Dissertação

Efeito de doses de fósforo e potássio na qualidade e produtividade de frutos de melancia na savana de Roraima

In the state of Roraima, watermelon is one of the most important crops exploited by both medium and small farmers. The objective of this study to test different doses of phosphorus and nitrogen in the culture of watermelon, and evaluate their effects on productivity and fruit quality. The experiment...

ver descrição completa

Autor principal: Oliveira, Edson Farias de
Grau: Dissertação
Idioma: por
Publicado em: Universidade Federal de Roraima 2022
Assuntos:
Acesso em linha: http://repositorio.ufrr.br:8080/jspui/handle/prefix/557
id oai:repositorio.ufrr.br:prefix-557
recordtype dspace
spelling oai:repositorio.ufrr.br:prefix-5572023-07-28T14:52:40Z Efeito de doses de fósforo e potássio na qualidade e produtividade de frutos de melancia na savana de Roraima Effects of doses of phosphorus and potassium upon the quality and yield of watermelon fruit in Roraima savannah Oliveira, Edson Farias de Medeiros, Roberto Dantas de http://lattes.cnpq.br/9197612366511038 Vilarinho, Aloísio Alcântara http://lattes.cnpq.br/5215349723045840 Citrullus lanatus Crimsom sweat Fertilidade do solo Adubação Soil fertility Fertilization CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA In the state of Roraima, watermelon is one of the most important crops exploited by both medium and small farmers. The objective of this study to test different doses of phosphorus and nitrogen in the culture of watermelon, and evaluate their effects on productivity and fruit quality. The experiment was carry out under field conditions in the randomized block design in the factorial scheme 4 x 4., constituted of four doses of phosphorus (60, 120, 180 and 240 kg ha-1 of P2O5) and four of doses potassium (60, 120, 180 and 240 kg ha-1 of K2O), respectively with three replications. The pH of fruit pulp, soluble solids content (ºBrix), the number of fruits per hectare, the average mass of fruits (kg), the commercial fruit yield (kg ha- 1) and percentage of fruits with mass < 6.0 kg, between 6.0 and 9.0 kg and >9.0 kg. The data were submitted to variance analysis with application of F test at 10% of probability and the means were submitted to polynomial regression analysis at 10% of probability. The classes of fruits were influenced by the doses of phosphorus and potassium, the pH of the fruits was influenced by the doses of potassium, the total soluble solids contents decreased with increasing doses of potassium up to 160 kg ha-1 of K2O, the number of fruits increased with the doses of K2O, the average mass of fruits was influenced by the doses of potassium, reaching the maximum value of 9.563 kg at the dose of maximum technical efficiency (162.5 kg ha-1 of K2O), the maximum fruit yield (56.757 kg ha-1) was obtained with the combination of the doses 120 and 173.16 kg ha-1 of P2O5 and of K20, respectively. No estado de Roraima a melancia é uma das culturas mais importantes, explorada por pequenos e médios produtores. Objetivou-se com este trabalho testar diferentes doses de fósforo e de potássio na cultura da melancia, e avaliar os efeitos destas sobre a produtividade e qualidade dos frutos. O experimento foi conduzido em condições de campo, no delineamento em bloco ao acaso no esquema fatorial 4 x 4, constituídos por quatro doses de fósforo (60, 120, 180 e 240 kg ha-1 de P2O5) e quatro de potássio (60, 120, 180 e 240 kg ha-1 de K2O), respectivamente com três repetições. Foram avaliados o pH da polpa dos frutos, o teor de sólidos solúveis (oBrix), o número de frutos ha-1, a massa média de frutos (kg), a produtividade de frutos comerciais (kg ha-1) e percentagem de frutos com massa < 6 kg, entre 6 a 9 kg e > 9,0 kg. Os dados foram submetidos a análise de variância com aplicação do teste F a 10% de probabilidade, e as médias foram analisadas por meio de análise de regressão polinomial, adotando-se o nível de 10% de probabilidade. As classes de frutos foram influenciadas pelas doses de fósforo e potássio; o pH dos frutos foi influenciado pelas doses de potássio; os teores de sólidos solúveis totais decresceram com o aumento das doses de potássio até a faixa de 160 kg ha-1 de K2O, o número de frutos aumentou com as doses de K2O, a massa média de frutos foi influenciada pelas doses de potássio, atingindo o valor máximo 9,563 kg na dose de máxima eficiência técnica (162,5 kg ha-1 de K2O), a produtividade máxima de frutos (56.757 kg ha-1) foi obtida com a combinação das doses 120 e 173,16 kg ha-1 de P2O5 e de K2O, respectivamente. 2022-03-16T21:26:00Z 2012 2022-03-16T21:26:00Z 2011 Dissertação OLIVEIRA, EDSON FARIAS. Efeito de doses de fósforo e potássio na qualidade e produtividade de frutos de melancia na savana de Roraima. 2011. 48f. Dissertação (Mestrado em Agronomia) - Programa de Pós-Graduação em Agronomia, Universidade Federal de Roraima, Boa Vista, 2011. http://repositorio.ufrr.br:8080/jspui/handle/prefix/557 por Acesso Aberto Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Brazil http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/3.0/br/ Universidade Federal de Roraima Brasil PRPPG - Pró-reitoria de Pesquisa e Pós-Graduação POSAGRO - Programa de Pós-Graduação em Agronomia UFRR
institution Repositório Institucional - Universidade Federa de Roraima - UFRR
collection DSpace
language por
topic Citrullus lanatus
Crimsom sweat
Fertilidade do solo
Adubação
Soil fertility
Fertilization
CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA
spellingShingle Citrullus lanatus
Crimsom sweat
Fertilidade do solo
Adubação
Soil fertility
Fertilization
CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA
Oliveira, Edson Farias de
Efeito de doses de fósforo e potássio na qualidade e produtividade de frutos de melancia na savana de Roraima
topic_facet Citrullus lanatus
Crimsom sweat
Fertilidade do solo
Adubação
Soil fertility
Fertilization
CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA
description In the state of Roraima, watermelon is one of the most important crops exploited by both medium and small farmers. The objective of this study to test different doses of phosphorus and nitrogen in the culture of watermelon, and evaluate their effects on productivity and fruit quality. The experiment was carry out under field conditions in the randomized block design in the factorial scheme 4 x 4., constituted of four doses of phosphorus (60, 120, 180 and 240 kg ha-1 of P2O5) and four of doses potassium (60, 120, 180 and 240 kg ha-1 of K2O), respectively with three replications. The pH of fruit pulp, soluble solids content (ºBrix), the number of fruits per hectare, the average mass of fruits (kg), the commercial fruit yield (kg ha- 1) and percentage of fruits with mass < 6.0 kg, between 6.0 and 9.0 kg and >9.0 kg. The data were submitted to variance analysis with application of F test at 10% of probability and the means were submitted to polynomial regression analysis at 10% of probability. The classes of fruits were influenced by the doses of phosphorus and potassium, the pH of the fruits was influenced by the doses of potassium, the total soluble solids contents decreased with increasing doses of potassium up to 160 kg ha-1 of K2O, the number of fruits increased with the doses of K2O, the average mass of fruits was influenced by the doses of potassium, reaching the maximum value of 9.563 kg at the dose of maximum technical efficiency (162.5 kg ha-1 of K2O), the maximum fruit yield (56.757 kg ha-1) was obtained with the combination of the doses 120 and 173.16 kg ha-1 of P2O5 and of K20, respectively.
author_additional Medeiros, Roberto Dantas de
author_additionalStr Medeiros, Roberto Dantas de
format Dissertação
author Oliveira, Edson Farias de
title Efeito de doses de fósforo e potássio na qualidade e produtividade de frutos de melancia na savana de Roraima
title_short Efeito de doses de fósforo e potássio na qualidade e produtividade de frutos de melancia na savana de Roraima
title_full Efeito de doses de fósforo e potássio na qualidade e produtividade de frutos de melancia na savana de Roraima
title_fullStr Efeito de doses de fósforo e potássio na qualidade e produtividade de frutos de melancia na savana de Roraima
title_full_unstemmed Efeito de doses de fósforo e potássio na qualidade e produtividade de frutos de melancia na savana de Roraima
title_sort efeito de doses de fósforo e potássio na qualidade e produtividade de frutos de melancia na savana de roraima
publisher Universidade Federal de Roraima
publishDate 2022
url http://repositorio.ufrr.br:8080/jspui/handle/prefix/557
_version_ 1787156627456000000
score 11.755432