Trabalho de Conclusão de Curso - Graduação

A cozinha paraense no boom gomífero: uma análise sobre os Hábitos alimentares em Belém (1870-1900)

This work analyzes the eating habits in Belém in the second half of the 19th century, from the perspective of food as a culture. In which, specifically, the objective is to identify the mestizo cuisine in the emergence of restaurants; describe how regional food was consumed and point out the differe...

ver descrição completa

Autor principal: SILVA, Layse Fernanda Azevedo
Grau: Trabalho de Conclusão de Curso - Graduação
Publicado em: 2022
Assuntos:
Acesso em linha: https://bdm.ufpa.br:8443/jspui/handle/prefix/4595
id oai:https:--bdm.ufpa.br:8443:prefix-4595
recordtype dspace
spelling oai:https:--bdm.ufpa.br:8443:prefix-45952022-10-20T03:05:56Z A cozinha paraense no boom gomífero: uma análise sobre os Hábitos alimentares em Belém (1870-1900) SILVA, Layse Fernanda Azevedo MACÊDO, Sidiana da Consolação Ferreira de http://lattes.cnpq.br/4202561791565993 https://orcid.org/0000-0002-1481-9274 História da alimentação Cozinha paraense Belém Século XIX History of food Paraense cuisine XIX Century CNPQ::CIENCIAS HUMANAS::HISTORIA::HISTORIA DO BRASIL::HISTORIA REGIONAL DO BRASIL This work analyzes the eating habits in Belém in the second half of the 19th century, from the perspective of food as a culture. In which, specifically, the objective is to identify the mestizo cuisine in the emergence of restaurants; describe how regional food was consumed and point out the different foods, subjects and establishments in the city of Belém. The sources are from newspapers dating from the end of the 19th century, between 1870-1900, which confirm the heyday of the rubber economy. Therefore, if Belém was in constant transformation in the second half of the 20th century, XIX due to the transformations that the rubber economy caused in the urban scene of Belém, the eating habits of this society followed this process of changes? If food is culture, how do the eating habits of this society reflect the changes that have taken place in the city of Belém? Restaurants emerged in this period following the model of refinement and modernity, in which the mestizo cuisine is identified in their menus, with regional, local and international dishes, and regional food, such as tucupi. The consumption of regional fish, turtle, tacacá, porridge, maniçoba and the consumption of açaí will also be analyzed, which allows me to visualize the different subjects in the world of food. Este trabalho analisa os hábitos alimentares em Belém na segunda metade do século XIX, sob a perspectiva da alimentação enquanto cultura. Em que, especificamente objetiva-se identificar a cozinha mestiça nos surgimento dos restaurantes; descrever de que maneira o alimento regional era consumido e apontar os diferentes alimentos, sujeitos e estabelecimentos da cidade de Belém. As fontes são dos jornais que datam o final do século XIX entre 1870-1900, que confira o apogeu da economia gomífera. Assim sendo, se Belém estava em constante transformação na segunda metade do séc. XIX devido às transformações que a economia da borracha ocasionou no cenário urbano de Belém, os hábitos alimentares dessa sociedade acompanhou essa processo de mudanças? Se comida é cultura, de que forma os hábitos alimentares dessa sociedade refletem as transformações ocorridas na cidade de Belém? Os restaurantes surgem neste período seguindo o modelo de requinte e modernidade, em que se identifica em seus cardápios a cozinha mestiça, com pratos regionais, locais e internacionais, e o alimento regional, como o tucupi. Serão analisados também o consumo de peixes regionais, da tartaruga, tacacá, mingau, maniçoba e o consumo do açaí, que me permite visualizar os variados sujeitos no mundo da alimentação. 2022-10-19T13:34:21Z 2022-10-19T13:34:21Z 2022-01-25 Trabalho de Conclusão de Curso - Graduação SILVA, Layse Fernanda Azevedo. A cozinha paraense no boom gomífero: uma análise sobre os Hábitos alimentares em Belém (1870-1900). Orientadora: Sidiana da Consolação Ferreira de Macêdo. 2022. 71 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Licenciatura em História) – Campus Universitário de Ananindeua, Universidade Federal do Pará, Ananindeua, 2022. Disponível em: https://bdm.ufpa.br:8443/jspui/handle/prefix/4595. Acesso em:. https://bdm.ufpa.br:8443/jspui/handle/prefix/4595 Acesso Aberto Disponível na internet via Sagitta
institution Biblioteca Digital de Monografias - UFPA
collection MonografiaUFPA
topic História da alimentação
Cozinha paraense
Belém
Século XIX
History of food
Paraense cuisine
XIX Century
CNPQ::CIENCIAS HUMANAS::HISTORIA::HISTORIA DO BRASIL::HISTORIA REGIONAL DO BRASIL
spellingShingle História da alimentação
Cozinha paraense
Belém
Século XIX
History of food
Paraense cuisine
XIX Century
CNPQ::CIENCIAS HUMANAS::HISTORIA::HISTORIA DO BRASIL::HISTORIA REGIONAL DO BRASIL
SILVA, Layse Fernanda Azevedo
A cozinha paraense no boom gomífero: uma análise sobre os Hábitos alimentares em Belém (1870-1900)
topic_facet História da alimentação
Cozinha paraense
Belém
Século XIX
History of food
Paraense cuisine
XIX Century
CNPQ::CIENCIAS HUMANAS::HISTORIA::HISTORIA DO BRASIL::HISTORIA REGIONAL DO BRASIL
description This work analyzes the eating habits in Belém in the second half of the 19th century, from the perspective of food as a culture. In which, specifically, the objective is to identify the mestizo cuisine in the emergence of restaurants; describe how regional food was consumed and point out the different foods, subjects and establishments in the city of Belém. The sources are from newspapers dating from the end of the 19th century, between 1870-1900, which confirm the heyday of the rubber economy. Therefore, if Belém was in constant transformation in the second half of the 20th century, XIX due to the transformations that the rubber economy caused in the urban scene of Belém, the eating habits of this society followed this process of changes? If food is culture, how do the eating habits of this society reflect the changes that have taken place in the city of Belém? Restaurants emerged in this period following the model of refinement and modernity, in which the mestizo cuisine is identified in their menus, with regional, local and international dishes, and regional food, such as tucupi. The consumption of regional fish, turtle, tacacá, porridge, maniçoba and the consumption of açaí will also be analyzed, which allows me to visualize the different subjects in the world of food.
author_additional MACÊDO, Sidiana da Consolação Ferreira de
author_additionalStr MACÊDO, Sidiana da Consolação Ferreira de
format Trabalho de Conclusão de Curso - Graduação
author SILVA, Layse Fernanda Azevedo
title A cozinha paraense no boom gomífero: uma análise sobre os Hábitos alimentares em Belém (1870-1900)
title_short A cozinha paraense no boom gomífero: uma análise sobre os Hábitos alimentares em Belém (1870-1900)
title_full A cozinha paraense no boom gomífero: uma análise sobre os Hábitos alimentares em Belém (1870-1900)
title_fullStr A cozinha paraense no boom gomífero: uma análise sobre os Hábitos alimentares em Belém (1870-1900)
title_full_unstemmed A cozinha paraense no boom gomífero: uma análise sobre os Hábitos alimentares em Belém (1870-1900)
title_sort cozinha paraense no boom gomífero: uma análise sobre os hábitos alimentares em belém (1870-1900)
publishDate 2022
url https://bdm.ufpa.br:8443/jspui/handle/prefix/4595
_version_ 1787155319570300928
score 11.753735