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Capítulo de Livro
Características quimico-bromatológicas da silagem com níveis crescentes de subproduto da agroindústria do cupuaçu
The objective was study to evaluate the nutritional gain of Pennisetum purpureum schum silage with inclusion of 0, 15, 30, 50% cupuaçu kernel. For the production of the silage, grass and cupuaçu kernel, previously dry and crushed, were used. After 60 days the silos were opened, a sample was taken fo...
Autor principal: | FREITAS, Deryk Woryk Ramos |
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Outros Autores: | SOUZA, André Filipe Diniz de, SILVA, Thaíse Leite, AMARAL JÚNIOR, João Maria do, LIMA, Alyne Cristina Sodré |
Grau: | Capítulo de Livro |
Idioma: | por |
Publicado em: |
Instituto Federal do Amapá
2021
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Assuntos: | |
Acesso em linha: |
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oai:repositorio.ifap.edu.br:prefix-4302021-08-31T01:35:23Z Características quimico-bromatológicas da silagem com níveis crescentes de subproduto da agroindústria do cupuaçu FREITAS, Deryk Woryk Ramos SOUZA, André Filipe Diniz de SILVA, Thaíse Leite AMARAL JÚNIOR, João Maria do LIMA, Alyne Cristina Sodré KRAHL, Gustavo http://lattes.cnpq.br/3888640015258433 Amazônia. Amêndoa de cupuaçu. Subproduto da agroindústria. CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS The objective was study to evaluate the nutritional gain of Pennisetum purpureum schum silage with inclusion of 0, 15, 30, 50% cupuaçu kernel. For the production of the silage, grass and cupuaçu kernel, previously dry and crushed, were used. After 60 days the silos were opened, a sample was taken for each treatment to determine the dry matter (DM), crude protein (CP), neutral detergent fiber (NDF), ethereal extract (EE) and mineral matter (MM). The level of EE was above the limit value for good digestion of ruminants, indicating the partial supply of this volumous for animals of high energy demand. Further studies should be carried out to consolidate the supply of elephant grass silage with the addition of by-products from the cupuaçu agribusiness. Objetivou-se avaliar o ganho nutricional da silagem de Pennisetum purpureum schum com inclusão de amêndoa de cupuaçu 0, 15, 30, 50%. Para a produção da silagem utilizou-se capim e amêndoa de cupuaçu, previamente seca e triturada. Após 60 dias os silos foram abertos, retirado uma amostra para cada tratamento, para determinar os teores de matéria seca (MS), proteína bruta (PB), fibra em detergente neutro (FDN), extrato etéreo (EE) e matéria mineral (MM). O nível de EE ficou acima do valor considerado limite para boa digestão dos ruminantes, sendo indicado o fornecimento parcial deste volumoso para animais de alta exigência de energia. Mais estudos devem ser realizados para consolidação do fornecimento da silagem de capim-elefante com adição de subprodutos da agroindústria do cupuaçu. Instituto Federal do Amapá 2021-08-31T01:35:23Z 2021-08-31 2021-08-31T01:35:23Z 2020-04-04 Capítulo de Livro FREITAS, Deryk Woryk Ramos et al. Características quimico-bromatológicas da silagem com níveis crescentes de subproduto da agroindústria do cupuaçu. In: KRAHL, Gustavo. Estudos em zootecnia e ciência animal 2. Ponta Grossa, Atena, 2020. p. 23-27. 978-65-570-6012-4 http://repositorio.ifap.edu.br:8080/jspui/handle/prefix/430 por Acesso Aberto Atribuição-NãoComercial-SemDerivados 3.0 Brasil http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/br/ Instituto Federal do Amapá Brasil IFAP |
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Repositório Institucional - Instituto Federal do Amapá |
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each treatment to determine the dry matter (DM), crude protein (CP), neutral detergent fiber (NDF), ethereal extract (EE) and mineral matter (MM). The level of EE was above the limit value for good digestion of ruminants, indicating the partial supply of this volumous for animals of high energy demand. Further studies should be carried out to consolidate the supply of elephant grass silage with the addition of by-products from the cupuaçu agribusiness. |
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