Dissertação

Avaliação qualitativa de lesões em carcaças bovinas em frigoríficos de Santarém – PA.

Pre-slaughter management is one of the fundamental points of the beef production chain, inadequate management causes significant quantitative losses. In this sense, a descriptive research with a quantitative approach was carried out, which aimed to evaluate the occurrence of bruises and loss due to...

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Autor principal: PANTOJA, Isonil Silva
Grau: Dissertação
Idioma: pt_BR
Publicado em: Universidade Federal do Oeste do Pará 2022
Assuntos:
Acesso em linha: https://repositorio.ufopa.edu.br/jspui/handle/123456789/683
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spelling ir-123456789-6832022-09-26T14:31:13Z Avaliação qualitativa de lesões em carcaças bovinas em frigoríficos de Santarém – PA. PANTOJA, Isonil Silva SILVA, Alanna do Socorro Lima da http://lattes.cnpq.br/8220754096999776 https://orcid.org/0000-0003-2568-4288 Produção animal Bovinocultura Bem-estar animal Amazônia CNPQ::CIÊNCIAS AGRÁRIAS::AGRONOMIA :: PRODUÇÃO ANIMAL BIODIVERSIDADE, SAÚDE E SUSTENTABILIDADE BIODIVERSIDADE, SAÚDE E SUSTENTABILIDADE Pre-slaughter management is one of the fundamental points of the beef production chain, inadequate management causes significant quantitative losses. In this sense, a descriptive research with a quantitative approach was carried out, which aimed to evaluate the occurrence of bruises and loss due to injuries in bovine carcasses of slaughtered animals subjected to the influence of transport, carried out at four different distances. The study was carried out in a slaughterhouse in the city of Santarém-PA. The location, age of the lesions, intensity in the bovine carcasses were visually evaluated, data regarding the type and state of the trucks that the animals were transported and sex class were also analyzed. A total of 3,003 carcasses were evaluated, of this total, 2121 were males and 882 were females, with 62.90% of the animals coming from the Lower Amazon mesoregion and 37.10% from the western region of Pará. Of the total number of carcasses evaluated, 2,409 (80%) presented lesions of varying degrees, with an incidence of 8,026 bruises, with an average of 2.67 lesions per animal. Transport distances up to 200 km showed higher incidence of recent and grade 1 injuries at distances up to 200 km. Higher frequencies of superficial injuries classified as grade 1 (n=6706) were observed, with a predominance in the hind quarter (86.29), a region with a high concentration of prime cuts such as rump, lizard and sirloin, which had a higher frequency of bruises. Most injuries were classified as recent (98.10%). Male cattle (n=2121) were the group with the highest incidence of lesions in bovine carcasses, sampling of discarded tissues was performed, it was estimated that during the period comprised of the study a total of 6,581,032 kg was discarded, totaling R$ 252,599, 81. It was observed that 94.74% of the animals that arrived at the slaughterhouse-refrigerator were transported by Truck-type trucks, with a higher frequency of regular floors. The results obtained show that transport and pre-slaughter handling are deficient and need to be adapted. CAPES - Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior O manejo pré-abate é um dos pontos fundamentais da cadeia produtiva da carne bovina, o manejo inadequado ocasiona perdas quantitativas significativas. Nesse sentido, foi realizada uma pesquisa descritiva de abordagem quantitativa que objetivou avaliar a ocorrência de hematomas e perda por lesões em carcaças bovinas de animais abatidos submetidos a influência do transporte, realizado em quatro distâncias diferentes. O estudo foi realizado em um abatedouro frigorífico no município de Santarém-PA. Avaliou-se visualmente a localização, idade das lesões, intensidade nas carcaças bovinas, também foi analisado dados referentes ao tipo e estado dos caminhões que os animais foram transportados e classe sexual. Foram avaliadas 3.003 carcaças, deste total, 2121 eram machos e 882 eram fêmeas, sendo 62,90% dos animais provenientes da mesoregião do Baixo Amazonas e 37,10% provenientes da região Oeste do Pará. Do total de carcaças avaliadas, 2.409 (80%) apresentaram lesões de graus variados, foram contabilizados incidência de 8.026 hematomas, com média de 2,67 lesões por animal. A distância de transporte até 200 km apresentaram incidência maiores lesões do tipo recentes e grau 1 em distâncias de até 200 km. Observou-se maiores frequências de lesões superficiais classificadas como grau 1 (n=6706) com predominância no quarto traseiro (86,29) região de grande concentração de cortes nobres como alcatra, lagarto e picanha que obtiveram maior frequência de hematomas. A maioria das lesões foram classificadas como recentes (98,10%). Bovinos machos (n=2121) foram o grupo com maior incidência de lesões nas carcaças bovinas foi realizada amostragem dos tecidos descartados, estimou-se que durante o período compreendido do estudo um total de 6.581,032 kg foi descartado, totalizando R$ 252.599,81. Observou-se que 94,74% dos animais que chegaram no abatedouro-frigorífico foram transportados por caminhões do tipo Truck, sendo encontrado maior frequência de pisos regulares. Os resultados obtidos evidenciam que, o transporte e manejo pré-abate são deficitários e precisam de adequação. 2022-09-26T14:30:22Z 2022-09-26T14:30:22Z 2021-12-18 Dissertation PANTOJA, Isonil Silva. Avaliação qualitativa de lesões em carcaças bovinas em frigoríficos de Santarém – PA. Orientadora: Alanna do Socorro Lima da Silva. 2022. 52 f. Dissertação (Mestrado em Sociedade, Ambiente e Qualidade de Vida) – Programa de Pós-Graduação em Sociedade, Ambiente e Qualidade de Vida, Universidade Federal do Oeste do Pará, Santarém, 2022. Disponível em:https://repositorio.ufopa.edu.br/jspui/handle/123456789/683 Acesso em: https://repositorio.ufopa.edu.br/jspui/handle/123456789/683 pt_BR Acesso Aberto Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 United States http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/us/ application/pdf Universidade Federal do Oeste do Pará BRASIL Programa de Pós-Graduação em Sociedade, Ambiente e Qualidade de Vida UFOPA Centro de Formação Interdisciplinar CAPES - Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior
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description Pre-slaughter management is one of the fundamental points of the beef production chain, inadequate management causes significant quantitative losses. In this sense, a descriptive research with a quantitative approach was carried out, which aimed to evaluate the occurrence of bruises and loss due to injuries in bovine carcasses of slaughtered animals subjected to the influence of transport, carried out at four different distances. The study was carried out in a slaughterhouse in the city of Santarém-PA. The location, age of the lesions, intensity in the bovine carcasses were visually evaluated, data regarding the type and state of the trucks that the animals were transported and sex class were also analyzed. A total of 3,003 carcasses were evaluated, of this total, 2121 were males and 882 were females, with 62.90% of the animals coming from the Lower Amazon mesoregion and 37.10% from the western region of Pará. Of the total number of carcasses evaluated, 2,409 (80%) presented lesions of varying degrees, with an incidence of 8,026 bruises, with an average of 2.67 lesions per animal. Transport distances up to 200 km showed higher incidence of recent and grade 1 injuries at distances up to 200 km. Higher frequencies of superficial injuries classified as grade 1 (n=6706) were observed, with a predominance in the hind quarter (86.29), a region with a high concentration of prime cuts such as rump, lizard and sirloin, which had a higher frequency of bruises. Most injuries were classified as recent (98.10%). Male cattle (n=2121) were the group with the highest incidence of lesions in bovine carcasses, sampling of discarded tissues was performed, it was estimated that during the period comprised of the study a total of 6,581,032 kg was discarded, totaling R$ 252,599, 81. It was observed that 94.74% of the animals that arrived at the slaughterhouse-refrigerator were transported by Truck-type trucks, with a higher frequency of regular floors. The results obtained show that transport and pre-slaughter handling are deficient and need to be adapted.
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