/img alt="Imagem da capa" class="recordcover" src="""/>
Artigo
Satisfação de egressos de um Curso de Nutrição em relação ao mercado de trabalho
The study aimed to identify the satisfaction of graduates from a Nutrition course in relation to the job market.The research was descriptive and exploratory with a quantitative and qualitative approach. For data collection, a questionnaire consisting of discursive and multi- choice questions was sen...
Autor principal: | Gomes, Bárbara Thalia |
---|---|
Outros Autores: | Milhomem, Geovana Abreu, David, Miranda Gabriela Nunes |
Grau: | Artigo |
Idioma: | pt_BR |
Publicado em: |
Universidade Federal do Tocantins
2023
|
Assuntos: | |
Acesso em linha: |
http://hdl.handle.net/11612/6172 |
id |
ir-11612-6172 |
---|---|
recordtype |
dspace |
spelling |
ir-11612-61722023-12-06T06:02:54Z Satisfação de egressos de um Curso de Nutrição em relação ao mercado de trabalho Gomes, Bárbara Thalia Milhomem, Geovana Abreu David, Miranda Gabriela Nunes Rocha, Tatiana Evangelista da Silva Nutricionista Adaptação curricular Satisfação Profissional Mercado de Trabalho Egressos Nutritionist Curriculum adaptation Job satisfaction job market CNPQ::CIENCIAS DA SAUDE::NUTRICAO The study aimed to identify the satisfaction of graduates from a Nutrition course in relation to the job market.The research was descriptive and exploratory with a quantitative and qualitative approach. For data collection, a questionnaire consisting of discursive and multi- choice questions was sent to the e-mail address of the graduates, it was supported by 92 participants. About the graduates who joined the survey 28.26% (n = 26) reported dissatisfaction with the area of work due to discontent related to “unsatisfactory salaries”, “professional devaluation” and “few market opportunities”. The subjects judged by the participants as of greater relevance for professional practice were covered by the themes: National School Feeding Program (PNAE), Professional experience by the teacher, Sports Nutrition and Nutrition Management. This background of research presents itself as a response to Universities regarding the training of academics for the job market, helping to promote teaching and structure improvements in the academic curriculum, thus making it possible to identify flaws during graduation O estudo teve por objetivo identificar a satisfação de egressos de um curso de Nutrição em relação ao mercado de trabalho. A pesquisa foi de caráter descritivo e exploratório com abordagem quantitativa e qualitativa, sendo a coleta de dados, por meio de questionário estruturado, composto por perguntas abertas e fechadas, remetido aos egressos via endereço eletrônico, com adesão de 92 participantes. Dos egressos que aderiram à pesquisa, 28,26% (n=26) relatam insatisfação com a área de atuação, por motivos de descontentamento relacionados a salários insatisfatórios, desvalorização profissional e poucas oportunidades de mercado. Os temas pertinentes ao Programa Nacional de Alimentação Escolar (PNAE), Vivência profissional por parte do docente, Nutrição Esportiva, Gestão em Nutrição foram os assuntos julgados como de grande importância para a prática profissional. Esse âmbito de pesquisa apresenta-se como resposta à universidade quanto ao seu papel na formação de profissionais para o mercado, colaborando para a promoção de melhorias de ensino e estrutura na grade curricular acadêmica, dessa forma sendo possível a identificação de falhas durante a graduação 2023-12-05T18:48:22Z 2023-12-05T18:48:22Z 2020 Artigo GOMES, Bárbara Thalia; MILHOMEM, Geovana Abreu; DAVID, Miranda Gabriela Nunes. Satisfação de egressos de um Curso de Nutrição em relação ao mercado de trabalho. 30f. Artigo (Graduação). Curso de Nutrição. Universidade Federal do Tocantins. Palmas, 2020. http://hdl.handle.net/11612/6172 pt_BR Acesso livre application/pdf Universidade Federal do Tocantins Palmas CURSO::PALMAS::PRESENCIAL::BACHARELADO::NUTRIÇÃO Palmas Graduação |
institution |
Repositório Institucional - Universidade Federal do Tocantins - UFT |
collection |
RepositorioUFT |
language |
pt_BR |
topic |
Nutricionista Adaptação curricular Satisfação Profissional Mercado de Trabalho Egressos Nutritionist Curriculum adaptation Job satisfaction job market CNPQ::CIENCIAS DA SAUDE::NUTRICAO |
spellingShingle |
Nutricionista Adaptação curricular Satisfação Profissional Mercado de Trabalho Egressos Nutritionist Curriculum adaptation Job satisfaction job market CNPQ::CIENCIAS DA SAUDE::NUTRICAO Gomes, Bárbara Thalia Satisfação de egressos de um Curso de Nutrição em relação ao mercado de trabalho |
topic_facet |
Nutricionista Adaptação curricular Satisfação Profissional Mercado de Trabalho Egressos Nutritionist Curriculum adaptation Job satisfaction job market CNPQ::CIENCIAS DA SAUDE::NUTRICAO |
description |
The study aimed to identify the satisfaction of graduates from a Nutrition course in relation to the job market.The research was descriptive and exploratory with a quantitative and qualitative approach. For data collection, a questionnaire consisting of discursive and multi- choice questions was sent to the e-mail address of the graduates, it was supported by 92 participants. About the graduates who joined the survey 28.26% (n = 26) reported dissatisfaction with the area of work due to discontent related to “unsatisfactory salaries”, “professional devaluation” and “few market opportunities”. The subjects judged by the participants as of greater relevance for professional practice were covered by the themes: National School Feeding Program (PNAE), Professional experience by the teacher, Sports Nutrition and Nutrition Management. This background of research presents itself as a response to Universities regarding the training of academics for the job market, helping to promote teaching and structure improvements in the academic curriculum, thus making it possible to identify flaws during graduation |
author_additional |
Rocha, Tatiana Evangelista da Silva |
author_additionalStr |
Rocha, Tatiana Evangelista da Silva |
format |
Artigo |
author |
Gomes, Bárbara Thalia |
author2 |
Milhomem, Geovana Abreu David, Miranda Gabriela Nunes |
author2Str |
Milhomem, Geovana Abreu David, Miranda Gabriela Nunes |
title |
Satisfação de egressos de um Curso de Nutrição em relação ao mercado de trabalho |
title_short |
Satisfação de egressos de um Curso de Nutrição em relação ao mercado de trabalho |
title_full |
Satisfação de egressos de um Curso de Nutrição em relação ao mercado de trabalho |
title_fullStr |
Satisfação de egressos de um Curso de Nutrição em relação ao mercado de trabalho |
title_full_unstemmed |
Satisfação de egressos de um Curso de Nutrição em relação ao mercado de trabalho |
title_sort |
satisfação de egressos de um curso de nutrição em relação ao mercado de trabalho |
publisher |
Universidade Federal do Tocantins |
publishDate |
2023 |
url |
http://hdl.handle.net/11612/6172 |
_version_ |
1787134506982965248 |
score |
11.755432 |