Artigo

Identificação de bergenina e carotenóides no fruto de uchi (Endopleura uchi, Humiriaceae)

The extract obtained in methanol from the fruits pulp of Endopleura uchi was fractionated using conventional chromatographic tecniques to isolate bergenin. In the analysis of the composition of carotenoids was evidenced the predominance of beta-carotene (16.57 mug.g-1). The isomers of beta-carotene:...

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Autor principal: Magalhães, Lyege Amazonas M.
Outros Autores: Lima, Maria da Paz, Marinho, Helyde Albuquerque, Ferreira, Antonio Gilberto
Grau: Artigo
Idioma: pt_BR
Publicado em: Acta Amazonica 2020
Assuntos:
Acesso em linha: https://repositorio.inpa.gov.br/handle/1/13319
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spelling oai:repositorio:1-13319 Identificação de bergenina e carotenóides no fruto de uchi (Endopleura uchi, Humiriaceae) Identification of bergenin and carotenoids in the uchi (Endopleura uchi, Humiriaceae) fruit Magalhães, Lyege Amazonas M. Lima, Maria da Paz Marinho, Helyde Albuquerque Ferreira, Antonio Gilberto Endopleura Uchi Bergenin Beta Carotene Endopleura Uchi Bergenina Beta-caroteno The extract obtained in methanol from the fruits pulp of Endopleura uchi was fractionated using conventional chromatographic tecniques to isolate bergenin. In the analysis of the composition of carotenoids was evidenced the predominance of beta-carotene (16.57 mug.g-1). The isomers of beta-carotene: trans-beta-carotene (89.3%), 13-cis-beta-carotene (8%) and 9-cis-beta-carotene (3%) were detected. Considering the importance of the nutritional role of carotenoids and the bioactivity of the bergenina, this study suggested the potential of this fruit as functional food. O extrato obtido em metanol da polpa de frutos Endopleura uchi foi submetido a fracionamento utilizando-se técnicas cromatográficas convencionais levando ao isolamento de bergenina. Na análise da composição dos carotenóides foi evidenciada a predominância de beta-caroteno (16,57 mig.g-1). Os isômeros do beta-caroteno foram detectados, trans-beta-caroteno (89,3%), 13-cis-beta-caroteno (8%) e 9-cis-beta-caroteno (3%). Considerando a importância do papel nutricional dos carotenóides e a bioatividade do glicosídeo bergenina, esse estudo sugeriu o potencial desse fruto como alimento funcional. 2020-04-24T15:19:31Z 2020-04-24T15:19:31Z 2007 Artigo https://repositorio.inpa.gov.br/handle/1/13319 10.1590/S0044-59672007000300016 pt_BR Volume 37, Número 3, Pags. 447-450 Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Brazil http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/br/ application/pdf Acta Amazonica
institution Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia - Repositório Institucional
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author Magalhães, Lyege Amazonas M.
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