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Qualidade protéica da dieta consumida por pré-escolares de uma creche de Manaus, Amazonas, Brasil

The protein quality of a diet supplied to kindergarten students at one school in Manaus - Amazonas, was evaluated experimentally using Wistar rats. The indexes used to evaluate it were: Chemical Computing, Protein Efficiency Ratio, Net Protein Ratio, Coefficient of Apparent Digestiblity and Protein...

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Autor principal: Yuyama, Lucia Kiyoko Ozaki
Outros Autores: Guerrero, Ana E., Tuma, Rahilda B, Monteiro, Rita, Aguiar, Jaime Paiva Lopes
Grau: Artigo
Idioma: pt_BR
Publicado em: Acta Amazonica 2020
Assuntos:
Acesso em linha: https://repositorio.inpa.gov.br/handle/1/13416
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spelling oai:repositorio:1-13416 Qualidade protéica da dieta consumida por pré-escolares de uma creche de Manaus, Amazonas, Brasil Protein quality of diet supplied to kindergarden students at a school in Manaus, Amazonas, Brazil Yuyama, Lucia Kiyoko Ozaki Guerrero, Ana E. Tuma, Rahilda B Monteiro, Rita Aguiar, Jaime Paiva Lopes Kindergarten Diets Biological Value Protein Dieta Infantil Valor Biológico Proteína The protein quality of a diet supplied to kindergarten students at one school in Manaus - Amazonas, was evaluated experimentally using Wistar rats. The indexes used to evaluate it were: Chemical Computing, Protein Efficiency Ratio, Net Protein Ratio, Coefficient of Apparent Digestiblity and Protein Digestibility Corrected by Aminoacid Scores. From the chemical and biological point of view, the protein of the tested diet showed lower quality than standard (casein base). Is shows that it is necessary to change or to improve the diet provided to kindergarder to guarantee the essencial aminoacid requirements for their development. A qualidade protéica da dieta consumida por pré-escolares de uma creche de Manaus (AM) foi avaliada por meio de ensaio experimental com ratos machos da linhagem Wistar, recém-desmamados, por um período de 14 dias. Os índices utilizados foramCômputo Químico (CQ), Coeficiente de Eficácia Protéica (CEP), Razão Protéica Líquida (RPL), Coeficiente de Digestibilidade Aparente (CDap) e Digestibilidade Protéica Corrigida pelo Escore Aminoacídico (PDCAAS). Do ponto de vista químico e biológico, a proteína da dieta testada apresentou qualidade inferior à ração padrão à base de caseína, mas ao compará-la com a ração aprotéica, apresentou melhor resultado. Isso indica a necessidade de melhoria na formulação dos cardápios fornecidos, objetivando garantir a oferta adequada de todos os aminoácidos essenciais ao crescimento e desenvolvimento das crianças. 2020-04-24T15:23:18Z 2020-04-24T15:23:18Z 1999 Artigo https://repositorio.inpa.gov.br/handle/1/13416 10.1590/1809-43921999294547 pt_BR Volume 29, Número 4, Pags. 541-547 Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Brazil http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/br/ application/pdf Acta Amazonica
institution Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia - Repositório Institucional
collection INPA-RI
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description The protein quality of a diet supplied to kindergarten students at one school in Manaus - Amazonas, was evaluated experimentally using Wistar rats. The indexes used to evaluate it were: Chemical Computing, Protein Efficiency Ratio, Net Protein Ratio, Coefficient of Apparent Digestiblity and Protein Digestibility Corrected by Aminoacid Scores. From the chemical and biological point of view, the protein of the tested diet showed lower quality than standard (casein base). Is shows that it is necessary to change or to improve the diet provided to kindergarder to guarantee the essencial aminoacid requirements for their development.
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