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Trabalho de Conclusão de Curso
Estudo fitoquímico e atividade biológica do extrato aquoso de Arrabidaea chica (Bignoniaceae)
The Bignoniaceae family is characterized by the presence of secondary metabolites. Genera such as Arrabidaea are known for their chemical and biological composition, with emphasis on the species Arrabidaea chica (crajirú). The present study aimed to perform a phytochemical study and evaluate t...
Autor principal: | Feitosa, José Douglas de Arruda |
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Grau: | Trabalho de Conclusão de Curso |
Idioma: | por |
Publicado em: |
Brasil
2025
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Assuntos: | |
Acesso em linha: |
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oai:localhost:prefix-85442025-03-10T21:25:50Z Estudo fitoquímico e atividade biológica do extrato aquoso de Arrabidaea chica (Bignoniaceae) Feitosa, José Douglas de Arruda Trindade, Ívina Thayná Miranda http://lattes.cnpq.br/8763746181850611 Carmo, Dominique Fernandes de Moura do ivinamiranda.17@gmail.com Crajirú Crajiru Fitoquímica Antioxidante Alelopatia phytochemistry Allelopathy Antioxidant CIENCIAS EXATAS E DA TERRA . . The Bignoniaceae family is characterized by the presence of secondary metabolites. Genera such as Arrabidaea are known for their chemical and biological composition, with emphasis on the species Arrabidaea chica (crajirú). The present study aimed to perform a phytochemical study and evaluate the antioxidant and allelopathic activity of the aqueous extract of A. chica leaves. The material was collected in Itacoatiara-AM and dried to obtain aqueous extract (EA Ac). A phytochemical test was performed to identify flavonoids, tannins, saponins, terpenes and alkaloids, followed by UV-VIS spectrophotometry. The antioxidant activity was evaluated by the DPPH•, ABTS•+ and FRAP methods, and total phenolics. Allelopathic tests verified the impact of EA-Ac (1% and 0.1%) on the germination and growth of lettuce seeds. The prospecting identified flavonoids, tannins, terpenes and alkaloids, confirmed by spectrophotometry. Against DPPH• and ABTS•+ radicals, it presented antioxidant activity of 936.66 ± 0.028 and 1106.66 ± 0.005 µM ET, reducing power of 1636.49 ± 0.02 µM Fe2+/g and total phenolics 188.20 ± 0.038 mg EAG g-1. The extract positively influenced lettuce germination, with 1% accelerating germination, while 0.1% promoted greater root growth. This study highlights the functional and biological value of A. chica, evidencing its potential for applications in health and agriculture A família Bignoniaceae é caracterizada pela presença de metabólitos secundários. Gêneros como Arrabidaea são conhecidos por sua composição química e biológica, destacando a espécie Arrabidaea chica (crajirú). O presente trabalho objetivou realizar estudo fitoquímico e avaliar a atividade antioxidante e alelopática do extrato aquoso das folhas de A. chica. O material foi coletado em Itacoatiara-AM e seco para obtenção de extrato aquoso (EA-Ac). Foi realizado teste fitoquímico para identificar flavonoides, taninos, saponinas, terpenos e alcaloides, seguido de espectrofotometria UV-VIS. A atividade antioxidante foi avaliada pelos métodos DPPH•, ABTS•+ e FRAP, e fenólicos totais. Testes alelopáticos verificaram o impacto de EA-Ac (1% e 0,1%) na germinação e crescimento de sementes de alface. A prospecção identificou flavonoides, taninos, terpenos e alcaloides, confirmados por espectrofotometria. Frente aos radicais DPPH• e ABTS•+, apresentou atividade antioxidante de 936,66 ± 0,028 e 1106,66 ± 0,005 µM ET, poder redutor de 1636,49 ± 0,02 µM Fe2+/g e fenólicos totais 188,20 ± 0,038 mg EAG g-1. O extrato influenciou positivamente a germinação da alface, com 1% acelerando a germinação, enquanto 0,1% promoveu maior crescimento radicular. Este estudo destaca o valor funcional e biológico de A. chica, evidenciando seu potencial para aplicações em saúde e agricultura. 1 Não 2025-01-24T02:44:47Z 2025-01-24T02:44:47Z 2024-12-12 Trabalho de Conclusão de Curso http://riu.ufam.edu.br/handle/prefix/8544 por Acesso Aberto https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/ Brasil ICET - Instituto de Ciências Exatas e Tecnologia (Itacoatiara) Itacoatiara (AM) Ciências: Biologia e Química - Licenciatura - Itacoatiara |
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Repositório Institucional - Universidade Federal do Amazonas |
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The Bignoniaceae family is characterized by the presence of secondary metabolites. Genera
such as Arrabidaea are known for their chemical and biological composition, with emphasis on
the species Arrabidaea chica (crajirú). The present study aimed to perform a phytochemical
study and evaluate the antioxidant and allelopathic activity of the aqueous extract of A. chica
leaves. The material was collected in Itacoatiara-AM and dried to obtain aqueous extract (EA Ac). A phytochemical test was performed to identify flavonoids, tannins, saponins, terpenes
and alkaloids, followed by UV-VIS spectrophotometry. The antioxidant activity was evaluated
by the DPPH•, ABTS•+ and FRAP methods, and total phenolics. Allelopathic tests verified the
impact of EA-Ac (1% and 0.1%) on the germination and growth of lettuce seeds. The
prospecting identified flavonoids, tannins, terpenes and alkaloids, confirmed by
spectrophotometry. Against DPPH• and ABTS•+ radicals, it presented antioxidant activity of
936.66 ± 0.028 and 1106.66 ± 0.005 µM ET, reducing power of 1636.49 ± 0.02 µM Fe2+/g and
total phenolics 188.20 ± 0.038 mg EAG g-1. The extract positively influenced lettuce
germination, with 1% accelerating germination, while 0.1% promoted greater root growth. This
study highlights the functional and biological value of A. chica, evidencing its potential for
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