/img alt="Imagem da capa" class="recordcover" src="""/>
Artigo
Açaí como fonte de ferro: mito ou realidade?
Considering that there is little information about nutritional components of Açai, the iron content in Açai "wine" was determined by Instrumental Neutron Activation Analysis technique. Açaí samples from Pará state, as well as Anamã, Codajas, Tabatinga, Benjamin Constant, Parintins and Barcelos count...
Autor principal: | Yuyama, Lucia Kiyoko Ozaki |
---|---|
Outros Autores: | Aguiar, Jaime Paiva Lopes, Silva Filho, Danilo Fernandes da, Fávaro, Déborah Inês Teixeira, Vasconcellos, Marina Beatriz Agostini |
Grau: | Artigo |
Idioma: | pt_BR |
Publicado em: |
Acta Amazonica
2020
|
Assuntos: | |
Acesso em linha: |
https://repositorio.inpa.gov.br/handle/1/13040 |
id |
oai:repositorio:1-13040 |
---|---|
recordtype |
dspace |
spelling |
oai:repositorio:1-13040 Açaí como fonte de ferro: mito ou realidade? Açaí as an iron source: myth or reality? Yuyama, Lucia Kiyoko Ozaki Aguiar, Jaime Paiva Lopes Silva Filho, Danilo Fernandes da Yuyama, Lucia Kiyoko Ozaki Fávaro, Déborah Inês Teixeira Vasconcellos, Marina Beatriz Agostini Açaí Iron And Neutron Activation Analysis Açaí Ferro Ativação Neutrônica Instrumental Considering that there is little information about nutritional components of Açai, the iron content in Açai "wine" was determined by Instrumental Neutron Activation Analysis technique. Açaí samples from Pará state, as well as Anamã, Codajas, Tabatinga, Benjamin Constant, Parintins and Barcelos counties, of Amazon state were analyzed. According to the findings, it was observed that the mean weight of the fruit ranged from 0.83g to 2.04g and the seeds from 0.59g to 1.38 ± 0.13g . It was observed a low iron content with concentrations that range from 289.8 ± 37.8 μg to 1093.5 ± 22.0 μg%, showing that açaí, as an iron source, is rather poor. Considerando-se que pouco se conhece sobre os constituintes nutricionais do açaí, determinou-se o teor de ferro no "vinho" pela técnica de Análise por Ativação com Nêutrons Instrumental. Foram analisadas amostras de açaí provenientes do Pará, assim como dos municípios de Anamã, Codajas, Tabatinga, Benjamin Constant, Parintins e Barcelos, AM. De acordo com os resultados obtidos, verificou-se que o peso médio dos frutos variaram de 0,83g a 2,04g e semente de 0,59g a 1,38 ± 0,13g. Verificou-se baixos teores de ferro com concentrações variando de 289,8 ± 37,8 μg a 1093,5 ± 22,0pg%, demonstrando que o açaí como fonte de ferro é pouco expressivo. 2020-04-24T15:13:43Z 2020-04-24T15:13:43Z 2002 Artigo https://repositorio.inpa.gov.br/handle/1/13040 10.1590/1809-43922002323525 pt_BR Volume 32, Número 3, Pags. 521-521 Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Brazil http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/br/ application/pdf Acta Amazonica |
institution |
Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia - Repositório Institucional |
collection |
INPA-RI |
language |
pt_BR |
topic |
Açaí Iron And Neutron Activation Analysis Açaí Ferro Ativação Neutrônica Instrumental |
spellingShingle |
Açaí Iron And Neutron Activation Analysis Açaí Ferro Ativação Neutrônica Instrumental Yuyama, Lucia Kiyoko Ozaki Açaí como fonte de ferro: mito ou realidade? |
topic_facet |
Açaí Iron And Neutron Activation Analysis Açaí Ferro Ativação Neutrônica Instrumental |
description |
Considering that there is little information about nutritional components of Açai, the iron content in Açai "wine" was determined by Instrumental Neutron Activation Analysis technique. Açaí samples from Pará state, as well as Anamã, Codajas, Tabatinga, Benjamin Constant, Parintins and Barcelos counties, of Amazon state were analyzed. According to the findings, it was observed that the mean weight of the fruit ranged from 0.83g to 2.04g and the seeds from 0.59g to 1.38 ± 0.13g . It was observed a low iron content with concentrations that range from 289.8 ± 37.8 μg to 1093.5 ± 22.0 μg%, showing that açaí, as an iron source, is rather poor. |
format |
Artigo |
author |
Yuyama, Lucia Kiyoko Ozaki |
author2 |
Aguiar, Jaime Paiva Lopes Silva Filho, Danilo Fernandes da Yuyama, Lucia Kiyoko Ozaki Fávaro, Déborah Inês Teixeira Vasconcellos, Marina Beatriz Agostini |
author2Str |
Aguiar, Jaime Paiva Lopes Silva Filho, Danilo Fernandes da Yuyama, Lucia Kiyoko Ozaki Fávaro, Déborah Inês Teixeira Vasconcellos, Marina Beatriz Agostini |
title |
Açaí como fonte de ferro: mito ou realidade? |
title_short |
Açaí como fonte de ferro: mito ou realidade? |
title_full |
Açaí como fonte de ferro: mito ou realidade? |
title_fullStr |
Açaí como fonte de ferro: mito ou realidade? |
title_full_unstemmed |
Açaí como fonte de ferro: mito ou realidade? |
title_sort |
açaí como fonte de ferro: mito ou realidade? |
publisher |
Acta Amazonica |
publishDate |
2020 |
url |
https://repositorio.inpa.gov.br/handle/1/13040 |
_version_ |
1787141116977479680 |
score |
11.674684 |