Artigo

Qualidade pós-colheita de cultivares de bananeira do grupo 'maçã', na região de Belém - PA

The present study aimed to characterize the physical and physical-chemical properties and perform sensory evaluation of ripe fruits of three banana cultivars of the subgroup 'Maçã ' at different stages of maturation. Bunches of Caipira, Thap Maeo, and BRS Tropical cultivars were harvested at stage 2...

ver descrição completa

Autor principal: CARVALHO, Ana Vânia
Outros Autores: SECCADIO, Lara Lima, OLIVEIRA JÚNIOR, Moisés Cordeiro Mourão de, NASCIMENTO, Walnice Maria Oliveira do
Grau: Artigo
Idioma: por
Publicado em: Universidade Federal do Pará 2018
Assuntos:
Acesso em linha: http://repositorio.ufpa.br/jspui/handle/2011/9576
http://dx.doi.org/10.1590/S0100-29452011000400007
id ir-2011-9576
recordtype dspace
spelling ir-2011-95762018-03-17T05:23:53Z Qualidade pós-colheita de cultivares de bananeira do grupo 'maçã', na região de Belém - PA Postharvest quality of 'maça' banana cultivars in Belém region - PA CARVALHO, Ana Vânia SECCADIO, Lara Lima OLIVEIRA JÚNIOR, Moisés Cordeiro Mourão de NASCIMENTO, Walnice Maria Oliveira do Banana Musa spp Bananeira - Estádio de maturação Bananeira - Caracterização físico-química Bananeira - Análise sensorial CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS The present study aimed to characterize the physical and physical-chemical properties and perform sensory evaluation of ripe fruits of three banana cultivars of the subgroup 'Maçã ' at different stages of maturation. Bunches of Caipira, Thap Maeo, and BRS Tropical cultivars were harvested at stage 2 of color peel (green-mature) and stored at room temperature. They were evaluated at color peel stages 2, 3, 5, 7 with respect to length and diameter of the fruits. The following properties of the pulp were investigated: firmness, pH, soluble solids, titratable acidity and sugar concentration (reduced, not reduced and total). Fully ripe fruits were also analyzed regarding the sensory acceptance through the attributes aroma, pulp color, texture, and flavor of fruit. As the ripening progressed, acidity, soluble solids and sugars increased, factors responsible for the fruit flavor, as well as the decrease in fruit firmness and the pH reduction were observed for all cultivars. With respect to sensory analysis, the Tropical and Thap Maeo cultivars presented the highest average scores for all sensory attributes evaluated. O presente trabalho teve por objetivo realizar a caracterização física e físico-química de três cultivares de bananeira do subgrupo 'Maçã', em diferentes estádios de maturação, bem como a avaliação sensorial dos frutos maduros. Os cachos de banana das cultivares Caipira, Thap Maeo e BRS Tropical foram colhidos no estádio 2 de coloração da casca (verde-maduro) e armazenados sob condição ambiente, sendo avaliados com relação ao comprimento e diâmetro dos frutos, firmeza, pH, sólidos solúveis, acidez titulável, açúcares redutores, não redutores e totais da polpa neste mesmo estádio, e à medida que atingiam os graus 3; 5 e 7 de coloração da casca. Os frutos completamente maduros foram ainda analisados quanto à aceitação sensorial, por meio dos atributos aroma, cor da polpa, textura e sabor dos frutos. Durante o período de maturação das bananas, observaram-se, para todas as cultivares avaliadas, aumento da acidez, sólidos solúveis e açúcares, fatores responsáveis pelo aroma e sabor da fruta. Verificou-se também redução na firmeza dos frutos com o amadurecimento e redução do pH para as cultivares estudadas. Com relação à análise sensorial, destacaram-se as cultivares Tropical e Thap Maeo, com as maiores notas médias para todos os atributos sensoriais analisados. 2018-03-16T11:57:28Z 2018-03-16T11:57:28Z 2011-12 Artigo de Periódico CARVALHO, Ana Vânia et al. Qualidade pós-colheita de cultivares de bananeira do grupo 'maçã', na região de Belém - PA. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal, v. 33, n. 4, p. 1095-1102, dez. 2011. Disponível em: <http://repositorio.ufpa.br/jspui/handle/2011/9576>. Acesso em:. 0100-2945 http://repositorio.ufpa.br/jspui/handle/2011/9576 http://dx.doi.org/10.1590/S0100-29452011000400007 por Revista Brasileira de Fruticultura Acesso Aberto application/pdf Universidade Federal do Pará Brasil UFPA http://www.scielo.br/pdf/rbf/v33n4/v33n4a07.pdf
institution Repositório Institucional - Universidade Federal do Pará
collection RI-UFPA
language por
topic Banana
Musa spp
Bananeira - Estádio de maturação
Bananeira - Caracterização físico-química
Bananeira - Análise sensorial
CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS
spellingShingle Banana
Musa spp
Bananeira - Estádio de maturação
Bananeira - Caracterização físico-química
Bananeira - Análise sensorial
CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS
CARVALHO, Ana Vânia
Qualidade pós-colheita de cultivares de bananeira do grupo 'maçã', na região de Belém - PA
topic_facet Banana
Musa spp
Bananeira - Estádio de maturação
Bananeira - Caracterização físico-química
Bananeira - Análise sensorial
CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS
description The present study aimed to characterize the physical and physical-chemical properties and perform sensory evaluation of ripe fruits of three banana cultivars of the subgroup 'Maçã ' at different stages of maturation. Bunches of Caipira, Thap Maeo, and BRS Tropical cultivars were harvested at stage 2 of color peel (green-mature) and stored at room temperature. They were evaluated at color peel stages 2, 3, 5, 7 with respect to length and diameter of the fruits. The following properties of the pulp were investigated: firmness, pH, soluble solids, titratable acidity and sugar concentration (reduced, not reduced and total). Fully ripe fruits were also analyzed regarding the sensory acceptance through the attributes aroma, pulp color, texture, and flavor of fruit. As the ripening progressed, acidity, soluble solids and sugars increased, factors responsible for the fruit flavor, as well as the decrease in fruit firmness and the pH reduction were observed for all cultivars. With respect to sensory analysis, the Tropical and Thap Maeo cultivars presented the highest average scores for all sensory attributes evaluated.
format Artigo
author CARVALHO, Ana Vânia
author2 SECCADIO, Lara Lima
OLIVEIRA JÚNIOR, Moisés Cordeiro Mourão de
NASCIMENTO, Walnice Maria Oliveira do
author2Str SECCADIO, Lara Lima
OLIVEIRA JÚNIOR, Moisés Cordeiro Mourão de
NASCIMENTO, Walnice Maria Oliveira do
title Qualidade pós-colheita de cultivares de bananeira do grupo 'maçã', na região de Belém - PA
title_short Qualidade pós-colheita de cultivares de bananeira do grupo 'maçã', na região de Belém - PA
title_full Qualidade pós-colheita de cultivares de bananeira do grupo 'maçã', na região de Belém - PA
title_fullStr Qualidade pós-colheita de cultivares de bananeira do grupo 'maçã', na região de Belém - PA
title_full_unstemmed Qualidade pós-colheita de cultivares de bananeira do grupo 'maçã', na região de Belém - PA
title_sort qualidade pós-colheita de cultivares de bananeira do grupo 'maçã', na região de belém - pa
publisher Universidade Federal do Pará
publishDate 2018
url http://repositorio.ufpa.br/jspui/handle/2011/9576
http://dx.doi.org/10.1590/S0100-29452011000400007
_version_ 1832603048623472640
score 11.755432