Artigo

Correlações fenotípicas, genéticas e ambientais entre descritores Morfológicos e Químicos em frutos de Cubiu (Solanum sessiliflorum Dunal) da Amazônia1

The cubiu (Solanum sessiliflorum Dunal) is a fruiting shrub domesticated by indians in Amazonia, and produces 40 to 100 t/ha of fruit rich in minerals and vitamins. The fruits are traditionally used for juices, ice-creams, sweets and in sauces for meat, chicken and fish. Thirteen chemical and morpho...

ver descrição completa

Autor principal: Silva Filho, Danilo Fernandes da
Outros Autores: Andrade, Jerusa de Souza, Clement, Charles Roland, Machado, Francisco Manoares, Noda, Hiroshi
Grau: Artigo
Idioma: pt_BR
Publicado em: Acta Amazonica 2020
Assuntos:
Acesso em linha: https://repositorio.inpa.gov.br/handle/1/13482
id oai:repositorio:1-13482
recordtype dspace
spelling oai:repositorio:1-13482 Correlações fenotípicas, genéticas e ambientais entre descritores Morfológicos e Químicos em frutos de Cubiu (Solanum sessiliflorum Dunal) da Amazônia1 Phenotypic, genetic and environmental correlations between Morphological and chemical descriptors in fruits of Cubiu (Solanum sessiliflorum Dunal) in Amazonia Silva Filho, Danilo Fernandes da Andrade, Jerusa de Souza Clement, Charles Roland Machado, Francisco Manoares Noda, Hiroshi Orinoco Apple Solanaceae Amazonian Fruit Ethnovarieties Genotypes Genetic Improvement Solanaceae Hortaliça Amazônica Etnovariedades Genótipos Melhoramento Genético The cubiu (Solanum sessiliflorum Dunal) is a fruiting shrub domesticated by indians in Amazonia, and produces 40 to 100 t/ha of fruit rich in minerals and vitamins. The fruits are traditionally used for juices, ice-creams, sweets and in sauces for meat, chicken and fish. Thirteen chemical and morphological characters of 24 etnovarieties of cubiu from Brazilian, Peruvian and Colombian Amazonia were used to estimate the coefficients of phenotypic (r), genetic (rg) and environmental (rc) correlation between pairs of characters. In most cases, the genetic correlations were higher than the phenotypic and environmental correlations, indicating that the environment had less influence. Among the morphological characters, fruit dimensions were closely correlated with moisture. There were no correlations between morphological and chemical characters that could be useful in cubiu improvement. Among the chemical characters, the correlations between brix and acidity and reducing sugars and total sugars were high and positive (r = 0,62 and rg = 0,83, respectively). Thus, it will be difficult to simultaneously select for these without losing genotypes. O cubiu (Solanum sessiliflorum Dunal) é uma hortaliça da Amazônia, domesticada pelos índios, que pode produzir até 100 t/ha de frutos ricos em sais minerais e vitaminas. Os frutos são utilizados pelas populações tradicionais da região nas formas de sucos, sorvetes, doces e molhos para carnes bovina, de frango e de peixes. Treze caracteres morfológicos e químicos dos frutos de 24 etnovariedades da Amazônia brasileira, peruana e colombiana foram utilizadas para estimar os coeficientes de correlações fenotípica (rf), genética (rg) e de ambiente (ra) entre pares de caracteres. Na maioria dos casos, as correlações genéticas apresentaram valores superiores aos das fenotípicas e de ambientes, indicando que o ambiente teve pouca influência. Entre os caracteres morfológicos, as dimensões dos frutos são estreitamente relacionadas com o teor de umidade. Não foram observadas correlações entre caracteres morfológicos e químicos que pudessem ser úteis ao melhoramento do cubiu. Entre os caracteres químicos, as correlações entre brix e acidez e açúcares redutores e açúcares totais foram altas e positivas (rg = 0,62 e rg = 0,83), respectivamente. Entre vários caracteres químicos será difícil praticar seleção simultânea sem perda de genótipos. 2020-04-24T15:26:26Z 2020-04-24T15:26:26Z 1999 Artigo https://repositorio.inpa.gov.br/handle/1/13482 10.1590/1809-43921999294511 pt_BR Volume 29, Número 4, Pags. 503-511 Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Brazil http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/br/ application/pdf Acta Amazonica
institution Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia - Repositório Institucional
collection INPA-RI
language pt_BR
topic Orinoco Apple
Solanaceae
Amazonian Fruit
Ethnovarieties
Genotypes
Genetic Improvement
Solanaceae
Hortaliça Amazônica
Etnovariedades
Genótipos
Melhoramento Genético
spellingShingle Orinoco Apple
Solanaceae
Amazonian Fruit
Ethnovarieties
Genotypes
Genetic Improvement
Solanaceae
Hortaliça Amazônica
Etnovariedades
Genótipos
Melhoramento Genético
Silva Filho, Danilo Fernandes da
Correlações fenotípicas, genéticas e ambientais entre descritores Morfológicos e Químicos em frutos de Cubiu (Solanum sessiliflorum Dunal) da Amazônia1
topic_facet Orinoco Apple
Solanaceae
Amazonian Fruit
Ethnovarieties
Genotypes
Genetic Improvement
Solanaceae
Hortaliça Amazônica
Etnovariedades
Genótipos
Melhoramento Genético
description The cubiu (Solanum sessiliflorum Dunal) is a fruiting shrub domesticated by indians in Amazonia, and produces 40 to 100 t/ha of fruit rich in minerals and vitamins. The fruits are traditionally used for juices, ice-creams, sweets and in sauces for meat, chicken and fish. Thirteen chemical and morphological characters of 24 etnovarieties of cubiu from Brazilian, Peruvian and Colombian Amazonia were used to estimate the coefficients of phenotypic (r), genetic (rg) and environmental (rc) correlation between pairs of characters. In most cases, the genetic correlations were higher than the phenotypic and environmental correlations, indicating that the environment had less influence. Among the morphological characters, fruit dimensions were closely correlated with moisture. There were no correlations between morphological and chemical characters that could be useful in cubiu improvement. Among the chemical characters, the correlations between brix and acidity and reducing sugars and total sugars were high and positive (r = 0,62 and rg = 0,83, respectively). Thus, it will be difficult to simultaneously select for these without losing genotypes.
format Artigo
author Silva Filho, Danilo Fernandes da
author2 Andrade, Jerusa de Souza
Clement, Charles Roland
Machado, Francisco Manoares
Noda, Hiroshi
author2Str Andrade, Jerusa de Souza
Clement, Charles Roland
Machado, Francisco Manoares
Noda, Hiroshi
title Correlações fenotípicas, genéticas e ambientais entre descritores Morfológicos e Químicos em frutos de Cubiu (Solanum sessiliflorum Dunal) da Amazônia1
title_short Correlações fenotípicas, genéticas e ambientais entre descritores Morfológicos e Químicos em frutos de Cubiu (Solanum sessiliflorum Dunal) da Amazônia1
title_full Correlações fenotípicas, genéticas e ambientais entre descritores Morfológicos e Químicos em frutos de Cubiu (Solanum sessiliflorum Dunal) da Amazônia1
title_fullStr Correlações fenotípicas, genéticas e ambientais entre descritores Morfológicos e Químicos em frutos de Cubiu (Solanum sessiliflorum Dunal) da Amazônia1
title_full_unstemmed Correlações fenotípicas, genéticas e ambientais entre descritores Morfológicos e Químicos em frutos de Cubiu (Solanum sessiliflorum Dunal) da Amazônia1
title_sort correlações fenotípicas, genéticas e ambientais entre descritores morfológicos e químicos em frutos de cubiu (solanum sessiliflorum dunal) da amazônia1
publisher Acta Amazonica
publishDate 2020
url https://repositorio.inpa.gov.br/handle/1/13482
_version_ 1787142399119589376
score 11.653393