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Trabalho de Conclusão de Curso - Graduação
Análise de compostos funcionais bioativos da farinha da pupunha amarela (Bactris gasipaes Kunth) obtida por secagem convectiva e infravermelha
The Amazon region holds a variety of oleaginous fruit species, which have a high nutritional value and functional properties that help in the prevention of several CNCD's, highlighting the peach palm. Thus, the aim of this study is to analyze the functional composition of bioactive constituent...
Autor principal: | LEMOS, Yasmin Silva |
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Grau: | Trabalho de Conclusão de Curso - Graduação |
Publicado em: |
2023
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Assuntos: | |
Acesso em linha: |
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oai:https:--bdm.ufpa.br:8443:prefix-60232023-08-26T03:06:26Z Análise de compostos funcionais bioativos da farinha da pupunha amarela (Bactris gasipaes Kunth) obtida por secagem convectiva e infravermelha LEMOS, Yasmin Silva SANTOS, Orquidea Vasconcelos dos http://lattes.cnpq.br/9446483074995655 https://orcid.org/0000-0001-5423-1945 Bacteris gasipaes kunth Compostos bioativos Carotenoides Bacteris gasipaes kunth Bioactive compounds Carotenoids CNPQ::CIENCIAS DA SAUDE:: NUTRIÇÃO The Amazon region holds a variety of oleaginous fruit species, which have a high nutritional value and functional properties that help in the prevention of several CNCD's, highlighting the peach palm. Thus, the aim of this study is to analyze the functional composition of bioactive constituents of yellow peach palm flour (Bactris gasipaes kunth) obtained by convective and infrared drying. The methodology adopted complies with the standards of the Association of Official Analytical Chemists (AOAC). Carotenoids, total polyphenols, flavonoids and anthocyanins were determined by spectrophotometry and physicochemical analyzes were carried out on the flour, following the accepted and recommended methodology. The peach palm pulp dried by both convective and infrared drying showed good yields (almost 40%); regarding the physical-chemical quality parameters, the peach palm flour obtained by convective drying (pH: 6.14±0.05;ATT: 2.13±0.30; Aw: 0.34±0.00;SST: 1.75±0.00) stood out in relation to infrared drying (pH: 7.4±0.04;ATT: 1.49±0.30;Aw: 0.61±0.00; SST: 1, 00±0.00 ), demonstrating high stability and is in greater compliance with the allowed microbiological and enzymatic control; in relation to carotenoids, the content identified in flour by convective drying (β-carotene, α-carotene, γ-carotene and lycopene) was higher than that of infrared, however, in relation to other research on the fruit, they were underestimated; the levels of phenolic compounds found were low for both dryings, while the content of flavonoids and anthocyanins were high in both dryings, especially in the infrared drying (114.7±0.05; 75.7±0.43, respectively) . Given the above, it can be inferred that peach palm flour has good conditions to be inserted more and more in the diet of individuals, due to its high stability and being rich in bioactive compounds (carotenoids, flavonoids and anthocyanins), which characterizes its bioactive functional quality, providing health protection against various diseases. A região amazônica é detentora de uma variedade de espécies de frutas oleaginosas, as quais possuem um alto valor nutricional e propriedades funcionais que ajudam na prevenção de diversas Doenças Crônicas não Transmissíveis (DCNT’s), dando destaque para a pupunha. Desse modo, o objetivo desse estudo é analisar a composição funcional em constituintes bioativos da farinha de pupunha amarela (Bactris gasipaes Kunth) obtida por secagem convectiva e infravermelha. A metodologia adotada é a preconizada da Association of Official Analytical Chemists (AOAC). Os carotenoides, polifenóis totais, flavonóides e antocianinas foram estipulados por espectrofotometria, além das análises físico-químicas realizadas na farinha. A polpa de pupunha seca tanto por secagem convectiva quanto infravermelha apresentaram bons rendimentos; acerca dos parâmetros de qualidade físico-químicos, a farinha de pupunha obtida por secagem convectiva pH:6,14±0,05;ATT: 2,13±0,30; Aw: 0,34±0,00;SST: 1,75±0,00 se sobressaiu em relação a secagem infravermelha pH: 7,4±0,04;ATT:1,49±0,30;Aw: 0,61±0,00; SST: 1,00±0,00, demonstrando alta estabilidade; em relação aos carotenoides, o conteúdo identificado na farinha por secagem convectiva (β caroteno, α-Caroteno, γ-caroteno e licopeno) foi superior ao da infravermelha; os teores de compostos fenólicos totais encontrados foram baixos para as duas secagens, enquanto que o conteúdo de flavonoides e antocianinas foram elevados nas duas secagens, especialmente na secagem infravermelha (114,7±0,05; 75,7±0,43, respectivamente). Diante do exposto, pode-se inferir que a farinha de pupunha apresenta boas condições para ser inserida na alimentação da população, pela alta estabilidade apresentada e ser rica em compostos bioativos (carotenoides, flavonoides e antocianinas), o que caracteriza a sua qualidade funcional bioativa, fornecendo proteção a saúde contra diversas doenças. 2023-08-24T12:49:46Z 2023-08-24T12:49:46Z 2021 Trabalho de Conclusão de Curso - Graduação LEMOS, Yasmin Silva. Análise de compostos funcionais bioativos da farinha da pupunha amarela (Bactris gasipaes Kunth) obtida por secagem convectiva e infravermelha. Orientadora: Orquidea Vasconcelos dos Santos. 2021. 67 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Bacharelado em Nutrição) - Faculdade de Nutrição, Instituto de Ciências da Saúde, Universidade Federal do Pará, Belém, 2022. Disponível em: https://bdm.ufpa.br:8443/jspui/handle/prefix/6023. Acesso em:. https://bdm.ufpa.br:8443/jspui/handle/prefix/6023 Acesso Aberto Disponível na Internet via correio eletrônico: bibsaude@ufpa.br |
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Biblioteca Digital de Monografias - UFPA |
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infrared drying. The methodology adopted complies with the standards of the Association of
Official Analytical Chemists (AOAC). Carotenoids, total polyphenols, flavonoids and
anthocyanins were determined by spectrophotometry and physicochemical analyzes were
carried out on the flour, following the accepted and recommended methodology. The peach
palm pulp dried by both convective and infrared drying showed good yields (almost 40%);
regarding the physical-chemical quality parameters, the peach palm flour obtained by
convective drying (pH: 6.14±0.05;ATT: 2.13±0.30; Aw: 0.34±0.00;SST: 1.75±0.00) stood out
in relation to infrared drying (pH: 7.4±0.04;ATT: 1.49±0.30;Aw: 0.61±0.00; SST: 1, 00±0.00
), demonstrating high stability and is in greater compliance with the allowed microbiological
and enzymatic control; in relation to carotenoids, the content identified in flour by convective
drying (β-carotene, α-carotene, γ-carotene and lycopene) was higher than that of infrared,
however, in relation to other research on the fruit, they were underestimated; the levels of
phenolic compounds found were low for both dryings, while the content of flavonoids and
anthocyanins were high in both dryings, especially in the infrared drying (114.7±0.05;
75.7±0.43, respectively) . Given the above, it can be inferred that peach palm flour has good
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