Dissertação

Determinação do ponto de colheita de frutos de duas espécies de Byrsonima sp. no Estado de Roraima

During fruit maturation process occurring chemical and physical transformations which were analyzed, make the development of the fruit something distinguishable in stages and in quantifiable values. Using these tools and considering that the fruit harvested under ideal conditions or close to it, can...

ver descrição completa

Autor principal: Silva, Paula Monique Carvalho da
Grau: Dissertação
Idioma: por
Publicado em: Universidade Federal de Roraima 2019
Assuntos:
Acesso em linha: http://repositorio.ufrr.br:8080/jspui/handle/prefix/226
id oai:repositorio.ufrr.br:prefix-226
recordtype dspace
spelling oai:repositorio.ufrr.br:prefix-2262023-07-25T13:57:10Z Determinação do ponto de colheita de frutos de duas espécies de Byrsonima sp. no Estado de Roraima Silva, Paula Monique Carvalho da Neves, Leandro Timoni Buchdid Camargo http://lattes.cnpq.br/0002411542510106 B. crassifolia B. coccolobifolia Ponto de colheita Harvesting point CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA During fruit maturation process occurring chemical and physical transformations which were analyzed, make the development of the fruit something distinguishable in stages and in quantifiable values. Using these tools and considering that the fruit harvested under ideal conditions or close to it, can extend beyond your time limit for consumption, maintaining their functional qualities, essential requirement for the consumption of a food that beyond the proper nutrition provides additional benefits to those devour., can determine an optimal harvest point. Considering that the fruits are one of the foundations of good nutrition and more affordable economic and cultural point of view of what would be many vitamin complexes, we seek in this work the emphasis to a native fruit, popular but little explored. The murici, common name Byrsonima gender, is a small drupe, yellow color and characteristic aroma, used primarily in the production of by-products such as juices and sweets by the native population, but little evident on a national scale, has according to some studies a high potential antioxidant, ascorbic acid doses variables throughout its maturation and high levels of phenolic compounds, largely responsible for its antioxidant behavior. Considering the possibility of a better use and own recognition of their functional capabilities, this study aimed to analyze the chemical and physical behavior during the process of development and maturation in order to determine an appropriate collection point the two species Byrsonima genre commonly found in carvings of Roraima, B. crassifolia and B. coccolobifolia, taking into account the basic characteristics of a fruit fit for consumption and the high expressiveness of its functional components. Durante o processo de maturação dos frutos ocorrem transformações químicas e físicas as quais sendo analisadas, tornam o desenvolvimento do fruto algo distinguível em etapas e quantificável em valores. Utilizando destas ferramentas e considerando que o fruto colhido em condições ideais ou próximas a elas, podem além de prolongar seu período útil para consumo, manter suas qualidades funcionais, requisito essencial para o consumo de um alimento que além da própria nutrição fornece benefícios adicionais a quem os consuma., pode-se determinar um ponto de colheita ideal. Levando em consideração que os frutos são umas das bases de uma boa alimentação e muito mais acessíveis do ponto de vista econômico e cultural do que seriam os inúmeros complexos vitamínicos, procuramos dentro deste trabalho da ênfase a um fruto nativo, popular porem pouco explorado. O murici, nome comum do gênero Byrsonima, é uma pequena drupa, de coloração amarela e aroma característico, utilizado basicamente na produção de subprodutos, tais como sucos e doces pela população nativa, porem pouco evidenciado em escala nacional, apresenta de acordo com alguns estudos um alto potencial antioxidante, doses de acido ascórbico variáveis ao longo de sua maturação e altos teores de compostos fenólicos, um dos grandes responsáveis por seu comportamento antioxidante. Em vista da possibilidade de um melhor aproveitamento e do próprio reconhecimento de suas capacidades funcionais, o presente estudo teve como objetivo analisar o comportamento químico e físico durante o processo de desenvolvimento e maturação com o intuito de determinar um ponto de colheita adequado as duas espécies do gênero Byrsonima comumente encontradas no lavrado de Roraima, B. crassifolia e B. coccolobifolia , levando em consideração as características básicas de um fruto apto ao consumo bem como a alta expressividade de seus componentes funcionais. 2019-12-17T15:33:05Z 2019-12-17T15:33:05Z 2015 Dissertação SILVA, Paula Monique Carvalho da. Determinação do ponto de colheita de frutos de duas espécies de Byrsonima sp. no Estado de Roraima. 2015. 102f. Dissertação (Mestrado em Agronomia) - Programa de Pós-Graduação em Agronomia, Universidade Federal de Roraima, Boa Vista, 2015. http://repositorio.ufrr.br:8080/jspui/handle/prefix/226 por Acesso Aberto Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Brazil http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/br/ Universidade Federal de Roraima Brasil PRPPG - Pró-Reitoria de Pesquisa e Pós-Graduação POSAGRO - Programa de Pós-Graduação em Agronomia UFRR
institution Repositório Institucional - Universidade Federa de Roraima - UFRR
collection DSpace
language por
topic B. crassifolia
B. coccolobifolia
Ponto de colheita
Harvesting point
CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA
spellingShingle B. crassifolia
B. coccolobifolia
Ponto de colheita
Harvesting point
CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA
Silva, Paula Monique Carvalho da
Determinação do ponto de colheita de frutos de duas espécies de Byrsonima sp. no Estado de Roraima
topic_facet B. crassifolia
B. coccolobifolia
Ponto de colheita
Harvesting point
CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA
description During fruit maturation process occurring chemical and physical transformations which were analyzed, make the development of the fruit something distinguishable in stages and in quantifiable values. Using these tools and considering that the fruit harvested under ideal conditions or close to it, can extend beyond your time limit for consumption, maintaining their functional qualities, essential requirement for the consumption of a food that beyond the proper nutrition provides additional benefits to those devour., can determine an optimal harvest point. Considering that the fruits are one of the foundations of good nutrition and more affordable economic and cultural point of view of what would be many vitamin complexes, we seek in this work the emphasis to a native fruit, popular but little explored. The murici, common name Byrsonima gender, is a small drupe, yellow color and characteristic aroma, used primarily in the production of by-products such as juices and sweets by the native population, but little evident on a national scale, has according to some studies a high potential antioxidant, ascorbic acid doses variables throughout its maturation and high levels of phenolic compounds, largely responsible for its antioxidant behavior. Considering the possibility of a better use and own recognition of their functional capabilities, this study aimed to analyze the chemical and physical behavior during the process of development and maturation in order to determine an appropriate collection point the two species Byrsonima genre commonly found in carvings of Roraima, B. crassifolia and B. coccolobifolia, taking into account the basic characteristics of a fruit fit for consumption and the high expressiveness of its functional components.
author_additional Neves, Leandro Timoni Buchdid Camargo
author_additionalStr Neves, Leandro Timoni Buchdid Camargo
format Dissertação
author Silva, Paula Monique Carvalho da
title Determinação do ponto de colheita de frutos de duas espécies de Byrsonima sp. no Estado de Roraima
title_short Determinação do ponto de colheita de frutos de duas espécies de Byrsonima sp. no Estado de Roraima
title_full Determinação do ponto de colheita de frutos de duas espécies de Byrsonima sp. no Estado de Roraima
title_fullStr Determinação do ponto de colheita de frutos de duas espécies de Byrsonima sp. no Estado de Roraima
title_full_unstemmed Determinação do ponto de colheita de frutos de duas espécies de Byrsonima sp. no Estado de Roraima
title_sort determinação do ponto de colheita de frutos de duas espécies de byrsonima sp. no estado de roraima
publisher Universidade Federal de Roraima
publishDate 2019
url http://repositorio.ufrr.br:8080/jspui/handle/prefix/226
_version_ 1787156577581531136
score 11.755432