Trabalho de Conclusão de Curso

Prospeccção fitoquímica e atividade antioxidante do extrato bruto e frações de Piper marginatum

The Piperaceae family belongs to the order Piperales and has five genera, namely: Verhuellia, Zippelia, Manekia, Piper, and Peperomia. The genus Piper has approximately 1000 species, and many of them have pharmacological properties. The species Piper marginatum is known for its use as an analgesic,...

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Autor principal: Silva, Roosalyn Santos da
Grau: Trabalho de Conclusão de Curso
Idioma: por
Publicado em: Brasil 2021
Assuntos:
Acesso em linha: http://riu.ufam.edu.br/handle/prefix/5949
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spelling oai:localhost:prefix-59492021-12-01T04:54:01Z Prospeccção fitoquímica e atividade antioxidante do extrato bruto e frações de Piper marginatum Silva, Roosalyn Santos da Hattori, Renata Takeara http://lattes.cnpq.br/0659464190667878 Guimarães, Anderson Cavalcante http://lattes.cnpq.br/0662433264074199 Trindade, Wanderson Gonçalves http://lattes.cnpq.br/9255404102992255 https://orcid.org/0000-0003-0918-1728 Roosalyn Santos Produtos naturais Propriedades biológicas Antioxidante Radicais livres CIÊNCIAS DA SAÚDE: FARMÁCIA Óleos essenciais Piper marginatum Prospecção fitoquímica Atividade antioxidante The Piperaceae family belongs to the order Piperales and has five genera, namely: Verhuellia, Zippelia, Manekia, Piper, and Peperomia. The genus Piper has approximately 1000 species, and many of them have pharmacological properties. The species Piper marginatum is known for its use as an analgesic, anti-inflammatory, and hemostatic in popular medicine and for having many biological activities evidenced, such as fungicide, larvicide, and cercaricide besides the antioxidant activity of its essential oils. Free radicals are molecules or part of molecules that have one or more unpaired electrons and are the cause of many diseases such as cancer, Alzheimer's, and Parkinson's, besides the natural aging process that affect all kinds of people indiscriminately, increasing the number of researches aiming to find ways to prevent these diseases. Antioxidants are molecules capable of stabilizing free radicals, by donating electrons, preventing the propagation of the reactions that originate them. The present work aimed to characterize the chemical profile and to evaluate the antioxidant activity of the crude extract and fractions of Piper marginatum through tube chromatic assay, thin-layer chromatography, and DPPH radical inhibition. The phytochemical prospection of the crude extract and fractions of Piper marginatum demonstrated the presence of substances such as phenolic compounds, flavones, flavonols, flavanones, terpenes, xanthones, and catechins. The test carried out in TLC to evaluate the antioxidant activity showed positive results for the crude extract and fractions of Piper marginatum, the quantitative antioxidant test showed better findings for fractions in ethyl acetate, n-butyl alcohol, and hydroalcoholic with IC50 values of 29. 97, 32.93, and 42.70 µg/mL accordingly, this activity may be associated with substances identified in the phytochemical prospection tests. These results can serve as a basis for the research and development of products with diverse application areas. A família Piperaceae pertence à ordem Piperales e possui cinco gêneros, a saber: Verhuellia, Zippelia, Manekia, Piper e Peperomia. O gênero Piper possui aproximadamente 1000 espécies e muitas delas apresentam propriedades farmacológicas. A espécie Piper marginatum é conhecida por seu uso como analgésico, antiinflamatório e hemostático na medicina popular e por possuir muitas atividades biológicas evidenciadas, tais como: fungicida, larvicida e cercaricida além da atividade antioxidante de seus óleos essenciais. Os radicais livres são moléculas ou parte de moléculas que possuem um ou mais elétrons desemparelhados e são causadores de muitas doenças como o câncer, Mal de Alzheimer e Parkinson, além do processo natural de envelhecimento que afetam indiscriminadamente todos os tipos de pessoas, aumentando o número de pesquisas com a finalidade de buscar formas de prevenção dessas doenças. Os antioxidantes são capazes de estabilizar os radicais livres, pela doação de elétrons, impedindo a propagação das reações que os originam. O presente trabalho objetivou caracterizar o perfil químico e avaliar a atividade antioxidante do extrato bruto e frações de Piper marginatum através de reações cromáticas em tubos, cromatografia em camada delgada e inibição do radical DPPH. A prospecção fitoquímica do extrato bruto e frações de Piper marginatum demonstrou a presença de substâncias como compostos fenólicos, flavonas, flavonois, flavanonas, terpenos, xantonas e catequinas. O ensaio realizado em CCD para avaliar a atividade antioxidante apresentou resultados positivos para o extrato bruto e frações de Piper marginatum, já o ensaio antioxidante quantitativo demonstrou melhores resultados para as frações em acetato de etila, butanol e hidrooalcoolica, com valores de IC50 de 29,97, 32,93 e 42,70 µg/mL respectivamente, esta atividade pode estar associadas as substâncias identificadas nos ensaios da prospecção fitoquímica. Estes resultados podem servir como base para pesquisa e desenvolvimento de produtos com diversas áreas de aplicação. 3 Sim 2021-08-15T16:56:24Z 2021-12-03 2021-08-15T16:56:24Z 2021-06-23 Trabalho de Conclusão de Curso http://riu.ufam.edu.br/handle/prefix/5949 por AGBOR, G. A.; AKINFIRESOYE, L.; SORTINO, J.; JOHNSON, R.; VINSON, J. A. Piper species protect cardiac, hepatic and renal antioxidant status of atherogenic diet fed hamsters. Food Chemistry. 134, 1354 – 1359, 2012. AHMAD, A.; HUSAIN, A.; MUJEEB, M.; KHAN, S. A.; ALHADRAMI, H. A. 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institution Repositório Institucional - Universidade Federal do Amazonas
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Antioxidante
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CIÊNCIAS DA SAÚDE: FARMÁCIA
Óleos essenciais
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Atividade antioxidante
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description The Piperaceae family belongs to the order Piperales and has five genera, namely: Verhuellia, Zippelia, Manekia, Piper, and Peperomia. The genus Piper has approximately 1000 species, and many of them have pharmacological properties. The species Piper marginatum is known for its use as an analgesic, anti-inflammatory, and hemostatic in popular medicine and for having many biological activities evidenced, such as fungicide, larvicide, and cercaricide besides the antioxidant activity of its essential oils. Free radicals are molecules or part of molecules that have one or more unpaired electrons and are the cause of many diseases such as cancer, Alzheimer's, and Parkinson's, besides the natural aging process that affect all kinds of people indiscriminately, increasing the number of researches aiming to find ways to prevent these diseases. Antioxidants are molecules capable of stabilizing free radicals, by donating electrons, preventing the propagation of the reactions that originate them. The present work aimed to characterize the chemical profile and to evaluate the antioxidant activity of the crude extract and fractions of Piper marginatum through tube chromatic assay, thin-layer chromatography, and DPPH radical inhibition. The phytochemical prospection of the crude extract and fractions of Piper marginatum demonstrated the presence of substances such as phenolic compounds, flavones, flavonols, flavanones, terpenes, xanthones, and catechins. The test carried out in TLC to evaluate the antioxidant activity showed positive results for the crude extract and fractions of Piper marginatum, the quantitative antioxidant test showed better findings for fractions in ethyl acetate, n-butyl alcohol, and hydroalcoholic with IC50 values of 29. 97, 32.93, and 42.70 µg/mL accordingly, this activity may be associated with substances identified in the phytochemical prospection tests. These results can serve as a basis for the research and development of products with diverse application areas.
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