Dissertação

Fases de decomposição de carcaças de porcos (Sus scrofa L.) submersas em uma barragem na Amazônia Central

The decomposition and fauna colonization on carcasses in the terrestrial environment have been well studied, but knowledge of the process of decomposition in water is still scarce. This article aims to describe the stages of decomposition ten pig carcasses were deployed in a dam in the city of Manau...

ver descrição completa

Autor principal: Ferreira, Marina Carvalho
Grau: Dissertação
Idioma: por
Publicado em: Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia - INPA 2020
Assuntos:
Acesso em linha: https://repositorio.inpa.gov.br/handle/1/12052
http://lattes.cnpq.br/7306597647865272
id oai:repositorio:1-12052
recordtype dspace
spelling oai:repositorio:1-12052 Fases de decomposição de carcaças de porcos (Sus scrofa L.) submersas em uma barragem na Amazônia Central Ferreira, Marina Carvalho Tourinho, Ana Lúcia Rafael, José Albertino Ciência Forense Decomposição matéria orgânica The decomposition and fauna colonization on carcasses in the terrestrial environment have been well studied, but knowledge of the process of decomposition in water is still scarce. This article aims to describe the stages of decomposition ten pig carcasses were deployed in a dam in the city of Manaus, in order to increase the accuracy in estimating the postmortem submersion interval (IPMS) for bodies recovered in the aquatic environment in the region. Decomposition time to skeletal remains was 20 days.Six phases of decomposition were established: submerged fresh, early floating, floating decay, bloated deterioration, floating remains and sunken remains. This data will be valuable in forensic investigations involving submerged bodies, indicating the type of water conditions that the body has been exposed. A decomposição e a colonização da fauna em carcaças em ambiente terrestre têm sido bem estudadas, mas o conhecimento do processo de decomposição em ambiente aquático ainda é escasso. Esse trabalho teve como objetivo descrever as fases de decomposição utilizando como modelo carcaças de suínos submersas em uma barragem na cidade de Manaus, a fim de aumentar a precisão na estimativa do intervalo pós-morte submersão (IPMS) para corpos recuperados em ambiente aquático na região amazônica. O intervalo pós-morte submersão total foi de 20 dias e seis fases de decomposição foram descritas: fresco submerso; flutuação inicial;deterioração de flutuação; deterioração inchada; restos flutuantes e restos submersos. Estes dados serão valiosos em investigações forenses envolvendo corpos submersos, indicando o tipo de condições da água que o corpo tenha sido exposto. 2020-02-17T18:04:11Z 2020-02-17T18:04:11Z 2015-03-20 Dissertação https://repositorio.inpa.gov.br/handle/1/12052 http://lattes.cnpq.br/7306597647865272 por Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Brazil http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/br/ application/pdf Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia - INPA Ecologia
institution Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia - Repositório Institucional
collection INPA-RI
language por
topic Ciência Forense
Decomposição matéria orgânica
spellingShingle Ciência Forense
Decomposição matéria orgânica
Ferreira, Marina Carvalho
Fases de decomposição de carcaças de porcos (Sus scrofa L.) submersas em uma barragem na Amazônia Central
topic_facet Ciência Forense
Decomposição matéria orgânica
description The decomposition and fauna colonization on carcasses in the terrestrial environment have been well studied, but knowledge of the process of decomposition in water is still scarce. This article aims to describe the stages of decomposition ten pig carcasses were deployed in a dam in the city of Manaus, in order to increase the accuracy in estimating the postmortem submersion interval (IPMS) for bodies recovered in the aquatic environment in the region. Decomposition time to skeletal remains was 20 days.Six phases of decomposition were established: submerged fresh, early floating, floating decay, bloated deterioration, floating remains and sunken remains. This data will be valuable in forensic investigations involving submerged bodies, indicating the type of water conditions that the body has been exposed.
author_additional Tourinho, Ana Lúcia
author_additionalStr Tourinho, Ana Lúcia
format Dissertação
author Ferreira, Marina Carvalho
title Fases de decomposição de carcaças de porcos (Sus scrofa L.) submersas em uma barragem na Amazônia Central
title_short Fases de decomposição de carcaças de porcos (Sus scrofa L.) submersas em uma barragem na Amazônia Central
title_full Fases de decomposição de carcaças de porcos (Sus scrofa L.) submersas em uma barragem na Amazônia Central
title_fullStr Fases de decomposição de carcaças de porcos (Sus scrofa L.) submersas em uma barragem na Amazônia Central
title_full_unstemmed Fases de decomposição de carcaças de porcos (Sus scrofa L.) submersas em uma barragem na Amazônia Central
title_sort fases de decomposição de carcaças de porcos (sus scrofa l.) submersas em uma barragem na amazônia central
publisher Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia - INPA
publishDate 2020
url https://repositorio.inpa.gov.br/handle/1/12052
http://lattes.cnpq.br/7306597647865272
_version_ 1787141896388214784
score 11.755432