Monografia

Produção de pólen apícola e sua avaliação nutricional, em Araguaína-TO

Beekeeping is still carried out by a very small portion in the North region of the country, because of several factors, among them, the lack of public incentive to exercise the activity, the climate, the lack of adequate management techniques to have a greater colony production of bee products, m...

ver descrição completa

Autor principal: Almeida, Edésio da Silva
Grau: Monografia
Idioma: pt_BR
Publicado em: Universidade Federal do Tocantins 2023
Assuntos:
Acesso em linha: http://hdl.handle.net/11612/5137
id ir-11612-5137
recordtype dspace
spelling ir-11612-51372023-03-19T06:02:28Z Produção de pólen apícola e sua avaliação nutricional, em Araguaína-TO Almeida, Edésio da Silva Rizzardo, Rômulo Augusto Guedes Pólen Produção Avaliação nutricional Apicultura Amazônia Pollen Production Nutritional assessment Beekeeping Amazon CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::ZOOTECNIA Beekeeping is still carried out by a very small portion in the North region of the country, because of several factors, among them, the lack of public incentive to exercise the activity, the climate, the lack of adequate management techniques to have a greater colony production of bee products, mainly honey and other bee products (Pollen, apitoxin jelly and others), which may have an even greater value than honey, as we do not know the real value of their nutritional properties, being foods producing in two of the areas with one of the greatest diversity of flora in the world. . The experiment was conducted at the School of Veterinary Medicine and Animal Science (EMVZ) at the Federal University of Northern Tocantins. being divided into two parts: the first was the evaluation of bee pollen production during the months of April to October 2021, being the months the treatments, totaling seven and six hives the repetitions and the second, evaluation of the bromatological composition of the samples , regarding crude protein (CP), crude fiber (FB), Ethereal Extract ash, total dry matter (DM), total carbohydrates (CHO) and gross energy (EB). Analysis of variance followed by the Scott-Knott cluster test (1974). From the data obtained, the production of bee pollen in the Cerrado Amazon transition region is viable, with average daily pollen productivity ranging from 72.28 g in May to 24.93 g in October. The average honey production in the period was 20.55 kg hive-1. There was no significant difference for lipids, which ranged from 6.67% to 4.04%, but there were variations in CP of 27.42% and 20.38%, in ash contents from 3.55% to 2.23%. There were statistical variations in the levels of total carbohydrates, from 70.01% in October to 59.41% in June. The bee pollen in the region has a considerable amount for commercialization and nutritional quality in its composition, in accordance with current legislation. The only item that fluctuated was the crude fiber in the months of April and October, with a difference of 0.84% and 0.90%, respectively, while for those in the dry season it varied from 11.61% and 8.53%. A apicultura ainda é exercida por uma parcela muito pequena da população na região Norte do país, por causa de vários fatores, entre eles, a falta de incentivo para exercer a atividade, o clima, a falta de técnicas de manejo adequadas para maior produtividade por colônia e diversificação dos produtos apícolas,além do mel (pólen, geleia real,apitoxina e outros), produzindo em dois biomasque figuram entre as maiores diversidade de flora do mundo. O objetivo desse trabalho foi analisar a produção comercial de pólen apícola no ecótono Cerrado Amazônia na produção comercial de pólen apícola e sua avaliação nutricional. O experimento foi conduzido na Escola de Medicina Veterinária e Zootecnia (EMVZ) na Universidade Federal do Norte do Tocantins. sendo dividido em duas partes: a primeira, foi a avaliaçãoda produção de pólen apícola durante os meses de abril a outubro de 2021, sendo os meses os tratamentos, totalizando sete e seis colméias as repetições e a segunda parte, avaliaçãoda composição bromatológica das amostras, quanto àproteína bruta (PB), fibra bruta(FB), Extrato Etéreo cinzas, matéria seca (MS) total, carboidratos (CHO) totaise energia bruta (EB). Análise de variância seguida do teste de agrupamento de Scott-Knott (1974). A partir dos dados obtidos, apresenta viabilidade a produção de pólen apícola na região de transição Cerrado Amazônia, apresentando produtividade diária média de pólenvariando entre 72,28g em maio e 24,93g em outubro.A produção média de mel no período foi de 20,55kgcolméia-1. Não ocorreu diferença significativa para lipídeos que foi de 6,67% a 4,04%, mas ocorreu variações na PB de 27,42% e 20,38%, nos teores de cinzas de 3,55% a 2,23%.Houve variações estatísticas nos teores de carboidratos totais, de 70,01% em outubro, para 59,41% em junho. O pólen apícola da região apresenta quantidade considerável para comercialização e qualidade nutricional na sua composição, estando de acordo com legislação vigente.O único quesito que oscilou foi a fibra bruta nos meses de abril e outubro que ocorrem diferença de 0,84% e 0,90%, respectivamente, já para os do período seco variou de 11,61% e 8,53%. 2023-03-17T16:47:41Z 2023-03-17T16:47:41Z 2022-07-14 Monografia ALMEIDA, Edésio da Silva. Produção de pólen apícola e sua avaliação nutricional, em Araguaína-TO. 2022. 40 f. TCC (Graduação) - Curso de Zootecnia, Universidade Federal do Tocantins, Araguaína, 2022. http://hdl.handle.net/11612/5137 pt_BR Acesso livre application/pdf Universidade Federal do Tocantins Araguaína CURSO::ARAGUAÍNA::PRESENCIAL::BACHARELADO::ZOOTECNIA Araguaína Graduação
institution Repositório Institucional - Universidade Federal do Tocantins - UFT
collection RepositorioUFT
language pt_BR
topic Pólen
Produção
Avaliação nutricional
Apicultura
Amazônia
Pollen
Production
Nutritional assessment
Beekeeping
Amazon
CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::ZOOTECNIA
spellingShingle Pólen
Produção
Avaliação nutricional
Apicultura
Amazônia
Pollen
Production
Nutritional assessment
Beekeeping
Amazon
CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::ZOOTECNIA
Almeida, Edésio da Silva
Produção de pólen apícola e sua avaliação nutricional, em Araguaína-TO
topic_facet Pólen
Produção
Avaliação nutricional
Apicultura
Amazônia
Pollen
Production
Nutritional assessment
Beekeeping
Amazon
CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::ZOOTECNIA
description Beekeeping is still carried out by a very small portion in the North region of the country, because of several factors, among them, the lack of public incentive to exercise the activity, the climate, the lack of adequate management techniques to have a greater colony production of bee products, mainly honey and other bee products (Pollen, apitoxin jelly and others), which may have an even greater value than honey, as we do not know the real value of their nutritional properties, being foods producing in two of the areas with one of the greatest diversity of flora in the world. . The experiment was conducted at the School of Veterinary Medicine and Animal Science (EMVZ) at the Federal University of Northern Tocantins. being divided into two parts: the first was the evaluation of bee pollen production during the months of April to October 2021, being the months the treatments, totaling seven and six hives the repetitions and the second, evaluation of the bromatological composition of the samples , regarding crude protein (CP), crude fiber (FB), Ethereal Extract ash, total dry matter (DM), total carbohydrates (CHO) and gross energy (EB). Analysis of variance followed by the Scott-Knott cluster test (1974). From the data obtained, the production of bee pollen in the Cerrado Amazon transition region is viable, with average daily pollen productivity ranging from 72.28 g in May to 24.93 g in October. The average honey production in the period was 20.55 kg hive-1. There was no significant difference for lipids, which ranged from 6.67% to 4.04%, but there were variations in CP of 27.42% and 20.38%, in ash contents from 3.55% to 2.23%. There were statistical variations in the levels of total carbohydrates, from 70.01% in October to 59.41% in June. The bee pollen in the region has a considerable amount for commercialization and nutritional quality in its composition, in accordance with current legislation. The only item that fluctuated was the crude fiber in the months of April and October, with a difference of 0.84% and 0.90%, respectively, while for those in the dry season it varied from 11.61% and 8.53%.
author_additional Rizzardo, Rômulo Augusto Guedes
author_additionalStr Rizzardo, Rômulo Augusto Guedes
format Monografia
author Almeida, Edésio da Silva
title Produção de pólen apícola e sua avaliação nutricional, em Araguaína-TO
title_short Produção de pólen apícola e sua avaliação nutricional, em Araguaína-TO
title_full Produção de pólen apícola e sua avaliação nutricional, em Araguaína-TO
title_fullStr Produção de pólen apícola e sua avaliação nutricional, em Araguaína-TO
title_full_unstemmed Produção de pólen apícola e sua avaliação nutricional, em Araguaína-TO
title_sort produção de pólen apícola e sua avaliação nutricional, em araguaína-to
publisher Universidade Federal do Tocantins
publishDate 2023
url http://hdl.handle.net/11612/5137
_version_ 1787134910344986624
score 11.755432