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Monografia
Avaliação bromatológica do capim massai, em diferentes idades de corte
This work was carried out to evaluate the nutritional quality of Megathyrsus maximum cv Massai grass harvested at different cutting ages (15, 25, 35, 45, 55 and 65 days). Using a block desing with four replications. It was observed that the dry matter (DM) contents had a linear growth (P<0.05) wi...
Autor principal: | Furlanetto, Gabriel |
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Grau: | Monografia |
Idioma: | pt_BR |
Publicado em: |
Universidade Federal do Tocantins
2022
|
Assuntos: | |
Acesso em linha: |
http://hdl.handle.net/11612/3617 |
id |
ir-11612-3617 |
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spelling |
ir-11612-36172022-02-22T06:01:20Z Avaliação bromatológica do capim massai, em diferentes idades de corte Furlanetto, Gabriel Ferreira, Ana Cristina Holanda Composição química Matéria seca Megathyrsus Chemical composition Crude protein Dry matter CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::ZOOTECNIA This work was carried out to evaluate the nutritional quality of Megathyrsus maximum cv Massai grass harvested at different cutting ages (15, 25, 35, 45, 55 and 65 days). Using a block desing with four replications. It was observed that the dry matter (DM) contents had a linear growth (P<0.05) with age influence, being the highest value at 65 days with 51.10%. Crude protein (CP) content was negatively influenced by age, reaching 5.56% at 65 days. Results of NDF and FDA did not obtain significant results, but with numerical increase due to the advance of forage age. The NIDN variable obtained a negative decrease, having 5.44% at 15 days, reaching 2.42% at 65 days. The values of ether extract (EE) found had significant differences between the treatments observed, with the highest result at 25 days (1.90%) and the lowest result at 65 days (0.35%). Based on the results obtained, it is concluded that the Massai has better quality around 35 days in the period evaluated. Esse trabalho foi realizado com o objetivo de avaliar a qualidade nutricional do capim Megathyrsus maximum cv Massai colhidos em diferentes idades de corte (15, 25, 35, 45, 55 e 65 dias). Utilizando o delineamento em blocos com quatro repetições. Foi observado que os teores de matéria seca (MS), tiveram um crescimento linear (P<0,05) havendo influência da idade, sendo o maior valor aos 65 dias com 51,10%. O teor de proteína bruta (PB) foi influenciado negativamente pela idade obtendo 5,56 % aos 65 dias. Resultados de FDN e FDA não obtiveram resultados significativos, porém com aumento numérico devido o avanço da idade da forrageira. A variável NIDN obteve um decréscimo negativo, tendo 5,44% aos 15 dias, chegando a 2,42% aos 65 dias. Os valores de extrato etéreo (EE) encontrados, tiveram diferenças significativas entre os tratamentos observados, com maior resultado aos 25 dias (1,90%) e menor resultado aos 65 dias (0,35%). Com base nos resultados obtidos, conclui-se que os o Massai possui melhor qualidade por volta dos 35 dias no período avaliado. 2022-02-21T16:48:52Z 2022-02-21T16:48:52Z 2021-12-06 Monografia FURLANETTO, Gabriel. AVALIAÇÃO BROMATOLÓGICA DO CAPIM MASSAI, EM DIFERENTES IDADES DE CORTE. 2021. 44 f. TCC (Graduação) - Curso de Zootecnia, Universidade Federal do Tocantins, Araguaína, 2021. http://hdl.handle.net/11612/3617 pt_BR Acesso livre application/pdf Universidade Federal do Tocantins Araguaína CURSO::ARAGUAÍNA::PRESENCIAL::BACHARELADO::ZOOTECNIA Araguaína Graduação |
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Repositório Institucional - Universidade Federal do Tocantins - UFT |
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RepositorioUFT |
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This work was carried out to evaluate the nutritional quality of Megathyrsus
maximum cv Massai grass harvested at different cutting ages (15, 25, 35, 45, 55
and 65 days). Using a block desing with four replications. It was observed that
the dry matter (DM) contents had a linear growth (P<0.05) with age influence,
being the highest value at 65 days with 51.10%. Crude protein (CP) content was
negatively influenced by age, reaching 5.56% at 65 days. Results of NDF and
FDA did not obtain significant results, but with numerical increase due to the
advance of forage age. The NIDN variable obtained a negative decrease, having
5.44% at 15 days, reaching 2.42% at 65 days. The values of ether extract (EE)
found had significant differences between the treatments observed, with the
highest result at 25 days (1.90%) and the lowest result at 65 days (0.35%). Based
on the results obtained, it is concluded that the Massai has better quality around
35 days in the period evaluated. |
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