil 2024
Assuntos:
Acesso em linha: http://riu.ufam.edu.br/handle/prefix/7863
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spelling oai:localhost:prefix-78632025-03-10T21:12:10Z Caracterização do óleo de tucumã por RMN-DT Marinho, Matheus Oliveira Machado, Marcos Batista http://lattes.cnpq.br/9211305601802884 Braga, Neila de Almeida Bataglion, Giovana Anceski NEQUIMA - Núcleo de Estudos Químicos em Micromoléculas da Amazônia Ressonância Magnética Nuclear no Domínio do Tempo Astrocaryum aculeatum Quantificação Resíduos graxos Controle de qualidade CIENCIAS EXATAS E DA TERRA: QUÍMICA Óleos vegetais - Qualidade - Amazônia Produtos vegetais - Amazônia The tucuman fruit is found in the Amazon region, and whose epicarp-mesocarp has an oil rich in oleic acid. The endosperm has a high content of lauric and myristic acids and can render a vegetable fat with attractive properties to the food and cosmetic industries. The tucuman pulp is a product with a high demand in the Northern Region of Brazil. However, the available methodologies have several drawbacks when one considers the time and the specialized worker needed to carry on these kinds of analyses. Therefore, the TD-NMR technique is presented as a rapid, low-cost, relatively simple technique for the quantification of the tucuman pulp vegetable oil. The merit figures of the analytical method developed in this work were in accordance with what is required from an analytical method to be considered able to quantify this kind of material. The relative quantities of fatty acids were determined, and the results found were: 2,5% for ω-3; 91,5% for ω-9; and 7,3% for saturated fatty acids. As the merit figures determined for the present method were appropriate, the lipid content was determined for the dried Tucuman pulp and the result found Is the following: (62,8 ± 2,4)%. O tucumã é um fruto proveniente de palmeiras da Amazônia, cujo epicarpo-mesocarpo fornece um óleo rico em ácido oleico. O endosperma contém derivados dos ácidos graxos láurico e mirístico e fornece uma gordura vegetal (triacilglicerídeos, TAGs) com características pertinentes aos mercados alimentício e cosmético. A polpa do tucumã é um produto que possui elevada demanda na Região Norte do Brasil. Entretanto, as metodologias clássicas disponíveis para dosagens desses constituintes TAGs são inviáveis em termos de rapidez e de demanda de mão-de-obra especializada, além de possuírem elevado custo, além de gerarem resíduos tóxicos pelo uso de solventes. Nesse contexto, a RMN como um fenômeno útil na qualificação por alto campo e na determinação, em baixo campo. Especificamente, a RMN-DT se apresenta como uma técnica rápida, barata, relativamente simples e capaz de quantificar e qualificar gorduras em alimentos. Por conseguinte, neste trabalho avaliou-se o uso da RMN-DT como técnica para quantificação do óleo vegetal de tucumã. As quantidades relativas dos ácidos graxos no óleo de tucumã foram determinadas: 2,5% de ω-3; 91,5% de ω-9 e 7,3% de ácidos graxos saturados. As figuras de mérito do método analítico desenvolvido mostraram-se satisfatórias para determinar o teor lipídico, que foi determinado em (62,8 ± 2,4)% para a polpa seca dos frutos analisados. 2 Não 2024-10-01T18:10:43Z 2024-10-01T18:10:43Z 2023-03-03 Trabalho de Conclusão de Curso MARINHO, Matheus Oliveira. Caracterização do óleo de tucumã por RMN-DT. 2023. 39 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Bacharelado em Química) - Universidade Federal do Amazonas, Manaus, 2023. http://riu.ufam.edu.br/handle/prefix/7863 por Acesso Aberto https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ Brasil ICE - Instituto de Ciências Exatas Manaus (AM) Química - Bacharelado - Manaus
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description The tucuman fruit is found in the Amazon region, and whose epicarp-mesocarp has an oil rich in oleic acid. The endosperm has a high content of lauric and myristic acids and can render a vegetable fat with attractive properties to the food and cosmetic industries. The tucuman pulp is a product with a high demand in the Northern Region of Brazil. However, the available methodologies have several drawbacks when one considers the time and the specialized worker needed to carry on these kinds of analyses. Therefore, the TD-NMR technique is presented as a rapid, low-cost, relatively simple technique for the quantification of the tucuman pulp vegetable oil. The merit figures of the analytical method developed in this work were in accordance with what is required from an analytical method to be considered able to quantify this kind of material. The relative quantities of fatty acids were determined, and the results found were: 2,5% for ω-3; 91,5% for ω-9; and 7,3% for saturated fatty acids. As the merit figures determined for the present method were appropriate, the lipid content was determined for the dried Tucuman pulp and the result found Is the following: (62,8 ± 2,4)%.
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