/img alt="Imagem da capa" class="recordcover" src="""/>
Artigo
Perfil dos egressos do curso de Nutrição da Universidade Federal do Amazonas
Objective: Profile the graduates of the UFAM nutrition course, formed between the years 2010 to 2020. Methods: This is a descriptive and cross-sectional study with a quantitative and qualitative approach. The sample number (125) was defined through a population of 184 graduates, with a confidence le...
Autor principal: | Costa, Simone da Conceição |
---|---|
Grau: | Artigo |
Idioma: | por |
Publicado em: |
Brasil
2023
|
Assuntos: | |
Acesso em linha: |
http://riu.ufam.edu.br/handle/prefix/6658 |
id |
oai:localhost:prefix-6658 |
---|---|
recordtype |
dspace |
spelling |
oai:localhost:prefix-66582024-11-08T03:15:21Z Perfil dos egressos do curso de Nutrição da Universidade Federal do Amazonas Costa, Simone da Conceição Rebelo, Kemilla Sarmento http://lattes.cnpq.br/7837867523183369 Lopes, Amanda Forster Lima, Nara Maciel Falcão Silva, Flávia Fernanda dos Santos Yamaguchi, Klenicy Kazumy de Lima Descrição profissional Graduação Nutricionista Avaliação CIENCIAS DA SAUDE: NUTRICAO Estudantes universitários - Coari (AM) Estudantes universitários - Avaliação - Coari (AM) Universidade Federal do Amazonas - Estudantes - Nutrição Objective: Profile the graduates of the UFAM nutrition course, formed between the years 2010 to 2020. Methods: This is a descriptive and cross-sectional study with a quantitative and qualitative approach. The sample number (125) was defined through a population of 184 graduates, with a confidence level of 95%, margin of error of 5%, estimate of the proportion of the studied population set at 50%. Data were collected through an electronic questionnaire. Results: There was adherence of 53% of the sample to the survey. The collected data indicate that 83.4% of the graduates are from the interior of the Amazonas. The majority (89.4%) are female, aged between 24 and 46 years, self-declared brown (89.4%) and attended public education (95.5%). 72.3% rated general academic training as good. With regard to postgraduate studies, the area of knowledge that stood out the most was the Clinic.The majority (69.7%) is practicing the profession, with an average salary range of 3.8 minimum wages and a weekly workload of 32 hours. On average, these professionals spent 24 uninterrupted months working and the main area of expertise was the clinic (67.7%). With regard to professional satisfaction, 34.8% were reasonably satisfied. Conclusion: he data obtained in this study revealed the importance of the UFAM nutrition course for the training of trained professionals in order to meet the need in the interior of the State. The problems pointed out by the graduates can help in the implementation of improvements in the pedagogical project of the course. Objetivo: Traçar o perfil dos egressos do curso de nutrição da UFAM, formados entre os anos de 2010 a 2020. Métodos: Trata-se de um estudo descritivo e transversal, de abordagem quanti-qualitativa. O número amostral (125) foi definido através de uma população de 184 egressos, com nível de confiança de 95%, margem de erro de 5%, estimativa da proporção da população estudada fixada em 50%. Os dados foram coletados por meio de questionário eletrônico. Resultados: Houve adesão de 53% da amostra à pesquisa. Os dados coletados indicam que 83,4% dos egressos são naturais do interior do Amazonas. A maioria (89,4%) é do sexo feminino, com faixa etária de 24 a 46 anos, autodeclarados pardos (89,4%) e cursaram o ensino público (95,5%). 72,3% avaliaram a formação acadêmica geral como boa. No que se refere à pós-graduação, a área do conhecimento que mais se destacou foi a Clínica. A maioria (69,7%) está exercendo a profissão, com faixa salarial média de 3,8 salários mínimos e carga horária semanal de 32h. Em média, esses profissionais passaram 24 meses ininterruptos trabalhando e a principal área de atuação foi a clínica (67,7%). No que tange à satisfação profissional, 74,2%% consideraram-se em algum nível satisfeitos. Conclusão: Os dados obtidos neste estudo revelaram a importância do curso de nutrição da UFAM para a formação de profissionais capacitados a fim de suprir a necessidade do interior do Estado. Os problemas estruturais apontados pelos egressos podem auxiliar na implementação de melhorias no projeto pedagógico do curso. 1 Não 2023-06-02T14:56:22Z 2023-06-02T14:56:22Z 2023-02-14 Trabalho de Conclusão de Curso - Artigo http://riu.ufam.edu.br/handle/prefix/6658 por Acesso Aberto Brasil ISB - Instituto de Saúde e Biotecnologia (Coari) Coari (AM) Nutrição - Bacharelado - Coari |
institution |
Repositório Institucional - Universidade Federal do Amazonas |
collection |
RI-UFAM |
language |
por |
topic |
Descrição profissional Graduação Nutricionista Avaliação CIENCIAS DA SAUDE: NUTRICAO Estudantes universitários - Coari (AM) Estudantes universitários - Avaliação - Coari (AM) Universidade Federal do Amazonas - Estudantes - Nutrição |
spellingShingle |
Descrição profissional Graduação Nutricionista Avaliação CIENCIAS DA SAUDE: NUTRICAO Estudantes universitários - Coari (AM) Estudantes universitários - Avaliação - Coari (AM) Universidade Federal do Amazonas - Estudantes - Nutrição Costa, Simone da Conceição Perfil dos egressos do curso de Nutrição da Universidade Federal do Amazonas |
topic_facet |
Descrição profissional Graduação Nutricionista Avaliação CIENCIAS DA SAUDE: NUTRICAO Estudantes universitários - Coari (AM) Estudantes universitários - Avaliação - Coari (AM) Universidade Federal do Amazonas - Estudantes - Nutrição |
description |
Objective: Profile the graduates of the UFAM nutrition course, formed between the years 2010 to 2020. Methods: This is a descriptive and cross-sectional study with a quantitative and qualitative approach. The sample number (125) was defined through a population of 184 graduates, with a confidence level of 95%, margin of error of 5%, estimate of the proportion of the studied population set at 50%. Data were collected through an electronic questionnaire. Results: There was adherence of 53% of the sample to the survey. The collected data indicate that 83.4% of the graduates are from the interior of the Amazonas. The majority (89.4%) are female, aged between 24 and 46 years, self-declared brown (89.4%) and attended public education (95.5%). 72.3% rated general academic training as good. With regard
to postgraduate studies, the area of knowledge that stood out the most was the Clinic.The majority (69.7%) is practicing the profession, with an average salary range of 3.8 minimum wages and a weekly workload of 32 hours. On average, these professionals spent 24 uninterrupted months working and the main area of expertise was the clinic (67.7%). With regard to professional satisfaction, 34.8% were reasonably satisfied. Conclusion: he data obtained in this study revealed the importance of the UFAM nutrition course for the training of trained professionals in order to meet the need in the interior of the State. The problems pointed out by the graduates can help in the implementation of improvements in the pedagogical project of the course. |
author_additional |
Rebelo, Kemilla Sarmento |
author_additionalStr |
Rebelo, Kemilla Sarmento |
format |
Artigo |
author |
Costa, Simone da Conceição |
title |
Perfil dos egressos do curso de Nutrição da Universidade Federal do Amazonas |
title_short |
Perfil dos egressos do curso de Nutrição da Universidade Federal do Amazonas |
title_full |
Perfil dos egressos do curso de Nutrição da Universidade Federal do Amazonas |
title_fullStr |
Perfil dos egressos do curso de Nutrição da Universidade Federal do Amazonas |
title_full_unstemmed |
Perfil dos egressos do curso de Nutrição da Universidade Federal do Amazonas |
title_sort |
perfil dos egressos do curso de nutrição da universidade federal do amazonas |
publisher |
Brasil |
publishDate |
2023 |
url |
http://riu.ufam.edu.br/handle/prefix/6658 |
_version_ |
1816849444125016064 |
score |
11.687526 |