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Artigo
Efeito De Diferentes Níveis De Proteína E De Fibra Bruta Na Alimentação De Juvenis De Matrinxã, Brycon Cephalus
The results of an experiment with matrinchã, Brycon cephalus,fed 9 diets, combined in 3 levels of protein (19, 25 e 31 %) and 3 levels of fiber (ca. 2, 10 and 20%), are shown. The final weight was positivelly influenced when fish fed higher levels of protein, but was not influenced by fiber levels....
Autor principal: | Pereira Filho, Manoel |
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Outros Autores: | Castagnolli, Newton, Storti Filho, Atilio, Pereira, Maria Inêz de Oliveira |
Grau: | Artigo |
Idioma: | pt_BR |
Publicado em: |
Acta Amazonica
2020
|
Assuntos: | |
Acesso em linha: |
https://repositorio.inpa.gov.br/handle/1/13443 |
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oai:repositorio:1-13443 Efeito De Diferentes Níveis De Proteína E De Fibra Bruta Na Alimentação De Juvenis De Matrinxã, Brycon Cephalus Protein and Crude Fiber Levels in the Diet of Juvenile Matrinxã, Brycon cephalus, an Amazonian Fish Pereira Filho, Manoel Castagnolli, Newton Storti Filho, Atilio Pereira, Maria Inêz de Oliveira Matrinxã Brycon Cephalus Crude Protein Crude Fiber Matrinxã Brycon Cephalus Proteína Bruta Fibra Bruta The results of an experiment with matrinchã, Brycon cephalus,fed 9 diets, combined in 3 levels of protein (19, 25 e 31 %) and 3 levels of fiber (ca. 2, 10 and 20%), are shown. The final weight was positivelly influenced when fish fed higher levels of protein, but was not influenced by fiber levels. The higher levels of protein in the diet, increased protein content of carcass, and decreased the content of fat and ash, while fish fed the highest fiber levels assimilated more protein, had a higher percentage of ash and a lower fat content in the body composition. The results indicated that ingredients with high levels of fiber are well assimilated by matrinchã, increasing this way the range of agricultural by-products, normally rich in fiber, that could be used to formulate practical diets for this specie. São apresentados os resultados de um experimento realizado com matrinxãs, Brycon cephalus,alimentados com nove dietas contendo três níveis de proteína (19, 25 e 31%) combinados com três níveis de fibra (cerca de 2, 10 e 20%). O peso final foi mais elevado para os peixes que receberam ração com maiores níveis de proteína bruta, mas não foi afetado pela elevação dos níveis de fibra bruta. Os níveis mais elevados de proteína na ração aumentaram o conteúdo de proteína da carcaça, e diminuíram o conteúdo de gordura e cinza, enquanto os peixes alimentados com as rações com os níveis mais elevados de fibra tinham mais proteína e cinza corporal e menores níveis de gordura. Os resultados sugerem que ingredientes com níveis elevados de fibra são bem utilizados pelo matrinxã, aumentando desta maneira a variedade de subprodutos agrícolas, normalmente ricos em fibra bruta, que podem ser usados na formulação de dietas práticas para esta espécie. 2020-04-24T15:24:32Z 2020-04-24T15:24:32Z 1995 Artigo https://repositorio.inpa.gov.br/handle/1/13443 10.1590/1809-43921995252144 pt_BR Volume 25, Número 1-2, Pags. 137-144 Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Brazil http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/br/ application/pdf Acta Amazonica |
institution |
Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia - Repositório Institucional |
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INPA-RI |
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Matrinxã Brycon Cephalus Crude Protein Crude Fiber Matrinxã Brycon Cephalus Proteína Bruta Fibra Bruta Pereira Filho, Manoel Efeito De Diferentes Níveis De Proteína E De Fibra Bruta Na Alimentação De Juvenis De Matrinxã, Brycon Cephalus |
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The results of an experiment with matrinchã, Brycon cephalus,fed 9 diets, combined in 3 levels of protein (19, 25 e 31 %) and 3 levels of fiber (ca. 2, 10 and 20%), are shown. The final weight was positivelly influenced when fish fed higher levels of protein, but was not influenced by fiber levels. The higher levels of protein in the diet, increased protein content of carcass, and decreased the content of fat and ash, while fish fed the highest fiber levels assimilated more protein, had a higher percentage of ash and a lower fat content in the body composition. The results indicated that ingredients with high levels of fiber are well assimilated by matrinchã, increasing this way the range of agricultural by-products, normally rich in fiber, that could be used to formulate practical diets for this specie. |
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Pereira Filho, Manoel |
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