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Trabalho de Conclusão de Curso - Graduação
Determinação de compostos bioativos da polpa de muruci (Byrsonima crassifolia (l.) Kunth) obtida por secagem convectiva
Chronic Noncommunicable Diseases (NCDs) has been increasingly highlighted in the Brazilian epidemiological scenario, associated with high mortality, and the consumption of functional foods is essential to improve this scenario. Objective: To determine the content of bioactive antioxida...
Autor principal: | CARDOSO, Jéssica Larissa Santa Brigida |
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Grau: | Trabalho de Conclusão de Curso - Graduação |
Publicado em: |
2023
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Assuntos: | |
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oai:https:--bdm.ufpa.br:8443:prefix-52452023-02-11T03:06:22Z Determinação de compostos bioativos da polpa de muruci (Byrsonima crassifolia (l.) Kunth) obtida por secagem convectiva CARDOSO, Jéssica Larissa Santa Brigida SANTOS, Orquídea Vasconcelos dos http://lattes.cnpq.br/9446483074995655 https://orcid.org/0000-0001-5423-1945 Byrsonima crassifólia Antioxidantes Alimento funcional Antioxidants Functional food CNPQ::CIENCIAS DA SAUDE::NUTRICAO Chronic Noncommunicable Diseases (NCDs) has been increasingly highlighted in the Brazilian epidemiological scenario, associated with high mortality, and the consumption of functional foods is essential to improve this scenario. Objective: To determine the content of bioactive antioxidant compounds in the muruci pulp (Byrsonima crassifolia) obtained by convective drying (in vitro). Materials and methods: Physical-chemical analysis (according to AOAC standards) and bioactive compounds were performed. Results: The sample presented average pH and total titratable acidity of 3.35 ± 0.05 and 2.30 ± 0.25, respectively, low water activity (average of 0.28 ± 0.04) and average of total solubles solids of 14.45 ± 0.45 (ºBrix). Regarding bioactive and antioxidant compounds, an average carotenoid of 325.8 ± 3.55 μg / 100g of βcarotene equivalent to 54.40 ± 1.65 μg / 100g of retinol was found, 118.15 (mg AGE / 100g) of phenolic compounds, 35.2 ± 0.55 (mg / 100g) of flavonoids and 140.3 ± 1.35 (mg / 100g) of vitamin c, demonstrating the role of muruci as a fruit with functional properties. As Doenças Crônicas não Transmissíveis (DCNT) tem se destacado cada vez mais no cenário epidemiológico brasileiro, associando-se a elevada mortalidade, sendo o consumo de alimentos funcionais essenciais para melhora desse cenário. Objetivo: Determinar o teor de compostos bioativos antioxidantes na polpa de muruci (Byrsonima crassifolia) obtida por secagem convectiva (in vitro). Materiais e métodos: Realizou-se a análise físico-química (seguindo as normas da AOAC) e de compostos bioativos. Resultados: A amostra apresentou média de pH e acidez total titulável de 3,35 ± 0,05 e 2,30 ± 0,25, respectivamente, baixa atividade de água (média de 0,28 ± 0,04) e média de sólidos solúveis totais de 14,45 ± 0,45 (ºBrix). Em relação aos compostos bioativos e antioxidantes, encontrou-se média de carotenoides de 325,8 ± 3,55 μg/100g de βcaroteno equivalente a 54,40 ± 1,65 μg/100g de retinol, 118,15 (mg AGE/100g) de compostos fenólicos, 35,2±0,55 (mg/100g) de flavonoides e 140,3±1,35 (mg/100g) de vitamina c, demonstrando o papel do muruci como fruta com propriedades funcionais. 2023-02-10T16:25:32Z 2023-02-10T16:25:32Z 2021 Trabalho de Conclusão de Curso - Graduação CARDOSO, Jéssica Larissa Santa Brigida. Determinação de compostos bioativos da polpa de muruci (Byrsonima crassifolia (l.) Kunth) obtida por secagem convectiva. Orientadora: Orquídea Vasconcelos dos Santos. 2021. 54 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Bacharelado em Nutrição) - Faculdade de Nutrição, Instituto de Ciências da Saúde, Universidade Federal do Pará, Belém, 2021. Disponível em: https://bdm.ufpa.br:8443/jspui/handle/prefix/5245. Acesso em:. https://bdm.ufpa.br:8443/jspui/handle/prefix/5245 Acesso Aberto Disponível na Internet via correio eletrônico: bibsaude@ufpa.br |
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Biblioteca Digital de Monografias - UFPA |
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Chronic Noncommunicable Diseases (NCDs) has been increasingly highlighted in the
Brazilian epidemiological scenario, associated with high mortality, and the consumption of
functional foods is essential to improve this scenario. Objective: To determine the content of
bioactive antioxidant compounds in the muruci pulp (Byrsonima crassifolia) obtained by
convective drying (in vitro). Materials and methods: Physical-chemical analysis (according
to AOAC standards) and bioactive compounds were performed. Results: The sample
presented average pH and total titratable acidity of 3.35 ± 0.05 and 2.30 ± 0.25, respectively,
low water activity (average of 0.28 ± 0.04) and average of total solubles solids of 14.45 ± 0.45
(ºBrix). Regarding bioactive and antioxidant compounds, an average carotenoid of 325.8 ±
3.55 μg / 100g of βcarotene equivalent to 54.40 ± 1.65 μg / 100g of retinol was found, 118.15
(mg AGE / 100g) of phenolic compounds, 35.2 ± 0.55 (mg / 100g) of flavonoids and 140.3 ±
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