Trabalho de Conclusão de Curso

Análise da produtividade de diferentes clones híbridos de Coffea canephora em três safras consecutivas no sul do Amazonas

The objective of this study was to evaluate the productivity of bags of coffee processed using different cultivars of Coffea canephora (conilon and Robusta) in an experimental area in the municipality of Humaitá, Amazonas. The research was conducted at the Mangabeiras Experimental Farm, linked to th...

ver descrição completa

Autor principal: Relvas, Rikelme Matheus dos Santos
Grau: Trabalho de Conclusão de Curso
Idioma: por
Publicado em: Brasil 2024
Assuntos:
Acesso em linha: http://riu.ufam.edu.br/handle/prefix/7881
id oai:localhost:prefix-7881
recordtype dspace
spelling oai:localhost:prefix-78812025-03-10T21:10:37Z Análise da produtividade de diferentes clones híbridos de Coffea canephora em três safras consecutivas no sul do Amazonas Relvas, Rikelme Matheus dos Santos Souza, Moisés Santos de http://lattes.cnpq.br/4969889596653461 Maranhão, Deyvid Diego Carvalho http://lattes.cnpq.br/7821807823585233 Tonin, Jeferson http://lattes.cnpq.br/7102908640067390 Coffea canephora Robustas amazônicos Produtividade Melhoramento genético Amazonas CIENCIAS AGRARIAS: AGRONOMIA Café - Melhoramento genético Café - Cultivo - Humaitá (AM) The objective of this study was to evaluate the productivity of bags of coffee processed using different cultivars of Coffea canephora (conilon and Robusta) in an experimental area in the municipality of Humaitá, Amazonas. The research was conducted at the Mangabeiras Experimental Farm, linked to the Institute of Education and Agriculture of Amazonas (IEAA), of the Federal University of Amazonas (UFAM), Humaitá campus. The experimental unit consisted of ten hybrids ('Conilon' x 'Robusta') from Embrapa Rondônia's Coffea canephora Breeding Program and five clones that make up a cultivar adapted to tropical and low altitude conditions, called Conilon cv. BRS Ouro Preto. The design used was a randomized block design, with fifteen treatments, four replications, with each replication consisting of eight plants. The crop was established in a 3.0 x 1.0 m spacing, occupying a total area of 1,638m². The production data refers to the first years of production of the coffee crop, corresponding to the first harvest (2020/2021 harvest), the second harvest (2021/2022 harvest) and the third harvest (2022/2023 harvest). Harvesting was carried out manually, with all fruits being stripped when they reached 80% maturity (cherry). For productive evaluation, the average production in kilos per plant was calculated, and, subsequently, estimated, through calculations and correction factor, and consequently the production of bags of processed coffee per hectare. The data were subjected to analysis of variance (ANOVA), and the means were compared using the Tukey test, with a significance level of 5%. Through the analyses, it was observed that all fifteen cultivars presented satisfactory results, surpassing the average production of processed coffee per hectare in the state of Amazonas (21 sc/ha-1) and in Brazil (29 sc/ha-1). These results indicate a high productive potential of the cultivars, even in the first years of production, with the following cultivars standing out: BRS 1213 (64 sc/ha-1); BRS 3336 (61 sc/ha-1); BRS 2214 (59 sc/ha-1) and Clone 15 (58 sc/ha-1). O objetivo deste estudo foi avaliar a produtividade de sacas de café beneficiadas em diferentes cultivares de Coffea canephora (conilon e robusta) em uma área experimental no município de Humaitá, Amazonas. A pesquisa foi conduzida na Fazenda Experimental Mangabeiras, vinculada ao Instituto de Educação e Agricultura do Amazonas (IEAA), da Universidade Federal do Amazonas (UFAM), campus de Humaitá. A unidade experimental consistiu em dez híbridos ('Conilon' x 'Robusta') provenientes do Programa de Melhoramento de Coffea canephora da Embrapa Rondônia e cinco clones que compõem uma cultivar adaptada às condições tropicais e de baixa altitude, denominada Conilon cv. BRS Ouro Preto. O delineamento utilizado foi o de blocos ao acaso, com quinze tratamentos, quatro repetições, sendo cada repetição composta por oito plantas. A lavoura foi estabelecida em espaçamento 3,0 x 1,0 m, ocupando uma área total de 1.638m². Os dados produtivos referem-se aos primeiros anos de produção da lavoura cafeeira, correspondendo à primeira colheita (safra 2020/2021), à segunda colheita (safra 2021/2022) e à terceira colheita (safra 2022/2023). A colheita foi realizada manualmente, com a derriça de todos os frutos quando atingiram 80% de maturação (cereja). Para avaliação produtiva, foi calculada a produção média em quilos por planta, e, posteriormente, estimou-se, por meio de cálculos e fator de correção, e consequentemente a produção de sacas de café beneficiado por hectare. Os dados foram submetidos à análise de variância (ANOVA), e as médias foram comparadas pelo teste de Tukey, com um nível de significância de 5%. Através das análises, observou-se que todas as quinze cultivares apresentaram resultados satisfatórios, superando as médias de produção de café beneficiado por hectare no estado do Amazonas (21 sc/ha-1) e no Brasil (29 sc/ha-1). Esses resultados indicam um elevado potencial produtivo das cultivares, mesmo nos primeiros anos de produção, destacando-se, as seguintes cultivares: BRS 1213 (64 sc/ha-1); BRS 3336 (61 sc/ha-1); BRS 2214 (59 sc/ha-1) e Clone 15 (58 sc/ha-1). 3 Não 2024-10-02T12:40:25Z 2024-10-02T12:40:25Z 2023-12-15 Trabalho de Conclusão de Curso RELVAS, Rikelme Matheus dos Santos. Análise da produtividade de diferentes clones híbridos de Coffea canephora em três safras consecutivas no sul do Amazonas. 2024. 51 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Bacharelado em Agronomia) - Universidade Federal do Amazonas, Humaitá, 2023. http://riu.ufam.edu.br/handle/prefix/7881 por Acesso Aberto https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ Brasil IEAA - Instituto de Educação, Agricultura e Ambiente (Humaitá) Humaitá (AM) Agronomia - Bacharelado - Humaitá
institution Repositório Institucional - Universidade Federal do Amazonas
collection RI-UFAM
language por
topic Coffea canephora
Robustas amazônicos
Produtividade
Melhoramento genético
Amazonas
CIENCIAS AGRARIAS: AGRONOMIA
Café - Melhoramento genético
Café - Cultivo - Humaitá (AM)
spellingShingle Coffea canephora
Robustas amazônicos
Produtividade
Melhoramento genético
Amazonas
CIENCIAS AGRARIAS: AGRONOMIA
Café - Melhoramento genético
Café - Cultivo - Humaitá (AM)
Relvas, Rikelme Matheus dos Santos
Análise da produtividade de diferentes clones híbridos de Coffea canephora em três safras consecutivas no sul do Amazonas
topic_facet Coffea canephora
Robustas amazônicos
Produtividade
Melhoramento genético
Amazonas
CIENCIAS AGRARIAS: AGRONOMIA
Café - Melhoramento genético
Café - Cultivo - Humaitá (AM)
description The objective of this study was to evaluate the productivity of bags of coffee processed using different cultivars of Coffea canephora (conilon and Robusta) in an experimental area in the municipality of Humaitá, Amazonas. The research was conducted at the Mangabeiras Experimental Farm, linked to the Institute of Education and Agriculture of Amazonas (IEAA), of the Federal University of Amazonas (UFAM), Humaitá campus. The experimental unit consisted of ten hybrids ('Conilon' x 'Robusta') from Embrapa Rondônia's Coffea canephora Breeding Program and five clones that make up a cultivar adapted to tropical and low altitude conditions, called Conilon cv. BRS Ouro Preto. The design used was a randomized block design, with fifteen treatments, four replications, with each replication consisting of eight plants. The crop was established in a 3.0 x 1.0 m spacing, occupying a total area of 1,638m². The production data refers to the first years of production of the coffee crop, corresponding to the first harvest (2020/2021 harvest), the second harvest (2021/2022 harvest) and the third harvest (2022/2023 harvest). Harvesting was carried out manually, with all fruits being stripped when they reached 80% maturity (cherry). For productive evaluation, the average production in kilos per plant was calculated, and, subsequently, estimated, through calculations and correction factor, and consequently the production of bags of processed coffee per hectare. The data were subjected to analysis of variance (ANOVA), and the means were compared using the Tukey test, with a significance level of 5%. Through the analyses, it was observed that all fifteen cultivars presented satisfactory results, surpassing the average production of processed coffee per hectare in the state of Amazonas (21 sc/ha-1) and in Brazil (29 sc/ha-1). These results indicate a high productive potential of the cultivars, even in the first years of production, with the following cultivars standing out: BRS 1213 (64 sc/ha-1); BRS 3336 (61 sc/ha-1); BRS 2214 (59 sc/ha-1) and Clone 15 (58 sc/ha-1).
author_additional Souza, Moisés Santos de
author_additionalStr Souza, Moisés Santos de
format Trabalho de Conclusão de Curso
author Relvas, Rikelme Matheus dos Santos
title Análise da produtividade de diferentes clones híbridos de Coffea canephora em três safras consecutivas no sul do Amazonas
title_short Análise da produtividade de diferentes clones híbridos de Coffea canephora em três safras consecutivas no sul do Amazonas
title_full Análise da produtividade de diferentes clones híbridos de Coffea canephora em três safras consecutivas no sul do Amazonas
title_fullStr Análise da produtividade de diferentes clones híbridos de Coffea canephora em três safras consecutivas no sul do Amazonas
title_full_unstemmed Análise da produtividade de diferentes clones híbridos de Coffea canephora em três safras consecutivas no sul do Amazonas
title_sort análise da produtividade de diferentes clones híbridos de coffea canephora em três safras consecutivas no sul do amazonas
publisher Brasil
publishDate 2024
url http://riu.ufam.edu.br/handle/prefix/7881
_version_ 1831970064223436800
score 11.755432