/img alt="Imagem da capa" class="recordcover" src="""/>
Artigo
Determinação Dos Teores De Elementos Minerais Em Alimentos Convencionais E Não Convencionais Da Região Amazônica Pela Técnica De Análise Por Ativação Com Nêutrons Instrumental.
In the present work the concentration values of the mineral elements Ca, Fe, K, Mn, Na, Se and Zn in conventional and non-conventional foodstuffs from Amazon Region by instrumental neutron activation analysis are presented. The concentrations to minerals varied according to the foodstuffs analysed....
Autor principal: | Yuyama, Lucia Kiyoko Ozaki |
---|---|
Outros Autores: | Aguiar, Jaime Paiva Lopes, Macedo, Sonja H. Madeira, Gioia, Tereza, Fávaro, Déborah I.T., Afonso, Claudia, Vasconcellos, Marina Beatriz Agostini, Cozzolino, Sílvia Maria Franciscato |
Grau: | Artigo |
Idioma: | pt_BR |
Publicado em: |
Acta Amazonica
2020
|
Assuntos: | |
Acesso em linha: |
https://repositorio.inpa.gov.br/handle/1/13455 |
id |
oai:repositorio:1-13455 |
---|---|
recordtype |
dspace |
spelling |
oai:repositorio:1-13455 Determinação Dos Teores De Elementos Minerais Em Alimentos Convencionais E Não Convencionais Da Região Amazônica Pela Técnica De Análise Por Ativação Com Nêutrons Instrumental. Determination of Concentration of the Mineral Elements in Conventional and Non Conventional Foodstuffs from Amazon Region by Instrumental Neutron Activation Analysis. Yuyama, Lucia Kiyoko Ozaki Aguiar, Jaime Paiva Lopes Macedo, Sonja H. Madeira Gioia, Tereza Yuyama, Lucia Kiyoko Ozaki Fávaro, Déborah I.T. Afonso, Claudia Vasconcellos, Marina Beatriz Agostini Cozzolino, Sílvia Maria Franciscato Minerals Fruits Vegetables And Instrumental Neutron Activation Analysis Minerais Frutos Olerícolas E Análise Por Ativação Com Nêutrons Instrumental In the present work the concentration values of the mineral elements Ca, Fe, K, Mn, Na, Se and Zn in conventional and non-conventional foodstuffs from Amazon Region by instrumental neutron activation analysis are presented. The concentrations to minerals varied according to the foodstuffs analysed. The highest concentrations of potassium were detected in jaca fruit (kernel and pulp) and graviola fruit. Although selenium was among the least abundant minerals, it was found in higher concentrations in graviola fruit, pupunha fruit and palm. Based on the concentration data of mineral elements it can be recommended the consumption of these foodstuffs in the daily meals of Amazonian people and we hope to contribute towards elaboration of regional and national food composition tables. No presente trabalho são apresentados valores de concentração para os elementos minerais Ca, Fe, K, Mn, Na, Se e Zn em alimentos convencionais e não convencionais da região Amazônica, obtidos por análise por ativação neutrônica instrumental. As concentrações dos elementos minerais nos alimentos analisados, variaram, sendo que o potássio se sobressaiu com teores expressivos na jaca (caroço e polpa) e graviola. Dentre os minerais, o selênio foi o que apresentou menor concentração nos alimentos analisados. Entretanto, notadamente importantes foram as concentrações verificadas na graviola, pupunha fruto e palmito. De acordo com os resultados obtidos sugere-se a indicação dos mesmos na alimentação diária dos amazonenses e espera-se contribuir na elaboração de tabelas de composição de alimentos regional e nacional. 2020-04-24T15:25:07Z 2020-04-24T15:25:07Z 1997 Artigo https://repositorio.inpa.gov.br/handle/1/13455 10.1590/1809-43921997273196 pt_BR Volume 27, Número 3, Pags. 183-195 Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Brazil http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/br/ application/pdf Acta Amazonica |
institution |
Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia - Repositório Institucional |
collection |
INPA-RI |
language |
pt_BR |
topic |
Minerals Fruits Vegetables And Instrumental Neutron Activation Analysis Minerais Frutos Olerícolas E Análise Por Ativação Com Nêutrons Instrumental |
spellingShingle |
Minerals Fruits Vegetables And Instrumental Neutron Activation Analysis Minerais Frutos Olerícolas E Análise Por Ativação Com Nêutrons Instrumental Yuyama, Lucia Kiyoko Ozaki Determinação Dos Teores De Elementos Minerais Em Alimentos Convencionais E Não Convencionais Da Região Amazônica Pela Técnica De Análise Por Ativação Com Nêutrons Instrumental. |
topic_facet |
Minerals Fruits Vegetables And Instrumental Neutron Activation Analysis Minerais Frutos Olerícolas E Análise Por Ativação Com Nêutrons Instrumental |
description |
In the present work the concentration values of the mineral elements Ca, Fe, K, Mn, Na, Se and Zn in conventional and non-conventional foodstuffs from Amazon Region by instrumental neutron activation analysis are presented. The concentrations to minerals varied according to the foodstuffs analysed. The highest concentrations of potassium were detected in jaca fruit (kernel and pulp) and graviola fruit. Although selenium was among the least abundant minerals, it was found in higher concentrations in graviola fruit, pupunha fruit and palm. Based on the concentration data of mineral elements it can be recommended the consumption of these foodstuffs in the daily meals of Amazonian people and we hope to contribute towards elaboration of regional and national food composition tables. |
format |
Artigo |
author |
Yuyama, Lucia Kiyoko Ozaki |
author2 |
Aguiar, Jaime Paiva Lopes Macedo, Sonja H. Madeira Gioia, Tereza Yuyama, Lucia Kiyoko Ozaki Fávaro, Déborah I.T. Afonso, Claudia Vasconcellos, Marina Beatriz Agostini Cozzolino, Sílvia Maria Franciscato |
author2Str |
Aguiar, Jaime Paiva Lopes Macedo, Sonja H. Madeira Gioia, Tereza Yuyama, Lucia Kiyoko Ozaki Fávaro, Déborah I.T. Afonso, Claudia Vasconcellos, Marina Beatriz Agostini Cozzolino, Sílvia Maria Franciscato |
title |
Determinação Dos Teores De Elementos Minerais Em Alimentos Convencionais E Não Convencionais Da Região Amazônica Pela Técnica De Análise Por Ativação Com Nêutrons Instrumental. |
title_short |
Determinação Dos Teores De Elementos Minerais Em Alimentos Convencionais E Não Convencionais Da Região Amazônica Pela Técnica De Análise Por Ativação Com Nêutrons Instrumental. |
title_full |
Determinação Dos Teores De Elementos Minerais Em Alimentos Convencionais E Não Convencionais Da Região Amazônica Pela Técnica De Análise Por Ativação Com Nêutrons Instrumental. |
title_fullStr |
Determinação Dos Teores De Elementos Minerais Em Alimentos Convencionais E Não Convencionais Da Região Amazônica Pela Técnica De Análise Por Ativação Com Nêutrons Instrumental. |
title_full_unstemmed |
Determinação Dos Teores De Elementos Minerais Em Alimentos Convencionais E Não Convencionais Da Região Amazônica Pela Técnica De Análise Por Ativação Com Nêutrons Instrumental. |
title_sort |
determinação dos teores de elementos minerais em alimentos convencionais e não convencionais da região amazônica pela técnica de análise por ativação com nêutrons instrumental. |
publisher |
Acta Amazonica |
publishDate |
2020 |
url |
https://repositorio.inpa.gov.br/handle/1/13455 |
_version_ |
1787144087715971072 |
score |
11.653393 |