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Trabalho de Conclusão de Curso
Síntese de nanopartículas de prata mediada por extratos aquosos de myrciaria dubia (camu-camu)
In recent years, the development of efficient Green Chemistry methods for the synthesis of metallic nanoparticles has become a major focus for researchers as well as the characterization of the materials produced. This work aimed at the study and production of silver nanoparticles synthesized by...
Autor principal: | Guedes, Jhennifer Nalissa Martins |
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Grau: | Trabalho de Conclusão de Curso |
Idioma: | por |
Publicado em: |
Brasil
2019
|
Assuntos: | |
Acesso em linha: |
http://riu.ufam.edu.br/handle/prefix/5664 |
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oai:localhost:prefix-56642019-08-09T18:50:03Z Síntese de nanopartículas de prata mediada por extratos aquosos de myrciaria dubia (camu-camu) Guedes, Jhennifer Nalissa Martins Perotti, Gustavo Frigi http://lattes.cnpq.br/1958400799184489 Souza, Elson Almeida de http://lattes.cnpq.br/2722966563117069 Trindade, Wanderson Gonçalves http://lattes.cnpq.br/9255404102992255 Coloides Estabilidade de coloides Nanotecnologia Rotas sintéticas alternativas Extratos vegetais CIÊNCIAS EXATAS E DA TERRA: QUÍMICA Metais preciosos Nanopartículas Camu-camu In recent years, the development of efficient Green Chemistry methods for the synthesis of metallic nanoparticles has become a major focus for researchers as well as the characterization of the materials produced. This work aimed at the study and production of silver nanoparticles synthesized by reduction of plant extract without the addition of any other constituent for its stabilization in the reaction medium. In this study the methods of synthesis mediated by the reduction of silver ions by ascorbic acid and other biomolecules present in the vegetal extract of camu-camu fruit (Myrciaria dubia) were analyzed, seeking their reproducibility regarding the synthesis conditions used. Colloidal silver nanoparticle dispersions were obtained by varying the synthesis conditions such as reaction time, reagent concentration and temperature, and the progress of the reaction was monitored by the results of UV-visible spectroscopy. The study showed that the extract of camu-camu as a reducing agent is feasible for the reduction of silver ions for the synthesis of nanoparticles in aqueous medium, so that at different concentrations and temperatures the reaction is directly influenced, and the extract, in high concentrations, can decrease the reaction kinetics, causing a decrease in the rate of particle formation. Additionally there is a reduction in the maximum absorbance detected progressively when the temperature of the reaction medium rises, making its extract reduction capacity smaller due to degradation of the biomolecules. Nos últimos anos, o desenvolvimento de métodos de Química Verde eficientes para a síntese de nanopartículas metálicas tornou-se um grande foco para pesquisadores bem como a caracterização dos materiais produzidos. Este trabalho objetivou o estudo e produção das nanopartículas de prata sintetizadas por redução de extrato vegetal sem a adição de qualquer outro constituinte para sua estabilização no meio reacional. Nesse estudo foram analisados os métodos de síntese mediados pela redução dos íons prata por ácido ascórbico e outras biomoléculas presente no extrato vegetal do fruto camu-camu (Myrciaria dubia), buscando sua reprodutibilidade quanto às condições de síntese utilizadas. Foram obtidas dispersões coloidais de nanopartículas de prata variando as condições de síntese como tempo de reação, concentração de reagentes e temperatura, e foi acompanhado o progresso da reação através dos resultados da espectroscopia UV-visível. O estudo mostrou que o extrato de camu-camu, como agente redutor, é viável para a redução dos íons prata para síntese de nanopartículas em meio aquoso, de modo que em diferentes concentrações e temperaturas a reação é diretamente influenciada, podendo o extrato, em concentrações elevadas diminuir a cinética de reação, ocasionando decréscimo na taxa de formação das partículas. Adicionalmente há uma redução na absorbância máxima detectada de maneira progressiva quando se eleva a temperatura do meio de reação, tornando sua capacidade de redução do extrato menor em virtude da degradação das biomoléculas. 1 Não 2019-08-09T18:48:48Z 2019-08-10 2019-08-09T18:48:48Z 2019-07-10 Trabalho de Conclusão de Curso GUEDES, Jhennifer Nalissa Martins. Síntese de nanopartículas de prata mediada por extratos aquosos de myrciaria dubia (camu-camu).2019. 32 f. Trabalho de conclusão de curso de graduação (Química Industrial) - Universidade Federal do Amazonas, Itacoatiara-AM, 2019. http://riu.ufam.edu.br/handle/prefix/5664 por Acesso Aberto Brasil Instituto de Ciências Exatas e Tecnologia Itacoatiara Química Industrial - Bacharelado - Itacoatiara |
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Repositório Institucional - Universidade Federal do Amazonas |
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In recent years, the development of efficient Green Chemistry methods
for the synthesis of metallic nanoparticles has become a major focus for
researchers as well as the characterization of the materials produced. This work
aimed at the study and production of silver nanoparticles synthesized by
reduction of plant extract without the addition of any other constituent for its
stabilization in the reaction medium. In this study the methods of synthesis
mediated by the reduction of silver ions by ascorbic acid and other biomolecules
present in the vegetal extract of camu-camu fruit (Myrciaria dubia) were
analyzed, seeking their reproducibility regarding the synthesis conditions used.
Colloidal silver nanoparticle dispersions were obtained by varying the synthesis
conditions such as reaction time, reagent concentration and temperature, and
the progress of the reaction was monitored by the results of UV-visible
spectroscopy. The study showed that the extract of camu-camu as a reducing
agent is feasible for the reduction of silver ions for the synthesis of
nanoparticles in aqueous medium, so that at different concentrations and
temperatures the reaction is directly influenced, and the extract, in high
concentrations, can decrease the reaction kinetics, causing a decrease in the
rate of particle formation. Additionally there is a reduction in the maximum
absorbance detected progressively when the temperature of the reaction
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