Artigo

Açaí como fonte de ferro: mito ou realidade?

Considering that there is little information about nutritional components of Açai, the iron content in Açai "wine" was determined by Instrumental Neutron Activation Analysis technique. Açaí samples from Pará state, as well as Anamã, Codajas, Tabatinga, Benjamin Constant, Parintins and Barcelos count...

ver descrição completa

Autor principal: Yuyama, Lucia Kiyoko Ozaki
Outros Autores: Aguiar, Jaime Paiva Lopes, Silva Filho, Danilo Fernandes da, Fávaro, Déborah Inês Teixeira, Vasconcellos, Marina Beatriz Agostini
Grau: Artigo
Idioma: pt_BR
Publicado em: Acta Amazonica 2020
Assuntos:
Acesso em linha: https://repositorio.inpa.gov.br/handle/1/13040
id oai:repositorio:1-13040
recordtype dspace
spelling oai:repositorio:1-13040 Açaí como fonte de ferro: mito ou realidade? Açaí as an iron source: myth or reality? Yuyama, Lucia Kiyoko Ozaki Aguiar, Jaime Paiva Lopes Silva Filho, Danilo Fernandes da Yuyama, Lucia Kiyoko Ozaki Fávaro, Déborah Inês Teixeira Vasconcellos, Marina Beatriz Agostini Açaí Iron And Neutron Activation Analysis Açaí Ferro Ativação Neutrônica Instrumental Considering that there is little information about nutritional components of Açai, the iron content in Açai "wine" was determined by Instrumental Neutron Activation Analysis technique. Açaí samples from Pará state, as well as Anamã, Codajas, Tabatinga, Benjamin Constant, Parintins and Barcelos counties, of Amazon state were analyzed. According to the findings, it was observed that the mean weight of the fruit ranged from 0.83g to 2.04g and the seeds from 0.59g to 1.38 ± 0.13g . It was observed a low iron content with concentrations that range from 289.8 ± 37.8 μg to 1093.5 ± 22.0 μg%, showing that açaí, as an iron source, is rather poor. Considerando-se que pouco se conhece sobre os constituintes nutricionais do açaí, determinou-se o teor de ferro no "vinho" pela técnica de Análise por Ativação com Nêutrons Instrumental. Foram analisadas amostras de açaí provenientes do Pará, assim como dos municípios de Anamã, Codajas, Tabatinga, Benjamin Constant, Parintins e Barcelos, AM. De acordo com os resultados obtidos, verificou-se que o peso médio dos frutos variaram de 0,83g a 2,04g e semente de 0,59g a 1,38 ± 0,13g. Verificou-se baixos teores de ferro com concentrações variando de 289,8 ± 37,8 μg a 1093,5 ± 22,0pg%, demonstrando que o açaí como fonte de ferro é pouco expressivo. 2020-04-24T15:13:43Z 2020-04-24T15:13:43Z 2002 Artigo https://repositorio.inpa.gov.br/handle/1/13040 10.1590/1809-43922002323525 pt_BR Volume 32, Número 3, Pags. 521-521 Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Brazil http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/br/ application/pdf Acta Amazonica
institution Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia - Repositório Institucional
collection INPA-RI
language pt_BR
topic Açaí
Iron And Neutron Activation Analysis
Açaí
Ferro
Ativação Neutrônica Instrumental
spellingShingle Açaí
Iron And Neutron Activation Analysis
Açaí
Ferro
Ativação Neutrônica Instrumental
Yuyama, Lucia Kiyoko Ozaki
Açaí como fonte de ferro: mito ou realidade?
topic_facet Açaí
Iron And Neutron Activation Analysis
Açaí
Ferro
Ativação Neutrônica Instrumental
description Considering that there is little information about nutritional components of Açai, the iron content in Açai "wine" was determined by Instrumental Neutron Activation Analysis technique. Açaí samples from Pará state, as well as Anamã, Codajas, Tabatinga, Benjamin Constant, Parintins and Barcelos counties, of Amazon state were analyzed. According to the findings, it was observed that the mean weight of the fruit ranged from 0.83g to 2.04g and the seeds from 0.59g to 1.38 ± 0.13g . It was observed a low iron content with concentrations that range from 289.8 ± 37.8 μg to 1093.5 ± 22.0 μg%, showing that açaí, as an iron source, is rather poor.
format Artigo
author Yuyama, Lucia Kiyoko Ozaki
author2 Aguiar, Jaime Paiva Lopes
Silva Filho, Danilo Fernandes da
Yuyama, Lucia Kiyoko Ozaki
Fávaro, Déborah Inês Teixeira
Vasconcellos, Marina Beatriz Agostini
author2Str Aguiar, Jaime Paiva Lopes
Silva Filho, Danilo Fernandes da
Yuyama, Lucia Kiyoko Ozaki
Fávaro, Déborah Inês Teixeira
Vasconcellos, Marina Beatriz Agostini
title Açaí como fonte de ferro: mito ou realidade?
title_short Açaí como fonte de ferro: mito ou realidade?
title_full Açaí como fonte de ferro: mito ou realidade?
title_fullStr Açaí como fonte de ferro: mito ou realidade?
title_full_unstemmed Açaí como fonte de ferro: mito ou realidade?
title_sort açaí como fonte de ferro: mito ou realidade?
publisher Acta Amazonica
publishDate 2020
url https://repositorio.inpa.gov.br/handle/1/13040
_version_ 1787141116977479680
score 11.674684