Trabalho de Conclusão de Curso - Graduação

Frequência alimentar e estado nutricional em pessoas com estomia

The present work aims to evaluate the correlation between food frequency and nutritional status in people with elimination ostomy (colostomy, ileostomy, and urostomy). This is a transversal and descriptive study, with a quantitative approach, carried out with 77 stomized...

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Autor principal: SILVA, Alyne França da
Grau: Trabalho de Conclusão de Curso - Graduação
Publicado em: 2023
Assuntos:
Acesso em linha: https://bdm.ufpa.br:8443/jspui/handle/prefix/5979
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spelling oai:https:--bdm.ufpa.br:8443:prefix-59792023-08-10T03:05:41Z Frequência alimentar e estado nutricional em pessoas com estomia SILVA, Alyne França da COSTA, Vanessa Vieira Lourenço http://lattes.cnpq.br/0235984184315218 https://orcid.org/0000-0003-0102-3960 Estomia Comportamento alimentar Estado nutricional Stoma Eating behavior Nutritional status CNPQ::CIENCIAS DA SAUDE::NUTRIÇÃO The present work aims to evaluate the correlation between food frequency and nutritional status in people with elimination ostomy (colostomy, ileostomy, and urostomy). This is a transversal and descriptive study, with a quantitative approach, carried out with 77 stomized patients (temporary and definitive) in the period from January to March 2020, in the Specialized Reference Unit ­ URE's. For data collection, sociodemographic information, clinical aspects, anthropometric measurements and food frequency questionnaire were used. As a result, it was observed a high frequency of consumption of processed/ultra processed foods and a low intake of fiber, besides that there were significant statistical correlations between food frequency and some anthropometric variables, featuring inappropriate eating habits, which in the long term may contribute to the genesis of non­transmissible chronic diseases that can harm the health of the person with ostomy, such as obesity, diabetes, among others; as well as contribute to the risk of prolapse, peristomal hernia, retraction and necrosis of the stoma. Therefore, it is necessary that the ostomy patient performs nutritional monitoring periodically in order to provide information regarding a healthy diet, considering the individuality of individuals and thus ensure their health, quality of life and reduce the chances of unpleasant intestinal symptoms. O presente trabalho tem como objetivo avaliar a correlação entre a frequência de consumo alimentar e o estado nutricional em pessoas com Estomia de eliminação. Trata ­se de um estudo transversal e descritivo, com abordagem quantitativa, realizado com 77 estomizados no período de janeiro a março de 2020, na Unidade de Referência Especializada ­ URE’s. Para a coleta de dados foram utilizadas informações sociodemográficas, aspectos clínicos, medidas antropométricas e questionário de frequência alimentar. Como resultado, houve correlações estatísticas significativas para algumas variáveis (IMC, CB, PCT e CC) entre o estado nutricional e a frequência alimentar, caracterizando hábitos alimentares inadequados, os quais a longo prazo podem contribuir para a gênese de doenças crônicas não transmissíveis e prejudicar a saúde do estoma. Portanto, faz­se necessário que o paciente estomizado realize acompanhamento nutricional a fim de garantir sua saúde e qualidade de vida. 2023-08-09T14:51:32Z 2023-08-09T14:51:32Z 2022 Trabalho de Conclusão de Curso - Graduação SILVA, Alyne França da. Frequência alimentar e estado nutricional em pessoas com estomia. Orientadora: Vanessa Vieira Lourenço Costa. 2022. 62 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Bacharelado em Nutrição) - Faculdade de Nutrição, Instituto de Ciências da Saúde, Universidade Federal do Pará, Belém, 2022. Disponível em: https://bdm.ufpa.br:8443/jspui/handle/prefix/5979. Acesso em:. https://bdm.ufpa.br:8443/jspui/handle/prefix/5979 Acesso Aberto Disponível na internet via correio eletrônico: bibsaude@ufpa.br
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