Artigo

Perfil dos egressos do curso de Nutrição da Universidade Federal do Amazonas

Objective: Profile the graduates of the UFAM nutrition course, formed between the years 2010 to 2020. Methods: This is a descriptive and cross-sectional study with a quantitative and qualitative approach. The sample number (125) was defined through a population of 184 graduates, with a confidence le...

ver descrição completa

Autor principal: Costa, Simone da Conceição
Grau: Artigo
Idioma: por
Publicado em: Brasil 2023
Assuntos:
Acesso em linha: http://riu.ufam.edu.br/handle/prefix/6658
id oai:localhost:prefix-6658
recordtype dspace
spelling oai:localhost:prefix-66582024-11-08T03:15:21Z Perfil dos egressos do curso de Nutrição da Universidade Federal do Amazonas Costa, Simone da Conceição Rebelo, Kemilla Sarmento http://lattes.cnpq.br/7837867523183369 Lopes, Amanda Forster Lima, Nara Maciel Falcão Silva, Flávia Fernanda dos Santos Yamaguchi, Klenicy Kazumy de Lima Descrição profissional Graduação Nutricionista Avaliação CIENCIAS DA SAUDE: NUTRICAO Estudantes universitários - Coari (AM) Estudantes universitários - Avaliação - Coari (AM) Universidade Federal do Amazonas - Estudantes - Nutrição Objective: Profile the graduates of the UFAM nutrition course, formed between the years 2010 to 2020. Methods: This is a descriptive and cross-sectional study with a quantitative and qualitative approach. The sample number (125) was defined through a population of 184 graduates, with a confidence level of 95%, margin of error of 5%, estimate of the proportion of the studied population set at 50%. Data were collected through an electronic questionnaire. Results: There was adherence of 53% of the sample to the survey. The collected data indicate that 83.4% of the graduates are from the interior of the Amazonas. The majority (89.4%) are female, aged between 24 and 46 years, self-declared brown (89.4%) and attended public education (95.5%). 72.3% rated general academic training as good. With regard to postgraduate studies, the area of knowledge that stood out the most was the Clinic.The majority (69.7%) is practicing the profession, with an average salary range of 3.8 minimum wages and a weekly workload of 32 hours. On average, these professionals spent 24 uninterrupted months working and the main area of expertise was the clinic (67.7%). With regard to professional satisfaction, 34.8% were reasonably satisfied. Conclusion: he data obtained in this study revealed the importance of the UFAM nutrition course for the training of trained professionals in order to meet the need in the interior of the State. The problems pointed out by the graduates can help in the implementation of improvements in the pedagogical project of the course. Objetivo: Traçar o perfil dos egressos do curso de nutrição da UFAM, formados entre os anos de 2010 a 2020. Métodos: Trata-se de um estudo descritivo e transversal, de abordagem quanti-qualitativa. O número amostral (125) foi definido através de uma população de 184 egressos, com nível de confiança de 95%, margem de erro de 5%, estimativa da proporção da população estudada fixada em 50%. Os dados foram coletados por meio de questionário eletrônico. Resultados: Houve adesão de 53% da amostra à pesquisa. Os dados coletados indicam que 83,4% dos egressos são naturais do interior do Amazonas. A maioria (89,4%) é do sexo feminino, com faixa etária de 24 a 46 anos, autodeclarados pardos (89,4%) e cursaram o ensino público (95,5%). 72,3% avaliaram a formação acadêmica geral como boa. No que se refere à pós-graduação, a área do conhecimento que mais se destacou foi a Clínica. A maioria (69,7%) está exercendo a profissão, com faixa salarial média de 3,8 salários mínimos e carga horária semanal de 32h. Em média, esses profissionais passaram 24 meses ininterruptos trabalhando e a principal área de atuação foi a clínica (67,7%). No que tange à satisfação profissional, 74,2%% consideraram-se em algum nível satisfeitos. Conclusão: Os dados obtidos neste estudo revelaram a importância do curso de nutrição da UFAM para a formação de profissionais capacitados a fim de suprir a necessidade do interior do Estado. Os problemas estruturais apontados pelos egressos podem auxiliar na implementação de melhorias no projeto pedagógico do curso. 1 Não 2023-06-02T14:56:22Z 2023-06-02T14:56:22Z 2023-02-14 Trabalho de Conclusão de Curso - Artigo http://riu.ufam.edu.br/handle/prefix/6658 por Acesso Aberto Brasil ISB - Instituto de Saúde e Biotecnologia (Coari) Coari (AM) Nutrição - Bacharelado - Coari
institution Repositório Institucional - Universidade Federal do Amazonas
collection RI-UFAM
language por
topic Descrição profissional
Graduação
Nutricionista
Avaliação
CIENCIAS DA SAUDE: NUTRICAO
Estudantes universitários - Coari (AM)
Estudantes universitários - Avaliação - Coari (AM)
Universidade Federal do Amazonas - Estudantes - Nutrição
spellingShingle Descrição profissional
Graduação
Nutricionista
Avaliação
CIENCIAS DA SAUDE: NUTRICAO
Estudantes universitários - Coari (AM)
Estudantes universitários - Avaliação - Coari (AM)
Universidade Federal do Amazonas - Estudantes - Nutrição
Costa, Simone da Conceição
Perfil dos egressos do curso de Nutrição da Universidade Federal do Amazonas
topic_facet Descrição profissional
Graduação
Nutricionista
Avaliação
CIENCIAS DA SAUDE: NUTRICAO
Estudantes universitários - Coari (AM)
Estudantes universitários - Avaliação - Coari (AM)
Universidade Federal do Amazonas - Estudantes - Nutrição
description Objective: Profile the graduates of the UFAM nutrition course, formed between the years 2010 to 2020. Methods: This is a descriptive and cross-sectional study with a quantitative and qualitative approach. The sample number (125) was defined through a population of 184 graduates, with a confidence level of 95%, margin of error of 5%, estimate of the proportion of the studied population set at 50%. Data were collected through an electronic questionnaire. Results: There was adherence of 53% of the sample to the survey. The collected data indicate that 83.4% of the graduates are from the interior of the Amazonas. The majority (89.4%) are female, aged between 24 and 46 years, self-declared brown (89.4%) and attended public education (95.5%). 72.3% rated general academic training as good. With regard to postgraduate studies, the area of knowledge that stood out the most was the Clinic.The majority (69.7%) is practicing the profession, with an average salary range of 3.8 minimum wages and a weekly workload of 32 hours. On average, these professionals spent 24 uninterrupted months working and the main area of expertise was the clinic (67.7%). With regard to professional satisfaction, 34.8% were reasonably satisfied. Conclusion: he data obtained in this study revealed the importance of the UFAM nutrition course for the training of trained professionals in order to meet the need in the interior of the State. The problems pointed out by the graduates can help in the implementation of improvements in the pedagogical project of the course.
author_additional Rebelo, Kemilla Sarmento
author_additionalStr Rebelo, Kemilla Sarmento
format Artigo
author Costa, Simone da Conceição
title Perfil dos egressos do curso de Nutrição da Universidade Federal do Amazonas
title_short Perfil dos egressos do curso de Nutrição da Universidade Federal do Amazonas
title_full Perfil dos egressos do curso de Nutrição da Universidade Federal do Amazonas
title_fullStr Perfil dos egressos do curso de Nutrição da Universidade Federal do Amazonas
title_full_unstemmed Perfil dos egressos do curso de Nutrição da Universidade Federal do Amazonas
title_sort perfil dos egressos do curso de nutrição da universidade federal do amazonas
publisher Brasil
publishDate 2023
url http://riu.ufam.edu.br/handle/prefix/6658
_version_ 1816849444125016064
score 11.687526