Artigo

Composição química e percentual de adequação da dieta dos servidores do instituto nacional de pesquisas da Amazônia, Manaus, AM, Brasil

The chemical composition of the duplicate food collections obtained from 36 servers of the National Institute of Researches of Amazônia (INPA) was evaluated and as percentage of recommended intake. The most frequently food consumed they were: sugar (91.7%), rice (80.6%), coffee (77.8%), milk (72.3%)...

ver descrição completa

Autor principal: Nagahama, Dionísia
Outros Autores: Yuyama, Lucia Kiyoko Ozaki, Aguiar, Jaime Paiva Lopes, Macedo, Sonja H. Madeira, Yonekura, Lina, Alencar, Fernando Hélio, Fávaro, Déborah Inês Teixeira, Afonso, Claudia, Vasconcellos, Marina Beatriz Agostini
Grau: Artigo
Idioma: pt_BR
Publicado em: Acta Amazonica 2020
Assuntos:
Acesso em linha: https://repositorio.inpa.gov.br/handle/1/13297
id oai:repositorio:1-13297
recordtype dspace
spelling oai:repositorio:1-13297 Composição química e percentual de adequação da dieta dos servidores do instituto nacional de pesquisas da Amazônia, Manaus, AM, Brasil Chemical composition and adequacy percentile of the servers feeding of the national Institute of Amazonia research, Manaus, AM., Brazil Nagahama, Dionísia Yuyama, Lucia Kiyoko Ozaki Aguiar, Jaime Paiva Lopes Macedo, Sonja H. Madeira Yonekura, Lina Alencar, Fernando Hélio Fávaro, Déborah Inês Teixeira Afonso, Claudia Vasconcellos, Marina Beatriz Agostini Diet Adult Chemical Composition Nutritional Assessment Dieta Adulto Composição Química Avaliação Nutricional The chemical composition of the duplicate food collections obtained from 36 servers of the National Institute of Researches of Amazônia (INPA) was evaluated and as percentage of recommended intake. The most frequently food consumed they were: sugar (91.7%), rice (80.6%), coffee (77.8%), milk (72.3%), bovine meat and bread (63.9%), cassava flour (58.4%), potato (55.6%), bean (50.0%), birds (38.9%), banana, carrot and sausages (33.4%), egg, sodas and tomato (30.6%). The results obtained showed the caloric deficiency of 40% and 52,7% respectively for adult men and adult women (25 to 50 years), protein of 76,4% (men) and 96,3% (women). The minerals Ca, Mg and Zn (men) were deficient whit an adequacy of about 50%. When compared with the recommended intakes, Fe was deficient for the adult women (59.4%). The minerals Na, Cu, Cl, Cr and I values were very high. Although of the great variety of foods ingested by this population, it was verified values are near the lowest limited set by RDA for most of the nutrients. Same belonging at a more privileged socio-economic living conditions, it is patent the importance of the alimentary orientation to that population group, because it is one of the main points in what it concerns the conditions of health and nutrition of the population. Foi avaliada a composição química e percentual de adequação das dietas coletadas por meio da porção em duplicata de 36 servidores do Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia (INPA). De acordo com os resultados obtidos, verificou-se uma diversificação de alimentos frequentemente consumidos, dentre elesaçúcar (91,7%), arroz (80,6%), café (77,8%), leite (72,3%), carne bovina e pão (63,9%), farinha de mandioca (58,4%), batata inglesa (55,6%), feijão (50,04%), aves (38,9%), banana, cenoura e embutidos (33,4%), ovo, refrigerantes e tomate (30,6%). Considerando as recomendações nutricionais para a faixa etária de 25 a 50 anos, as adequações calóricas foram 40% e 52,7% para homens e mulheres respectivamente, protéica 76,4% (homens) e 96,3% (mulheres). Os minerais Ca, Mg e Zn (homens) apresentaram adequação inferior a 50%, enquanto que o Fe apresentou adequação de 89,1% (homens) e 59.4% (mulheres). Os minerais Na, Cu, Cl, Cr e I apresentaram valores acima do recomendado em ambos os sexos. Apesar da grande variedade de alimentos ingeridos por esta população, verificou-se valores limitantes para a maioria dos nutrientes, independentemente do sexo. Mesmo pertencendo a um nível sócio-cultural mais privilegiado, fica patente a importância da orientação alimentar a esse grupo populacional, pois é um dos pontos principais no que concerne as condições de saúde e nutrição da população. 2020-04-24T15:18:45Z 2020-04-24T15:18:45Z 2002 Artigo https://repositorio.inpa.gov.br/handle/1/13297 10.1590/1809-43922002322276 pt_BR Volume 32, Número 2, Pags. 267-267 Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Brazil http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/br/ application/pdf Acta Amazonica
institution Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia - Repositório Institucional
collection INPA-RI
language pt_BR
topic Diet
Adult
Chemical Composition
Nutritional Assessment
Dieta
Adulto
Composição Química
Avaliação Nutricional
spellingShingle Diet
Adult
Chemical Composition
Nutritional Assessment
Dieta
Adulto
Composição Química
Avaliação Nutricional
Nagahama, Dionísia
Composição química e percentual de adequação da dieta dos servidores do instituto nacional de pesquisas da Amazônia, Manaus, AM, Brasil
topic_facet Diet
Adult
Chemical Composition
Nutritional Assessment
Dieta
Adulto
Composição Química
Avaliação Nutricional
description The chemical composition of the duplicate food collections obtained from 36 servers of the National Institute of Researches of Amazônia (INPA) was evaluated and as percentage of recommended intake. The most frequently food consumed they were: sugar (91.7%), rice (80.6%), coffee (77.8%), milk (72.3%), bovine meat and bread (63.9%), cassava flour (58.4%), potato (55.6%), bean (50.0%), birds (38.9%), banana, carrot and sausages (33.4%), egg, sodas and tomato (30.6%). The results obtained showed the caloric deficiency of 40% and 52,7% respectively for adult men and adult women (25 to 50 years), protein of 76,4% (men) and 96,3% (women). The minerals Ca, Mg and Zn (men) were deficient whit an adequacy of about 50%. When compared with the recommended intakes, Fe was deficient for the adult women (59.4%). The minerals Na, Cu, Cl, Cr and I values were very high. Although of the great variety of foods ingested by this population, it was verified values are near the lowest limited set by RDA for most of the nutrients. Same belonging at a more privileged socio-economic living conditions, it is patent the importance of the alimentary orientation to that population group, because it is one of the main points in what it concerns the conditions of health and nutrition of the population.
format Artigo
author Nagahama, Dionísia
author2 Yuyama, Lucia Kiyoko Ozaki
Aguiar, Jaime Paiva Lopes
Macedo, Sonja H. Madeira
Yonekura, Lina
Alencar, Fernando Hélio
Fávaro, Déborah Inês Teixeira
Afonso, Claudia
Vasconcellos, Marina Beatriz Agostini
author2Str Yuyama, Lucia Kiyoko Ozaki
Aguiar, Jaime Paiva Lopes
Macedo, Sonja H. Madeira
Yonekura, Lina
Alencar, Fernando Hélio
Fávaro, Déborah Inês Teixeira
Afonso, Claudia
Vasconcellos, Marina Beatriz Agostini
title Composição química e percentual de adequação da dieta dos servidores do instituto nacional de pesquisas da Amazônia, Manaus, AM, Brasil
title_short Composição química e percentual de adequação da dieta dos servidores do instituto nacional de pesquisas da Amazônia, Manaus, AM, Brasil
title_full Composição química e percentual de adequação da dieta dos servidores do instituto nacional de pesquisas da Amazônia, Manaus, AM, Brasil
title_fullStr Composição química e percentual de adequação da dieta dos servidores do instituto nacional de pesquisas da Amazônia, Manaus, AM, Brasil
title_full_unstemmed Composição química e percentual de adequação da dieta dos servidores do instituto nacional de pesquisas da Amazônia, Manaus, AM, Brasil
title_sort composição química e percentual de adequação da dieta dos servidores do instituto nacional de pesquisas da amazônia, manaus, am, brasil
publisher Acta Amazonica
publishDate 2020
url https://repositorio.inpa.gov.br/handle/1/13297
_version_ 1787141748114325504
score 11.755432